Közélet

Szegedi LMP: A város mindenkié

Szegedi LMP: A város mindenkié

2010. augusztus 3., kedd
Szegedi LMP: A város mindenkié
A Lehet Más a Politika (LMP) aktívan készül a 2010-es önkormányzati választásokra, már megnevezték szegedi polgármesterjelöltjüket, illetve kompenzációs listájukat is nyilvánosságra hozták. Málovics György polgármesterjelölt portálunknak elmondta, jó esélyt lát arra, hogy Szeged városa kiemelt szerepet kapjon a párt kampányában. A listavezető Szentistványi István szerint az egyik legfontosabb, hogy azokat az embereket is elérjék, akik valamilyen értelemben vesztesei az elmúlt 8, illetve 20 esztendőnek. Az LMP szegedi jelöltjei közül többen is a civil szférából csöppentek a politikába. Málovics György polgármesterjelölt és a kompenzációs listát vezető Szentistványi István egyaránt a Védegylet szegedi csoportjában tevékenykedett, míg Margóczi Katalin a CSEMETE Természetvédelmi Egyesület alapító tagja, ő egyébként a lista 4. helyén van. Hármójukkal szerkesztőségünkben beszélgettünk az őszi választásokról, az előttük álló feladatokról. Szentistványi elmondta, azért is tartják fontosnak, hogy LMP-s politikusok is a szegedi közgyűlés tagjai legyenek, mert a civil szervezetekkel az eddigi gyakorlattól eltérő, élőbb kapcsolatokat szeretnének kialakítani. A párt támogatja a civil szféra megerősödését, képviselőik ezért is szeretnének dolgozni. Már korábban elkezdtek nyitni olyan civilek felé, akikkel kapcsolatban úgy érzik, hogy autentikusan képviseltek az elmúlt időszakban valamilyen közösségi célt.

Ökopolitikai gondolkodást közvetítenének

Az LMP polgármesterjelöltjének kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy olyan ember legyen, aki ismeri a pártot, azonosul értékeivel, van mozgalmi múltja, tudja, hogy mit jelent az ökopolitikai gondolkodás – és természetesen mindezt közvetíteni is tudja. A kompenzációs lista 3. helyén található az LMP szegedi polgármesterjelöltje, Málovics György. Portálunknak kifejtette, hogy esetükben ez egy szimbolikus poszt, nem feltétlenül gondolja azt, hogy az LMP-s polgármesterjelölt nyer októberben. A lista kapcsán pedig azt tartották fontosnak, hogy olyan csapatot alakítsanak ki, akik bejutásuk esetén jól tudják képviselni a párt értékeit, illetve azt is előtérbe helyezték, hogy ne az legyen a lista első helyén, aki a polgármesterjelölt. „Mi hosszú távon sem egy emberben, hanem egy csapatban gondolkodunk” – magyarázta Málovics.

A héten startol az LMP kampánya

A tavaszi országgyűlési választások előtt a LMP-sek jóformán belecsöppentek a kampányba, úgy, hogy saját bevallásuk szerint sok dologgal nem voltak tisztában. Margóczi Katalin elárulta, hogy azóta természetesen többen vannak a feladatokra, és szervezettebbek is. Elkészült egy kampánystratégia, a kampányterv is, és nagyjából felálltak az egyéni jelöltek. Abban is reménykednek, hogy az emberek jobban megismerték az LMP-t az elmúlt hónapok alatt. Augusztustól kitelepüléseket tartanak, összesen öt helyszínen Szeged utcáin. „Felállt a csapat, érdemes kimennünk az utcára, és bemutatni, hogy ha a szegediek ránk adják a szavazataikat, akkor kit is juttatnak be a közgyűlésbe, mi is az, amit elősegítenek a kopogtatócédulájukkal, később pedig szavazatukkal” – hangsúlyozta Málovics György. „A politika a mi szemünkben jóformán PR-tevékenységgé züllött, amin változtatni kell. Mi nem akarunk drága tévéreklámokat, azért is folytatunk utcai kampányt. Pont az LMP az – és a mi területi szervezetünk különösen –, akiknél fontos, hogy legyen annyi pénz, hogy tudjunk szórólapokat készíteni, de nem alapvetően pénzfüggő a tevékenységünk” – tette hozzá. Azokat az embereket is meg akarják célozni, akik valamilyen értelemben kiszorultjai vagy vesztesei valamilyen folyamatnak, akár az elmúlt húsz évet, akár a mögöttünk álló nyolcat nézzük.

