Gazdaság

Vetőmag-feldolgozó üzem létesül Mórahalmon

Vetőmag-feldolgozó üzem létesül Mórahalmon

2010. augusztus 30., hétfő
Vetőmag-feldolgozó üzem létesül Mórahalmon

Mórahalmon, a helyi agrár-ipari parkban alakítja ki új, teljes Kelet-Európát kiszolgáló vetőmag-feldolgozó és csomagoló üzemét, elosztó központját a RAGT Semences - jelentette be Didier Nury, a francia cég általános ellátási igazgatója hétfőn a homokháti kisvárosban.

A vetőmag-nemesítés, -termelés és -forgalmazás területén a kontinens egyik vezetőjeként számon tartott cég a 2010-ben induló, több lépcsőben megvalósuló beruházásával közép-európai tevékenységét kívánja erősíteni - mondta a szakember a beruházásról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a 2012-re megvalósuló első ütemet az aktuális gazdasági helyzet és az értékesítési tapasztalatok fényében követheti az üzem bővítése. A térségben megtermelt vetőmagot a legmodernebb technológiával feldolgozó üzemben száz - negyven állandó és hatvan idényjellegű - alkalmazottat foglalkoztatnak majd - közölte az igazgató. A kilencven éve alapított RAGT-csoport Európában jelenleg tizennégy kutatóállomást működtet, s hat vetőmagtermelő üzeme van, s több mint ezerszáz alkalmazottat foglalkoztat. Huszonkét növényfaj - többek között kukorica, kalászos gabonák, takarmányfüvek, pázsitfüvek, szója - 235 fajtájának vetőmagját forgalmazza. Európában évente mintegy 2,5 millió hektáron használnak RAGT vetőmagokat, s a vállalkozás aktív Kanadában, Dél-Amerikában és Ausztráliában is. A kétharmad részben francia családok, egyharmad részben francia szervezetek, illetve az alkalmazottak tulajdonában álló vállalatcsoport 272 millió eurós éves forgalmának 12 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre - mutatta be a vállalatcsoportot

Didier Nury

. A cég öt éve jelent meg Magyarországon kereskedelmi leányvállalatával, az RAGT Vetőmag Kft.-vel. A cég magyarországi forgalma 2009-ben meghaladta az egymilliárd forintot.

Pitó Enikő

, az ITD Zrt. regionális igazgatója közölte: a vállalat - a befektetés ösztönző állami szervezet aktív közreműködésével - féléves előkészítés, több telephely vizsgálata után választotta a beruházás színhelyéül Mórahalmot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.