Közélet

Demonstráció kint, lerázott felelősség bent

Demonstráció kint, lerázott felelősség bent

2010. szeptember 17., péntek
Demonstráció kint, lerázott felelősség bent

Gondolkodás nélkül utaltak a szeviépes konzorciumnak Botkáék

Két napig demonstráltak a városháza előtt annak a vállalkozásnak a munkatársai, akiknek a villamos-felújítási munkálatok kivitelezője, az A-SZ-E konzorcium január óta nem fizetett. Nagy Sándor nyilatkozatában kifejtette, hogy a városnak semmi köze az ügyhöz, fizetett. A vállalkozók azonban körültekintésre kérték csak a várost, de kiderült, a torony alatt rekordidő, alig 24 óra alatt szabadultak meg közel 160 milliótól, miközben minimum 30 napjuk lett volna ellenőrizni, jó helyre kerül-e a pénz… Pénteken véget ér a kétnapos tüntetés, ahol a Jász-Vasút Kft. alvállalkozó cége szerette volna felhívni a város figyelmét arra, hogy a villamosprojektben elvégzett munkájukért járó pénzért vállaljon felelősséget, mert félő, hogy ha a konzorcium egyik tagja, a felszámolás alatt álló Szeviép Zrt. felszámolóbiztosához kerül a pénz, az könnyedén a banki tartozások foltozására megy, ők pedig egy fillérhez sem jutnak majd.

160 milliós villámutálás a torony alatt

Csütörtökön a demonstráció megkezdésekor Nagy Sándor alpolgármester nyilatkozatot adott ki, melyben leszögezi, hogy rossz helyen tüntetnek, mert „Szeged Megyei Jogú Város mindössze a beruházás önrészének, 13%-ának költségeit viseli, ezt az összeget pedig az utolsó fillérig kiegyenlítette a vele szerződésben álló A-Híd Kft.-nek” „Megtudtuk, hogy a konzorciumvezető A-Híd Kft. szerdán nyújtotta be a számlát, s amikor mi másnap elkezdtünk demonstrálni, a mintegy 1,3 milliárd forintos számla városra eső 13 százaléknyi részét, közel 160 milliót át is utalt a város” – nyilatkozta a helyszínen Szűcs Attila, a Kevinem 2000 Kft. ügyvezetője. „Pedig mi épp azért kezdtük el a demonstrációt, hogy Szeged vezetése fontolja meg, segítse annyiban a közlekedés-beruházásban dolgozó cégeket, hogy meggyőződik arról, ha fizet, a pénzt a munkások kapják, és nem a konzorcium felszámolás alatt álló egyik tagja, a Szeviép Zrt. felszámolója teszi majd rá a kezét. Nem tudom, hogy előfordult-e valaha is bármely beruházásnál, hogy ekkora összeget másnap már elutaltak, mikor legalább 30 nap az utalási határidő. Ennyi idő alatt, ha a város akarta volna, ki tudta volna vizsgálni, hogy a pénze jó helyre kerül-e” – érvelt Szűcs. Információink szerint a torony alatt épp a pénzügyi bizottság ülésezett, ahol ellenzéki képviselők szóba hozták a demonstrációt, és a vállalkozók kérését, de ott is csak a városházi kommunikáció hangzott el, hogy már elutalták a pénzt.

Elmaradhat az átadás, akár síneket is bonthatnak?

„Vajon miért kellett így sietni, és épp a demonstráció megkezdésekor gyorsan kifizetni az ezer sebből vérző konzorciumot?” – tette fel a kérdést Szűcs, aki szerint félő, hogy így az önkormányzat gyorsan lerázta magáról a felelősséget, sőt még az is lehet, hogy így akarta segíteni a felszámolás alatt álló Szeviép Zrt.-t. „Az M43-as autópálya építésénél már a tönk szélére sodródott több tucat közép- és családi vállalkozás, épp ezért talán meg kellene hallgatni a tisztességgel dolgozó munkások kérését, és nem szabadulni a tehertől minél gyorsabban, hanem segíteni kellene őket” – zárta gondolatait az egyik demonstráló munkás. A helyszínen megtudtuk, hogy november 9-én jár le az egyes villamos vonalának ideiglenes forgalomba helyezési engedélye, akkor kell átadni véglegesen, a műszaki átvételhez pedig a Jász-Vasút Kft. képviselőjének aláírása is kell, aki leszögezte, hogy ez nem fog megtörténni, amíg nem lesz kiegyenlítve minden számla. Szűcs azt is leszögezte, ha nem fizetnek, és nem látnak más megoldást, hogy a jogos járandóságukhoz jussanak, szándékukban áll a saját tulajdonban lévő, ki nem fizetett anyagokat – így például a lefektetett sínek nagy részét is – elszállítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.