Közélet

Aranyhagyma-díj és szakmai konferencia

Aranyhagyma-díj és szakmai konferencia

2010. szeptember 11., szombat
Aranyhagyma-díj és szakmai konferencia
Szombat délelőtt a két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény díjainak átadásával és a térség vízügyi helyzetéről szóló szakmai konferenciával folytatódott a XX. Makói Nemzetközi Hagymafesztivál. A programon részt vett Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára is. A vendégeket Buzás Péter makói polgármester, a Hagymáért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy az idei esztendő sok rosszat hozott a hagymatermesztőknek, ezért is lett visszafogottabb az idei fesztivál az előző évben megszokottaknál. „A makói hagyma tette ismertté ezt a térséget az országban és egész Európában, így minden itt élő bízik abban, hogy sikerülni fog újra visszaadni hírnevét és értékét a hagymával való foglalkozásnak” - fogalmazott.

A kormány támogatja a termelőket

Illés Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szélsőséges időjárási viszonyok az egész világon komoly problémákat okoznak, és csak azok a térségek maradnak és erősödnek meg, amelyek lakói képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány határozottan fel fog lépni a természeti csapások megelőzése érdekében, legyen szó akár árvízi vagy belvízi védekezésről, akár aszályos időszakok átvészeléséről. „E célokra forrásokat kell teremtenünk, mert az ország számára minden pénzt megér, ha a termelők és a megművelhető földek megmaradnak és a ráfordított munka helyben termel értéket” - fogalmazott Illés Zoltán. A konferencia előtt átadták a fesztivál díjait is, melyek közül kiemelendő Fekete János őstermelő teljesítménye, aki nemcsak a Hagymafesztivál vándorserlegét, de a növénytermesztés kultúrájának fejlesztéséért és mintaszerű gazdálkodásáért az idei Aranyhagyma-díjat is kiérdemelte. A jubileumi év apropóján két Aranyhagyma-emlékplakettet is átadtak a fesztivál 20 évvel ezelőtti megálmodóinak: Mágori Józsefné Rózsikának (nem azonos a térség országgyűlési képviselőjével!), a Juhász Gyula Szakközépiskola hajdani igazgatójának és Mihály Zoltán volt országgyűlési képviselőnek.

Együttgondolkodás a térség vízgazdálkodásáról

A szombati napon került sor a hagymatermesztés jövőjéről szóló szakmai konferenciára, melynek központi témáját idén a térséget sújtó belvíz- és jégkárok okozta problémák, valamint a terület országgyűlési képviselője, Mágori Józsefné által a Maroson létesítendő víztározó érdekében benyújtott parlamenti javaslat adta. A Hagymafesztiválhoz kapcsolódóan mezőgazdasági kiállítást, testvérvárosi gasztronómiai bemutatót, hagymához kapcsolódó versenyeket, illetve szórakoztató koncerteket szerveztek. A program vasárnap fogathajtással, teniszversennyel és lovasbemutatóval folytatódik. (Illés Zoltán államtitkárral és Mágori Józsefné képviselő asszonnyal készült interjúinkat hamarosan olvashatják oldalunkon.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.