Évtizedes kálvária – templom és stációk nélkül

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A 7. számú választókörzet lakói konzultációra hívták a képviselő- és polgármesterjelölteket, mert lakóövezetüket már évtizedek óta elviselhetetlen zajok, szagok szennyezik, ráadásul az egyetlen megoldásként vázolt tervben panelnagyságú házak építését és 2000 ember betelepítését vázolták fel a Huszár – Rigó – Mura és Bakay Nándor utcák által övezte területre.

„Ez egy konzultáció, ahol szeretnék bemutatni a képviselőjelölteknek a lakóövezetünkben fennálló több évtizedes problémákat, s ahogy azt a politikai szórólapjaikból ígérik, segítségükre is igényt tartunk, s kérjük azt személyesen is” – vezette fel a beszélgetést az itt lakók összefogását is jelképező, 2009-ben alakult szervezet, az Élhető Szegedért Egyesület elnöke, Szigeti Szilvia. A civilek három fontos, hosszú évek óta jelen lévő problémát mutattak be a megjelent politikusoknak (jelen volt: Bálint Árpádné képviselő és Balogh Tibor polgármesterjelölt a Zöld baloldal színeiben, Málovics György és Szentistványi István az LMP-től, Ménesi Imre MSZP-s képviselő és Péter Szilveszter, a Fidesz politikusa). A civilek még demonstrációt is tartottak a városháza előtt egyszer, de szerintük a torony alatt nem igyekeznek megoldani gondjaikat.

Napi száz kamion a zöldövezet szomszédságában

no images were found

A lakók elsőként bemutatott problémája az 1960-ban a huszárlaktanya helyére települt kábelgyár területén ma működő raktárközpont, amit a rendszerváltáskor vásárolt meg a Huszár 99 Kft. Először a Hanza-discont használta az épületegyüttest napi 50-100 kamion ki-be rakodásával, majd – mikor a teherforgalom miatt komoly tiltakozás indult –  10 év alatt sikerült elérni, hogy a cég a logisztikai központba települjön. Csakhogy a tulajdonos most a Sole-mizónak adta bérbe a területet, és lényegében ugyan az a helyzet alakult ki. „Ráadásul a 2009. május 14-i közgyűlés – ahol komolyan tiltakoztunk, és átadtuk a tervet ellenző aláírásokat – úgy módosította át a terület rendezési tervét, hogy 15 méterig emelte meg a beépíthetőséget, így akár 5 emelet magas házakat is építhetnek a kertvárosi környezetbe.”

Öntödét nem, Kálváriát igen

no images were found

„A másik probléma az egykori bicskagyár helyén, a Rigó utca 38. szám alatt működő finomöntöde, ami eredetileg egy magánházban s udvarán üzemelt, a kommunizmus ideje alatt bővítették kisebb üzemmé, úgy, hogy kisajátították a szomszédos magánházakat, a lakókat pedig kitelepítették” – tudtuk meg Bencsik Krisztinától. Az egyesület elnökségi tagja hozzátette, hogy 20 év után az előző társadalmi rendszer által elkövetett érték- és közösségromboló hibáit ideje végre kijavítani, és ki kell költöztetni a Szegedi Finomöntöde Kft. által üzemeltetett gyárat a lakóövezetből. A lakók 1998-ban szóltak először a magas zajszint és a légszennyezés miatt. Ennek az első kézzel fogható eredménye, hogy 2006-ban megszüntették az éjszakai műszakot, ekkor szóba került, hogy kiköltöznek ők is a logisztikai központba. De ez nem történt meg, évről évre megkapja a működési engedélyét a gyár, most zajvédő fal építését írta elő a szakhatóság, de az üzemeltető kérvényt nyújtott be, hogy csak 2012-ig kelljen ezt megépítenie…
A civilek említést tettek még egy harmadik, a környezetüket érintő fájó pontról, a Kálvária tér felélesztéséről, ahol a bombatalálatot kapott Kálvária templomot (képünkön) az előző rendszerben meghagyták az enyészetnek, a stációkat megrongálták, majd elszállították, s építettek a helyére egy benzinkutat (ami 2004-ig üzemelt).

Tények és vélemények a politikusoktól

no images were found

A felvetésekre először a Zöld Baloldal képviseletében reagált Balogh Tibor, elmondva, hogy az ügyben ilyen apró lépésekkel lehet haladni, ahogy azt az egyesület teszi, amelynek sikerült elérnie például egy ideiglenes megoldást, a zajvédő fal felépítését. Ménesi Imre a terület MSZP-s képviselőjelöltje szerint a közgyűlésben nem ellentétes irányba vágtató képviselők ülnek, hanem sok esetben kell az együttműködés, még akkor is, ha a körzet érdekeit nem mindig szolgálja egy-egy döntés, ezek érdekképviseleti kérdések mentén alakulnak ki, sokszor egy nagyobb lobbi miatt ideiglenesen fejet kell hajtani. A képviselő később hozzátette, hogy a következőkben ő fogja érvényesíteni körzete igényeit, melyet ehhez hasonló párbeszédek mentén igyekszik majd kialakítani. Málovics György, az LMP politikusa úgy véli, hogy eddig rossz irányba haladt a város irányítása, hiszen a közgyűlésben többségben csak szavazógépek ülnek, akik el sem olvassák az előterjesztést, gyakran csak a bizottságok ülésein bontják ki a dokumentumokat, amiről szavaznak. Az LMP képviselői előterjesztések ügyében a lakossággal is egyeztetnek majd, s a szavazások után indokolják döntéseiket. A Fidesz részéről Péter Szilveszter kifejtette, hogy ez a lakóövezet a Kálvária szomszédságában megőrizte Szeged régi ízét, szépségét, s erre vigyázni kell. Ez fekete és fehér, egyszerű kérdés: meg kell szüntetni a raktárközpontot, de ne ötemeletes házakat építsünk a helyére még kétezer emberrel zsúfoltabbá téve a területet. A baloldal által hibásan megszavazott rendezési terv módosításra vár. A gyárat pedig át kell telepíteni, és a Kálvária tér rendezésének előkészítéséről is szükséges lenne elgondolkodni. „Az új felállású közgyűlésben megválasztásom esetén képviselni fogom ezeket a kérdéseket” – ígérte meg Péter Szilveszter.
A szervezők végül megköszönték, hogy négy párt politikusai is eljöttek a fórumra, sajnálják azonban, hogy Botka László ismét nem méltatta válaszra őket megkeresésüket követően. A civilek a választások után, novemberben ismét konzultációt szerveznek majd, hogy immáron konkrét lépésekről beszélhessenek a munkába álló politikusokkal.

Előző sztori

Jó szomszédok a kutatás-fejlesztésért

Következő sztori

Megszületett a megyei listák sorrendje