Közélet

Piacbejárás a Mars téren – és ami mögötte van

Piacbejárás a Mars téren – és ami mögötte van

2010. augusztus 19., csütörtök
Piacbejárás a Mars téren – és ami mögötte van
Nagy a bizonytalanság a Mars tér körül, miután a Legfelsőbb Bíróság ítélete nyomán nyilvánosságra kerültek a piac rekonstrukciójával kapcsolatos szerződések, s azokból kiderült, hogy nincs aláírt támogatási szerződés, a város nem uniós pénzből, hanem hitelből építkezik. Míg az ellenzék vészharangot kongat, Botka László egy piacbejárás keretében nyugtatja a kedélyeket, és szerinte minden rendben van, kizárt, hogy az ügynökség elálljon a szerződés megkötésétől. A Mars téri nagycsarnok nyitását közel 300 asztallal szeptemberre tervezik – mondta el a bejárás során Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetője portálunknak, hozzátéve, hogy a szabad téren további 200-230 asztalt tudnak majd felállítani. A munkálatok tehát a végéhez közelednek, ám mégis több bizonytalan pont van a beruházás körül. Ezek egyike az a hiányzó támogatói szerződés, melyről nemrégiben a SZEGEDma.hu is beszámolt. Az uniós pénzeket elosztó szervezet ugyanis 26 pontban kért korrekciót a várostól az aláírás feltételeként, legtöbb esetben a magas költségek csökkentése miatt.

Megbírságolva?

Adatok eltitkolása miatt a Legfelsőbb Bíróság a végrehajtási eljárástól számítva napi 500 ezer forint pénzbüntetést szabhat ki Szeged városára. A témával kapcsolatos cikkünket itt olvashatják.
Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy minden rendben van, ez egy megszokott eljárás. A piacbejárás során Botka László is erről próbálta meggyőzni a jelen lévőket leszögezve, hogy az uniós támogatási szerződés aláírásához a szegedi önkormányzat minden feltételt biztosított, törvényesen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és az európai hatóságok jóváhagyott módon kezdték meg a beruházást. Az új kormány a nagyobb beruházásoknál felfüggesztette a támogatási szerződések aláírását, ugyanis felülvizsgálja azokat. Ezt Botka László elfogadhatónak tartja, hangsúlyozva, hogy a szegedi önkormányzat mindent törvényesen végzett. Mint elmondta, 150 napot kapott az önkormányzat arra, hogy minden feltételt biztosítson a támogatási szerződés aláírásához, amit tudtak teljesíteni. A másik problémás helyzet, hogy a területet közigazgatási és polgári perek is érintik. Ezzel kapcsolatban Botka úgy fogalmazott, hogy csak néhány kártérítési per van folyamatban, ami semmilyen tulajdonjogot nem érint a Mars téren, vagyis nem akadálya a támogatási szerződés aláírásának. A polgármester egyébként kizártnak tartja, hogy a fejlesztési ügynökség elállna a támogatási szerződés aláírásától, szerinte ez példátlan lenne Magyarországon, ha erre sor kerülne. „Ha ez mégis megtörténne, akkor Szeged városa pert indítana az ügynökség ellen, és meg is nyerné” – szögezte le.

Rendőrségi nyomozás is folyik Mars tér ügyben

„A Mars tér szükséges korszerűsítésének ügyét sajnos hatalmi arrogancia, pökhendiség, agresszió jellemezte Botkáék részéről az elmúlt évek során” – nyilatkozott a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Kohári Nándor. „A korszerűsítésben mindenki egyetértett, de a lebonyolítás elképesztő. 2004-ben felrúgták a kereskedőkkel kötött megegyezést. Azóta milliárdok költődtek el, és nem látni annak a végét, hogy a kompromisszumképtelen szocialista hatalmi gőg mennyi plusz kiadásába fog kerülni Szeged város adófizetőinek. Rengeteg per van folyamatban, a tavalyi adventi pavilonrombolás ügyében még rendőrségi nyomozás is folyik. Szeged városának hamis pályázati adatszolgáltatása miatt mindmáig nincs aláírt támogatási szerződés a milliárdos belváros-rekonstrukciós uniós pályázatra, azaz a szocialisták a szegediek pénzével és hitelekből hazárdíroznak. Ez a szélhámosság ráadásul veszélyezteti Szeged jövőbeni uniós pályázatait is, így közvetlen politikai céljaikat, a kampányavatásokat bármi áron sem tudják elérni a határidők csúszása miatt. Ebből is látszik, hogy valójában Botkáék hogyan képzelik el az összefogást!” – így Kohári.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.