Közélet

Toroczkai a Jobbik megyei listájának élén

Toroczkai a Jobbik megyei listájának élén

2010. augusztus 12., csütörtök
Toroczkai a Jobbik megyei listájának élén
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnökévé a napokban újraválasztott Toroczkai László vezeti a Jobbik Csongrád megyei közgyűlési listáját. Toroczkai javaslatot fog tenni többek között megyénk nevének megváltoztatására és helyi pénz bevezetésére is. Tóth Péter, a párt megyei elnöke pedig a Fidesz és az MSZP közötti megyei szinten létező nagykoalíció felszámolását tartja fontos feladatnak.

Toroczkai László

HVIM elnököt a Jobbik megyei elnöke,

Tóth Péter

követi a listán, a harmadik

Dudás Zoltán

, akit

Fazekas Ferenc

követ, míg a lista ötödik helyén

Dombi-Kiss László

hódmezővásárhelyi alelnök áll. Toroczkai hangsúlyozta, hogy a HVIM Parlamenten kívüli erő marad, ahogyan korábban is. Mint elmondta, amíg a „sztálinista alkotmány” van érvényben, nem is kíván a parlamentben dolgozni. Az önkormányzatok az egyetlen olyan szint szerinte, ahol eddig el lehetett érni eredményeket. A Jobbik megyei listáját vezető hat pontban sorolta fel, hogy melyek azok a legfontosabb intézkedések, melyeket a megyei közgyűlés elé terjesztene. Megyénk nevét hagyománytiszteletből Csongrád-Csanád-Torontálra változtatná Toroczkai, de hangsúlyozta, hogy a felmerülő költségekre saját tiszteletdíját ajánlja fel. Mint elmondta, a jelenlegi Csongrád megye területe felöleli a megszüntetett Csanád megye jelentős részét és Torontál megye északi részét. „A Torontál nevet mindössze egy újszegedi tér őrzi, holott az egyik legősibb vármegyétől csatolták Csongrádhoz” – emlékeztetett. Csanád vármegyét pedig a Rákosi-rendszer szüntette meg, és Toroczkai szerint elfogadhatatlan, hogy egy ilyen intézkedés életben legyen. Helyi pénz bevezetését is szorgalmazza, mely alapja a soproni példa. Toroczkai meggyőződése szerint ez fellendítené a térség gazdaságát, méghozzá a Vajdaságban és Temes megyében is. A helyi pénz neve Torontál lenne. „Sajnos tendenciává vált, hogy a Fidesz lenyúlja a nemzeti radikálisok ötleteit” – indokolta Toroczkai, hogy eddig miért nem állt a nyilvánosság elé részletes programjával. A csütörtöki sajtótájékoztatón is a több mint harminc pontos programból csak a szerinte legfontosabbakat ismertette. Természetesen örül, ha ötletük felkelti mások érdeklődését, példaként a Remény Háza Programot említette, amit a megyei közgyűlésben is támogatni fog. Ennek lényege, hogy az elcsatolt területeken olyan magyar közösségi központokat hozzanak létre, amelyek a szórvány magyarok megmaradását segítik elő. A listavezető emlékeztetett rá, hogy a Fidesz most terjeszt be Magyar Házak Programja néven egy hasonló elképzelést. Gyepűőrség létrehozását is fontosnak tartja Toroczkai, melynek célja, hogy a tanyás területek közbiztonságát javítsa. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkra (ÓNTE) is kitért a listavezető, és elfogadhatatlannak tartja, hogy egy család több ezer forintért léphet a magyarság egyik jelképének számító helyre. Ő ingyenessé tenné a magyar családok számára a park látogatását, melyre Írországban látott példát. A kieső bevételt pedig profitorientált rendezvényekkel lehet pótolni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nincs megoldva a tömegközlekedés az eurorégión belül, szinte lehetetlen vonattal eljutni például Temesvárra, holott a három részre szakított régió, történelmileg egybetartozik. Tóth Péter, a Jobbik megyei elnöke azt tekinti fontos feladatnak, hogy a Fidesz és az MSZP megyei szinte létező „nagykoalícióját” felszámolják. Mint elmondta, frakciójuknak ez is feladata lenne a megyei közgyűlésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.