Közélet

A földvásárlási tilalom meghosszabbítását kéri a kormány

A földvásárlási tilalom meghosszabbítását kéri a kormány

2010. szeptember 1., szerda
A földvásárlási tilalom meghosszabbítását kéri a kormány

Magyarország azt kéri az Európai Uniótól, hogy a 2011. április 30-án lejáró földmoratóriumot további három évvel hosszabbítsák meg - közölte a szóvivői tájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A kormány a szerdai ülésén fogadta el az erről szóló részletes indoklást.

A vidékfejlesztési tárca irányítója Magyarország legfontosabb érveként említette a külföldiek földvásárlási tilalmának meghosszabbítására, hogy Magyarországon a földárak nem érik el a nyugat-európai szintet, azoknak fele-harmada a belföldi földár.

Fazekas Sándor

aláhúzta: a magyar termőföld tulajdonának kérdésköre mindenkit érint, függetlenül attól, hogy kapcsolatban van-e a mezőgazdasággal vagy sem, ezért az nemzeti ügy. Nem volna jó, ha a magyar termőföld tulajdona körül spekulatív ügyletek is felbukkannának, és a földmoratórium meghosszabbítása ezt a lehetőséget is ki kívánja zárni. Ezért Magyarország szeretné, ha a külföldiek földvásárlási tilalmát meghosszabbítanák 2014. április 30-áig. A miniszter hozzátette: a magyar törekvéseket támogatja többek között Franciaország, Lengyelország, Románia és Bulgária is.

További részleteket az Index.hu-n olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.