Kultúra

A bolgárok vendégszeretőek és mindig mosolyognak

A bolgárok vendégszeretőek és mindig mosolyognak

2010. szeptember 25., szombat
A bolgárok vendégszeretőek és mindig mosolyognak

A bolgár nemzetiség mutatkozott be idén a Nyelvek Európai Napján szeptember 23-án a Somogyi-könyvtárban. Az Európa Tanács kezdeményezésére 1991-ben létrehívott nap célja az, hogy felhívja a figyelmet Európa és más kontinensek nyelvi sokszínűségére, tudatosítsa az emberekben a nyelvismeret fontosságát, valamint hogy a nyelvtanulást és az egész életen át tartó tanulást népszerűsítse.

"Korai kezdés meglátszódott az érdeklődők számát tekintve, de ahogy egyre közeledtünk a késő délutánhoz, nőtt az érdeklődök létszáma. Igyekeztünk olyan programsorozatot összeállítani, ami egy kis bepillantást ad a bolgár kultúra különböző szegmenseibe" - mondta el portálunknak

Varga Renáta

, a Bolgár Baráti Társaság elnöke. "Örültünk, hogy újabb emberek jelentek meg itt, akik eddig még nem jártak bolgár rendezvényen" - így Varga Renáta. Volt itt minden: ikonkiállítás, kvíz - meglepetésekkel, ajándékokkal; történelem, sőt, nyelvóra is: kis udvarlással fűszerezett kifejezések arra az esetre, ha valaki turistaként eltéved Bulgáriában. Hangulatos útibeszámoló is gazdagította a programot, ami nem csak a tengerről szólt, hanem más szép tájegységekről is.

Bartók Bélától

felcsendült a Hat tánc bolgár ritmusban - zongorán. Komolyzenét egyébként most először tűztek programra a szervezők, de reményeik szerint nem utoljára. És nem maradhatott ki a gasztronómia sem, az édesszájúaknak rózsaszirupot is kínáltak, a táncházban pedig alap bolgár körtánc megtanulására volt lehetőség.

A magyarnak Bulgária

"Majdnem minden magyarnak van története Bulgáriáról, azon belül is a tengerpartról. Mellette tudják, hogy a bolgár rózsa világhírű. De emellett az ország ennél sokkal több, nemcsak természeti, kulturális, gasztronómiai területeket tekintve, ha nem történelmileg is" - fejtegette Varga Renáta. Több jelentős történelmi kapcsolat is van a két ország között, amelyekre történelmi előadással, illetve a játékos kvízzel irányították rá a figyelmet. A szünetekben útifilmek mutatták be Bulgáriát.

Másodgenerációsok a bolgár kultúráért

A bolgároknak Szegeden civil szervezetük és kisebbségi önkormányzatuk is létrejött. Ezeket másodgenerációs csapat hozta létre, akiknek egyik felmenője bolgár, éppúgy, mint a baráti társaság elnöke. "Fontosnak tartom, hogy műveljük, bemutassuk ezt a másik kultúrát a többieknek, akikkel együtt élünk. Hat éve különböző programokkal próbáljuk megismertetni a bolgár kultúrát és hagyományokat" - tette hozzá Varga Renáta. Mint mesélte, az egész az I. Szegedi Bolgár Kulturális napokkal kezdődött, amit mindig októberben megtartanak, idén immár hatodik alkalommal. "Fokozatosan bővültek programjaink: tavaszvárás, gasztronómiai bemutató, táncház, nyelvek napja. Ahová hívnak, igyekszünk ott lenni, színes programmal, s mindig valami újat is hozni. A Szláv Intézetnél bolgárt tanuló diákok mindig aktívan részt vesznek a programokban, s decemberben meg nekik szervezünk programot: régi és jelenlegi diákok, tanárok vetélkedőjét. Emellett a Nemzetiségi Házzal is kapcsolatban állunk, közösen szervezünk programokat" - összegzett Varga Renáta. "Mivel bolgár származásúak vagyunk, fontos, hogy bemutassuk milyen is Bulgária. Szívből, ajándékként kínáljuk programjainkat, mindegyik ingyenes. A bolgárok vendégszeretőek és mindig mosolyognak" - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.