Gasztro

Receptbajnok-verseny: Kamratöltögető

Receptbajnok-verseny: Kamratöltögető

2010. augusztus 27., péntek
Receptbajnok-verseny: Kamratöltögető
Étkezéseink gyakori kiegészítői a különféle savanyúságok, befőttek és paszták. Fogyaszthatjuk húsételek mellé, egytálételekhez, felhasználhatjuk gyümölcslevesek betétjeként, sütemények töltelékeként, és ízletes energiaitalokat is készíthetünk belőlük. Szerepük leginkább az emésztés megkönnyítése – a savas kémhatás révén –, de a kellemesebb, teljesebb ízhatás miatt is kedveltek. Azonkívül a téli hónapokban, amikor kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, vitamintartalmuk fontos a szervezetünk számára. Bízunk benne, hogy ehavi válogatásunkkal örömet szerzünk a kamratöltögetők táborában, és sikerül felkeltenünk azok érdeklődését is, akik eddig csak a csemege uborkával és az almapaprikával próbálkoztak.

Pikáns meggyhús

Beküldő: Kübekházi Andrásné (Szeged)Hozzávalók: – 5 kg meggy – 1,5 kg cukor – 1 dl enyhe ecet – 1 dkg szalicil Elkészítés:Összekeverjük a kimagozott meggyet az ecettel, szalicillal, cukorral. Egy napig – időközönkénti megkavarás mellett – állni hagyjuk. Másnap üvegekbe töltjük, és azonnal lekötve kamrába tesszük. Lehet egy nagy üvegbe is eltenni így a meggyet, mert felnyitva sem romlik meg. Télen levesnek, mártásnak, illetve süteményekhez egyaránt kitűnő, a leve szörpnek is felhasználható.

Vegyes savanyúság

Beküldő: özv. Sándor Szilveszterné (Szentes) Hozzávalók: – 1,5 kg fehérpaprika (lehet benne kissé pirosodó is) – 1,5 kg fejes káposzta – 1 kg uborka – 2 db nagy fej vöröshagyma – 20 dkg cukor – 7 dkg só – 4 dl 10 %–os ecet – 1 tk. szalicil – 1 tk. borkénpor – 1 ek. szemes bors – 1 csapott ek. köménymag – 1,5 ek. mustármag – 5-6 db nagyobb babérlevél (széttördelve) Elkészítés:A megmosott zöldségeket előkészítjük: a paprikát vékonyra karikázzuk, a káposztát legyaluljuk, az uborkát uborkareszelőn lereszeljük, a hagymát vékonyra karikázzuk. Az így felszeletelt zöldségeket egy nagy edénybe tesszük, és hozzáadjuk a fűszereket. Az egészet jól összekeverjük, majd letakarást követően 12 órán át állni hagyjuk, de alkalmanként megkeverjük. Ha összeértek az ízek, csavaros üvegbe adagoljuk a savagyúságot. Az edényben visszameredt savanyúságlevet szétosztjuk az üvegekbe, majd lezárást követően már rakhatjuk is a spájzba

Ízes nyári gyümölcsök

Beküldő: Török Zsolt (Szeged)Hozzávalók: – 4 kg gyümölcs vegyesen (például: alma, meggy, szilva, barack) – 2 liter víz – 1,5 kg cukor – 1 ek. szalicil Elkészítés:A cukorból, vízből és a szalicilból szirupot készítünk. Mikor a szirup suhogni kezd, belerakjuk az előkészített, megmosott, feldarabolt gyümölcsöket. 3-4 percig forrásban tartjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük a gyümölcsöket. A szirupos levet lehűtjük, közben a gyümölcsöket üvegekbe rendezzük. A már lehűlt szirupot a gyümölcsökre szétosztjuk. Az így elkészített gyümölcsös üvegeket hideg helyre tesszük, és csak másnap kötözzük le azok tetejét. Ha így tesszük el gyümölcseinket, akkor télen felbontás után sem romlik el befőttünk.

Padlizsános lecsó

Beküldő: Batka KatalinHozzávalók: – 3 kg paradicsompaprika – 3 kg fehér paprika – 3 kg almapaprika – 1 kg vöröshagyma (sózva) – 1 l olaj – 1 l paradicsomlé/vagy sűrített paradicsom – 1 tubus mustár – ízlés szerint: só, pár szem kapribogyó Elkészítés:A megmosott és tisztított zöldségeket ledaráljuk. Az így kapott zöldségpürét fél liter olajon megdinszteljük, majd40 percig lassú tűzön, kevergetés mellett főzzük. Ha kész, akkor hozzáadjuk az olaj másik felét is, majd a mustárt, kapribogyókat és a paradicsomlét, vagy sűrítményt. Az összekevert zöldséges lecsót üvegekbe töltjük és lezárjuk. Finom önmagában pirítós kenyéren, illetve ízesítőként is felhasználhatjuk különféle ételekbe.

Narancsos sárgabaracklekvár

Beküldő: Simon Balázs (Szeged)Hozzávalók: – 2 kg sárgabarackhús – 500 g narancs húsa – 500 g grapefruit hús – 2 késhegynyi őrölt fahéj – 2 késhegynyi őrölt szegfűszeg – 900 g cukor – 2 cs zselésítőszer lekvár készítéséhez – rum – szalicil Előkészítés:1. A sárgabarackot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk, és lemérjük a 2 kg-ot. 2. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk, a gerezdeket szétválasztjuk, a hártyás részt is eltávolítjuk, és apróra vágjuk. Elkészítés: 1. A gyümölcsöket egy főzőedénybe öntjük, kissé összeturmixoljuk (nem feltétlenül szükséges). Elkezdjük főzni a lekvárt. 2. A dzsemfixet 4 ek. cukorral és a fűszerekkel elkeverjük, majd a gyümölcsökhöz adjuk. 3. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd a maradék cukrot is hozzáadjuk. Az egészet állandó keverés közben újra felforraljuk, és legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk, végül levesszük a tűzről. 4. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a lekvár tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük. 5. A tetejére pár csepp rumba áztatott szalicilt teszünk, jól lezárjuk az üvegeket, majd fejjel lefelé állítjuk. 6. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni, majd eltesszük a kamrába a lekváros üvegeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.