Gazdaság

Fazekas Sándor: a kárelhárítás helyett megelőzésre van szükség a vízgazdálkodásban

Fazekas Sándor: a kárelhárítás helyett megelőzésre van szükség a vízgazdálkodásban

2010. szeptember 29., szerda
Fazekas Sándor: a kárelhárítás helyett megelőzésre van szükség a vízgazdálkodásban

A milliárdokat felemésztő védekezés és kárelhárítás helyett gondos megelőző munkára van szükség a vízgazdálkodásban – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán egy hódmezővásárhelyi belvízvédelmi beruházás átadásán.

„A védekezés az áradás közben, majd az árvíz utáni kárelhárítás milliárdokat emészt fel, ezért fontos a megelőzés, amikor nyugodt körülmények között tervszerűen lehet építkezni” – mondta a politikus, hozzátéve: „az országnak erre van szüksége, s nem katasztrófa sújtotta térségek folytonos újjáépítésére.” A vidékfejlesztési tárca felgyorsítja – a még az első Orbán-kormány által elindította – Vásárhelyi-terv végrehajtását. Nemcsak az árvízvédelem miatt fontos ez, hanem azért is, mert a beruházás munkahelyeket teremt – közölte

Fazekas Sándor

. Az állami és önkormányzati beruházásoknál olyan műszaki megoldásokat kell alkalmazni, melyek lehetővé teszik, hogy miután az árhullámok levonulnak, a hátramaradt vizet fel lehessen használni a termőterületek öntözésére. Víz- és záportározókat kell építeni a rendkívüli vízhozamok befogadására, az árhullámok csúcsainak csökkentésére. Megfelelő vízgazdálkodási tervvel és beruházásokkal az aszály okozta károk is mérsékelhetők, megelőzhetők – fogalmazott a miniszter. Az idei esztendő szélsőséges időjárása arra is figyelmeztetett minket, hogy az árvízvédelmi rendszerek megerősítése mellett a belterületi csapadék és belvízelvezető rendszerek problémáinak megoldása sem tűr halasztást – jelentette ki a vidékfejlesztési tárca vezetője.

Lázár János

(Fidesz) polgármester elmondta, Hódmezővásárhelyen, az ország egyik legmélyebben fekvő településén különös figyelmet kell fordítani a belvíz elleni védekezésre. A következő négy év egyik legnagyobb kihívása lesz a város belterületén és 50 ezer hektáros külterületén a belvízelvezetés feltételeinek megteremtése. Az alföldi város legmélyebben fekvő területén 87 millió forintból – melyből 78,5 millió forintot uniós támogatás fedezett – megépült egy másodpercenként 240 liter kapacitású kettős átemelő szivattyú, valamint a település határában elkészült egy a megemelkedett vízmennyiséget irányítani és ezáltal hatékonyan elvezetni képes komplex vízkormányzó műtárgy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.