Sport

Az Egy Nap Egy Gól labdarúgótorna

Az Egy Nap Egy Gól labdarúgótorna

2010. szeptember 19., vasárnap
Az Egy Nap Egy Gól labdarúgótorna

Tizenegy éve minden esztendőben a világ közel 60 országában egyszerre szervezik a Peace One Day - One Day One Goal a futball bajnokságot, hogy felhívják a lakosság figyelmét a béke és az összefogás fontosságára. Szegeden is szeptember 21-én, kedden délután küzdenek majd a csapatok a Fair Play jegyében a Kisstadionban.

Az idén már második alaklommal rendezik Magyarországon a Peace One Day - One Day One Goal futball bajnokságot szeptember 21-én a Béke Világnapja alkalmából az Oltalom Sportegyesület szervezésében. Tizenegy éve minden esztendőben a világ közel 60 országában 190 helyszínen egyszerre szervezik a futball bajnokságot, hogy felhívják a lakosság figyelmét a béke és az összefogás fontosságára. „Éppen 11 évvel ezelőtt, szeptemberben hívta életre a Peace One Day projektet

Jeremy Gilley

, hogy dokumentálja azon erőfeszítéseket, melynek eredményeképp egyszer egy évben, egy bizonyos napon tűzszünetet és erőszakmentességet rendeltek el.” – mondta Barok István, az Oltalom SE alelnöke. Kilenc évvel ezelőtt a Peace one Day elérte elsődleges célját. Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése a tagállamok egyhangú szavazatával elfogadta az egész világra kiterjedő tűzszünet és erőszakmentesség napját az ENSZ Nemzetközi Békenapjával azonos napon, szeptember 21-én. A Peace One Day célja, hogy intézményesítse a Békenapot (Peace Day) az egész világon, hogy ez a nap egy egész világra kiterjedő egységet jelentsen, egy olyan napot, amikor a különböző kultúrák együttműködnek. „Stratégiánk a foci, a Pumával együttműködve dolgozunk a One Day One Goal (Egy Nap Egy Gól) futball-kampányon, melynek célja, hogy az ENSZ 192 tagállamában szeptember 21-én focimeccseket játsszanak. Tavaly 180 országban gurult a labda.” – tette hozzá a szervező. A szegedi tornát a Kisstadionban rendezik, a felnőtt mezőnyben a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanári gárdája, a szegedi rendőrség, az Oltalom SE (Budapest), a szegedi ügyészek, a szegedi média, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanári gárdája szerepel. A diákokat a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola, és az Oltalom SE (Szeged) képviseli. Mivel a tornát a Fair Play szellemében bonyolítják le, ezért több meccset játékvezető nélkül, supervisorok segítségével rendezik. Ahol nem lesznek supervisorok, ott más csapatok csapatvezetői fújják a sípot. „Az igazi Fair Play bajnokság egyik legfontosabb eleme, hogy hasonlóan a grund focihoz, a pályán nincsenek bírók. Fontos jellegzetessége, hogy a bírókat a Fair Play szabályokat jól ismerő és a Fair Play futballnak elhivatott, úgynevezett Fair Play supervisorok helyettesítik. Ők a mérkőzés alatt jó esetben nem szólnak bele a játék menetébe. Az esetleges szabálytalanságokat a játékosok kézfelemeléssel jelzik, és azokat egymás közt tisztázzák. Az estleges szankciókban előzetesen megállapodnak.” – hangsúlyozta Barok István.

Az Egy Nap Egy Gól torna lebonyolítása

Csoportok

A-csoport (SZAK pálya):

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanári gárdája, Szegedi Rendőrség, Oltalom SE (Budapest)

B-csoport (Bástya pálya):

Szegedi Ügyészek, Szegedi Média, SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanári gárdája.

Diákok (Petőfi pálya):

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola, Oltalom SE (Szeged)

A mérkőzések időrendje

SZAK pálya, 15.00:

Radnóti – Rendőrök.

15.30:

Rendőrök - Oltalom SE.

16.00:

Oltalom SE- Radnóti.

16.30:

Felnőtt 3. helyért.

Bástya pálya, 15.00:

Média – Ügyészek.

15.30:

Ságvári – Ügyészek.

16.00:

Média-Ságvári.

16.30:

Felnőtt döntő.

Petőfi pálya, 15.00:

Oltalom SE – Radnóti.

15.20:

Ságvári – Vántus.

15.45:

Diák 3. helyért.

16.10:

Diák döntő.

16.30:

Felnőtt 5. helyért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.