Közélet

Feltámasztani a belváros egyetlen piacát + PANORÁMA

Feltámasztani a belváros egyetlen piacát + PANORÁMA

2010. szeptember 16., csütörtök
Feltámasztani a belváros egyetlen piacát + PANORÁMA

A Szent István tér Szeged egyik gyöngyszeme lett, mikor a víztorony és környezete 2006-ban teljesen megújult. Az új ruhát kapott köztéren azonban haldoklik az a piac, ami hosszú évtizedekig a belváros egyik igazi agorája volt a szó archaikus értelmében is: élelmiszerek, használati tárgyak, étel és ital talált itt gazdára, emberek százai találkoztak itt nap mint nap. Haág Zalán, a körzet fideszes képviselőjelöltje szerint életre kell kelteni a teret ismét.

„Élettel kell megtölteni a Szent István téri piacot, hiszen a felújítása óta lényegében megszűnt az a piaci forgatag, ami jellemzője volt e területnek. Az új elárusítóhelyek – amelyeknek formáját városképi szempontból többen bírálták is – nagy része kihasználatlanul áll, és az az egy-két pavilon, ami még üzemel, illetve a néhány árus, aki portékáját kínálja itt reggelenként, nagyon kevés e tér fénykorához képest. Nyilvánvaló, hogy olyan bérleti díjakat kell szabni, ami idecsalogatja az árusokat. Az asztalokat ingyenessé lehetne tenni, az elárusító bérleményeket pedig olyan árszinten adhatnánk ki, ami idecsábítja az árusokat, mert ha most szétnézünk, egy pangó, üres piacteret látunk” – mutat a lehangolóan kihalt piactér felé

Haág Zalán

. „Annak nincs semmi értelme, hogy itt álljanak ezek az elárusítóhelyek amolyan féltorzóként. Igaz, a feltételek sem ideálisak, hiszen a díszkövek ontják a meleget nyáron magukból, míg az árnyékot adó fák nincsenek sehol, ősszel pedig az eső elől nincs hová menni, egy fedett rész sincs a kispiacon. Olyan, mintha nem lenne igazi, gondos gazdája a területnek. Kialakítottak itt egy új toalettet is, de most délután 14 óra van, és nincs nyitva, akkor minek? Pedig a közvécék kérdése a városban égető probléma. Nem értem, miért nem üzemeltetik a mosdókat” – így a képviselőjelölt, aki hozzátette, hogy ideje lenne végre megtalálni a közpark igazi funkcióját. Működő, olcsó zöldség-, gyümölcs-kispiac kell a Szent István térre, s szociális bolt, virágárus, büfé. De ehhez partnernek kellene lennie az önkormányzatnak is. „Működött itt egy szövetkezet mintaboltja, de most üresen tátong a helye, és ki tudja, hányszor cseréltek már gazdát a most is elhagyatott pavilonok. Nagyon valószínű, hogy nem éri meg azokat üzemeltetni. Mondhatnánk, hogy nincs igény a kereskedelemre, de ez nem igaz, hiszen régen, sokkal elavultabb környezetben, még a tér felújítása előtt működött itt lángossütő, bolhapiac húsboltokkal, zöldség- és gyümölcsárusítás, csupa zsongás volt e tér. Találjuk ki a Szent István tér funkcióját, ide lehetne akár biopiacot telepíteni heti egy alkalommal, máskor meg kirakodóvásárt, a lényeg, hogy újra jöjjenek ide az emberek! Ha megválasztanak képviselőnek, konzultálok majd a kereskedőkkel, és együtt kialakítjuk azt a bérleti díjszabást, funkciót, ami újra életet lehel a Szent István téri piacba!”


Szent István tér - Öreg Hölgy víztorony

,

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.