Gazdaság

Működőképes az Arad-Szeged gázvezeték

Működőképes az Arad-Szeged gázvezeték

2010. augusztus 26., csütörtök
Működőképes az Arad-Szeged gázvezeték

Hivatalosan ugyan még nem adták át, de a múlt hónaptól már üzemképes a romániai Arad és a Szeged közötti gázvezeték - írta csütörtöki számában a Ziarul Financiar című román napilap. A gazdasági-pénzügyi újság szerint a romániai és a magyarországi gázhálózatot összekötő, száz kilométer hosszú vezeték megépítéséről már több mint tíz éve tárgyaltak a felek.

A Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román Transgaz 2008-ban nyarán kötött megállapodást a két ország nagy nyomású földgázszállító-rendszereinek összekapcsolásáról. A román lap szerint az új vezetéket várhatóan szeptemberben adják át hivatalosan a hatóságok. A román lap piaci forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a gázvezetéken már végeztek "teszteket" és ezek eredménye azt mutatja, hogy a vezeték üzemképes. Az újság szerint a magyar vállalat is megerősítette ezt az információt. A román Petrom olaj- és gázvállalat az első társaság, amely már importál nyersanyagot a gázvezetéken keresztül - olvasható a Ziarul Financiarban.

Ahogy arról már beszámoltunk

eddig 11 vállalat jelezte, hogy vásárolna gázt Magyarországtól. A Transgaz igazgatója szerint a vezeték 1,7-4,4 milliárd köbméter közötti gázmennyiség szállítására alkalmas mindkét irányban. A 109 kilométer hosszú vezetékből 62 kilométer Románia területén halad. Ennek megépítése már 2000-ben elkezdődött, és eddig 36 kilométer készült el belőle.

Forrás

:

hirszerzo.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.