A parlamenti frakció munkája legitimáló erő

A polgármesterjelölt elmondta, hogy az LMP frakciója az eddigi országgyűlésbeli munkájával új hangot vitt a magyar politikába. „Fel sem merült például az elmúlt húsz évben, hogy a képviseleti demokrácia egy kiüresedett rendszer, ami lényegében nem tekinthető demokratikusnak. Olyan értékeket vitt be parlamenten belülre az LMP, melyek számomra érthetetlen módon eddig nem jelentek meg” – mondta el. A tavaszi választásokkor az LMP 10,7%-ot ért el Szeged közigazgatási határán belül listán, azóta a párt ismertsége növekedett, és mint a jelöltek kifejtették, jobb stratégiával vágnak neki a mostani kampánynak. „Az LMP parlamenti munkája egy komoly legitimáló erő. Többen megismertek minket, és azok, akik anno ránk adták szavazataikat, szerintem nem csalódtak, mert a frakció munkája azt tartalmazta, amit ígértünk annak idején” – érvelt a polgármesterjelölt. Málovicstól megtudtuk, össze kell hívni a párt kongresszusát ahhoz, hogy elfogadják a választási kampány sarokszámait, és ez várhatóan ezen héten történik meg. A jelölt jó esélyt lát arra, hogy Szeged kiemelt szerepet kapjon a kampányban.

Az LMP az „ügyek mentén politizálás” híve

A kormányoldal kritikáját az LMP elsősorban a demokrácia intézményrendszerét érintő kérdésekben fogalmazta meg az elmúlt hetekben. Szentistványi István elmondta, hogy Szegeden a kampányban elsősorban az a nyolc év adott, ami mögöttünk van, azzal kapcsolatban kívánnak véleményt formálni, kritikát megfogalmazni, vagy egységében beszélnek az elmúlt húsz esztendőről, mert ezeket lehet egységes időszakoknak tekinteni. Margóczi Katalin szerint a legfontosabb az LMP-vel kapcsolatban, hogy ügyek mentén politizál, nem pedig emberekhez köthető esetlegesen megfogalmazott kritikájuk, észrevételük van. „Az a dolgunk, ami a civil szféra egyik jól felismert feladata, hogy a hatalmon lévők fölött gyakoroljunk kontrollt” – vette át a szót a párt polgármesterjelöltje. Málovics hangsúlyozta, hogy hiába próbálják őket az „SZDSZ klónjaként” országosan beállítani, Szegeden kőkeményen ellene mennek a Botka László, Nagy Sándor vagy éppen Ujhelyi István képviselt logikának. „Helyi szinten inkább Fidesz-klónként tekintenek ránk, de akik ezt állítják, nem egészen értik a pártunkat, hiszen mi a mindenkori hatalomnak vagyunk a kritikusai, mert azt gondoljuk, hogy a döntéshozókkal szemben kritikusnak kell lenni” – szögezte le Málovics.

Radikális átláthatóságot hirdetnek

Az LMP országos céljaival összhangban a párt szegedi szervezete is a radikális átláthatóság és a bevonás híve. Ezért próbálják megteremteni azokat az intézményeket, melyek ez irányba hatnak. Például, ha képviselőket sikerül adniuk, lesz egy olyan kezdeményezésük, hogy a közgyűlési előterjesztéseket érthető formában elérhetővé tegyék, és igény esetén fórumokon is adnak ezekről tájékoztatást. Ez is a lakosság bevonásának egyik módja. „Azt is tervezzük, hogy a blogunkon a képviselőink meg fogják magyarázni, hogy miért szavaztak egy-egy kérdésben adott módon” – mondta el Málovics György. Az is fontos feladat Margóczi Katalin szerint, hogy a ma is sokszínű Szegeden a zöld színt sokkal határozottabban képviseljék. A jelölt úgy látja, hogy a környezet- és természetvédelmi szempontokat ugyanis nagyon háttérbe szorították az elmúlt időszakban. Szeged le van maradva a helyi védett területek tekintetében is. Természetesen ezt nem úgy kell érteni, hogy a helyi védettséget kapó területekre nem lehetne semmit sem építeni. Ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódik a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázása is, mely szintén fontos eleme választási programjuknak. Az LMP nem egy „uniform” várost képzel el, ahol csak egy típusú ember jelenhet meg, aki viszonylagosan az elit része, hanem „a város mindenkié koncepció” jelenik meg a párt programjában. A helyi ügyek közül a munkahelyteremtést emelték ki a jelöltek. Málovics György portálunknak elmondta, a jelenlegi városvezetés nem arra koncentrál, hogy fenntartható módon munkahelyeket teremtsen, hanem látványberuházásokat hajtanak végre, amik ameddig jönnek a pénzek, addig néhány fővállalkozónak sok hasznot hoznak. A közmunkaprogramot is át kellene gondolni az LMP szerint, meg kell vizsgálni, hogy miként lehet olyan kezdeményezéseket elindítani, melyek a munkanélküliek számára a saját lábukra állásukat segítik. A koncepciójuk harmadik eleme pedig, hogy olyan miliő legyen Szegeden, ahol tényleg a közösség lép fel megrendelőként az üzlet felé, és nem az oligarchák és nagyvállalkozók a politika felé...

Pintér M. Lajos – Varga Anna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.