Kultúra

SZIN-re hangolva + TÉRKÉP, FOTÓK

SZIN-re hangolva + TÉRKÉP, FOTÓK

2010. augusztus 24., kedd
SZIN-re hangolva + TÉRKÉP, FOTÓK
Kibővülő öko-koncepció, új helyszínek, borudvar, silent disco és kevesebb zaj – így lehet összefoglalni a szerdán kezdődő SZIN legfőbb idei újdonságait. A Partfürdőn kedden még nagyban zajlott az építkezés, mindenki az augusztus 25-i kapunyitásra készült. A hagyományos sajtóbejáráson azt is megtudtuk, hogy a por ellen egy speciális granulátum leszórásával védekeznek, így lassan minden készen áll a hagyományos strandolós, bulizós szegedi nyárzárásra. A SZIN-es program-kavalkád részeként fellép Szegeden a Europe, jön a Sugababes és itt lesz Scooter is. Utóbbi annyi érdeklődőt vonzott, hogy a szervezők a nagyszínpadra helyezték át fellépésüket. Rajtuk kívül természetesen a hazai zenei élet nagyjai és feltörekvő bandák is színpadra lépnek. A Csík zenekar és a Fabula Rasa vendégeként pedig Presser Gábor is fellép a SZIN-en.

SZIN-es ökotudat

Hazánk első fenntartható fesztiváljára, a nemzetközi The Greener Festival díjas Szegedi Ifjúsági Napokra kilátogatók a fák egy részén különböző jelmondatokat olvashatnak, és mint megtudtuk faölelést is terveznek a szervezők. Ismét lesz RE:pohár, melyet idén kiterjesztenek, így nem csak a fél literes söröspoharak lehet majd visszaváltani, hanem például a borudvarban kapottakat is. Mangel Koppány elmondta, azt várják, hogy a 2007-es szinthez képest feleannyi szemét keletkezzen a szegedi nyárbúcsúztató bulin. Tavaly vezették be a RE:poharat, akkor harminc százalékkal kevesebb szemét gyűlt össze. A Zöld-SZIN-téren három újdonsággal is várják a vendégeket, például RE:kocsma készül újrafelhasznált anyagokból. A bringaszínpad is újítás, itt kerékpárokat tekerve fejlesztik az áramot a világításhoz és a mikrofonok működéséhez. Klímakapszulát is építenek, a növényházjellegű építményben azt modellezik, hogy milyen lehet az élet, amikor pár fokkal melegebb van a Földön. Dömény Ágnes pr- és marketing munkatárs elmondta, hogy figyelembe véve a fesztiválozók kívánságait idén a Borudvar is kinyitja kapuit. Itt délelőttönként kézműves foglalkozásokra várják a vendégeket, délután öt órától koncertekkel, éjféltől pedig mulatós zenével szórakoztatják az érdeklődőket, akik erdélyi borok mellett hazánk minden borvidékének minőségi nedűit is megkóstolhatják. Idén 12.000 négyzetméter sátorhely várja a fesztiválozókat négy szektorra osztva. A Partfürdő területén 140 mobil wc-t helyeztek el, további 50 állandót, ezenkívül 5 kerekesszékes látogatók számára felállított speciális wc szolgálja a kényelmet. Tusolóból pedig kereken száz áll a vendégek rendelkezésére. Aki megéhezne vagy megszomjazna, mintegy félszáz vendéglátóegység közül válogathat.

Fény- és hangtechnikai újdonságok

Újdonság, hogy silent disco is várja a vendégeket minden nap huszonhárom óra után. Az érdeklődők kapnak egy fülhallgatót, mellyel két csatorna közül választva eldönthetik, hogy melyik stílust hallgatják. Kifelé semmi sem hallatszik, sőt a DJ-k is így keverik a zenét. A technikát Hollandiából szállítják Szegedre, onnan indult el a „csendes diszkó” még 2002-ben. Dömény Ágnes elmondta, hogy közel ezerötszáz fülhallgatót tudnak majd kiosztani a silent disco vendégei között, melyeket természetesen nem lehet majd kivinni a buli helyszínéről. Három színpadnál speciális zajcsillapítást vezetnek be azon túl, hogy egyes színpadokat a Tiszától távolabb építettek fel a Szegeden élők éjszakai nyugalma érdekében. Molnár Károlytól megtudtuk, hogy az aktív szubcsillapítás lényege, hogy a nyitott helyszínek nem hasznos hangterhelését a mély tartományban csökkentik, a levegő ugyanis a mély hangtartományt nyeli el legkevésbé. A nagyszínpad előtt egy tizenhat méter hosszú ívben helyezték el a szubládákat, amivel a mélyhangokat tudják irányítani. Ez azzal is jár, hogy a színpad közepén és onnan 20-25 méter szélességig lesz jelentős mélyhang-lefedettség, attól távolabb pedig jelentősen csökken.

A SZIN-ért dolgoznak

A SZIN-en 350 ember munkálkodik azon, hogy a programhelyszínek, sátrak és színpadok időre felépüljenek. 1500 négyzetéter színpad és közel háromezer négyzetméter sátor felállítását kell elvégezniük három nap alatt, hogy átadhassák a területet annak az 1200 embernek, aki fesztivál 4 napja alatt itt dolgozik. Közülük a látogatók biztonságára naponta 300 biztonsági őr ügyel, a légtérben egy helikopter, továbbá a vízen 2 motorcsónak és rendőrségi hajó teljesít szolgálatot. A fesztiválozók egészségére egy műszakban délelőtt két orvos, négy ápoló, este pedig hat orvos és nyolc szakápoló vigyáz. A rendezvény nyitásától zárásig egy rohamkocsi és egy eset terepjáró autó ad ügyeletet. Továbbá délelőtt egy orvosból és két ápolóból álló mozgó ügyelet is, este pedig három ilyen mozgó ügyelet teljesít szolgálatot. A bérlet ára a helyszínen 17.900 forint, míg napijegyet 6200-ért vásárolhatnak az érdeklődők. Újdonság a felező napijegy, mely éjféltől reggel 9 óráig való bent tartózkodásra jogosít. Ez utóbbi ára 3100 forint. Az idei SZIN részletes programjaiÁttekintő térkép a helySZINekről:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.