Egészség

Emberkísérlet gyanúja étrend-kiegészítőknél

Emberkísérlet gyanúja étrend-kiegészítőknél

2010. szeptember 13., hétfő
Emberkísérlet gyanúja étrend-kiegészítőknél

Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás, amely még az engedély nélküli emberkísérlet gyanúját is felvetette egyes termékeknél - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

A napilap szerint a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán 53 terméket vizsgáltak, ebből 25 illegálisan került a piacra. Tíz készítményt vetettek kémiai vizsgálat alá, közülük csak kettő volt, amely feltehetőleg a csomagoláson feltüntetett összetevőket tartalmazta. A vizsgálatot követően az ÁNTSZ ellenőrzésbe kezdett, 966 helyen - drogériákban, gyógyszertárakban, élelmiszer- és wellness-üzletekben, szexshopokban, videotékákban - végeztek helyszíni ellenőrzéseket. Összesen 2.464 étrend-kiegészítőt zároltak. A Magyar Nemzet szerint a Nemzet Erőforrás Minisztérium a készítmények bejelentési rendszerének szigorítását tervezi: bizonyos készítményeknél laboratóriumi vizsgálati eredmény benyújtását is előírnák. Emellett az étrend-kiegészítőkről szóló rendeletet kiegészítenék egy úgynevezett negatív listával, amely a készítményekben nem alkalmazható növényeket, növényi részeket rögzítené.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.