Kultúra

Már a 25 ezredik látogatón is túl a lepketárlat

Már a 25 ezredik látogatón is túl a lepketárlat

2010. augusztus 12., csütörtök
Már a 25 ezredik látogatón is túl a lepketárlat

Csütörtökön megérkezett a Móra Ferenc Múzeumba a különleges és szépséges tajvani élő lepkéket bemutató tárlat, a „pillangó-valóságsó” 25 ezredik látogatója is. A nyolcadikos szegedi diák egy a kiállításon elhullott, majd kipreparált pillangót kapott ajándékba Zombori István megyei múzeumigazgatótól.

A május 13-i nyitás óta már huszonötezren látták a szegedi Móra Ferenc Múzeum A pillangók zöld szigete – Tajvan című, élő trópusi lepkéket bemutató kiállítását. A 25 ezredik látogató

Kiss Zsuzsa

nyolcadikos szegedi diák, aki édesanyjával és három unokatestvérével érkezett a kiállításra. Már régebb óta tervezte, hogy megnézik a lepketárlatot, de csak most - amikor a szentesi unokatestvérek látogatóban vannak náluk - keresték fel a múzeumot. A pillangók bábok formájában a tajpeji állatkertből érkeztek a szegedi Kultúrpalotába, ahol az egyik teremben igyekeztek a rovarok élőhelyéhez, a tajvani klímához hasonló körülményeket kialakítani. A kiállítótérben így 25-30 fok van, a levegő relatív páratartalma pedig 60 százalék fölötti. A vékony hálóval borított lepkeházban – ahova a látogatók is bemehetnek, hogy testközelből ismerkedjenek meg a tíz-tizenöt különféle fajhoz tartozó trópusi rovarral - pedig olyan, a szegedi egyetemi füvészkertből érkezett növények kaptak helyet, melyek hasonlítanak a tajvani flórára. A pillangók a bábból történő kikelésük után csupán három hétig élnek – az elmúlt három hónapban csaknem hatszáz rovar pusztult már el -, így a tárlatra kéthetente új szállítmány érkezik. Eddig hat „lepkebábtranszportot” küldtek repülővel Tajpejből Szegedre, és a szervezők reményei szerint a szeptember 5-i zárásig még további egy vagy két küldemény lesz. Bár a lepkeház a tárlat legtöbb látogatót vonzó része, a múzeum számos más érdekességgel is várja a vendégeket. Az érdeklődők megismerhetik a Magyar Természettudományi Múzeumnak a rovarvilágot rendszertani kategóriák szerint bemutató vándorkiállítását, és egy rovarokat ábrázoló természetfotó-tárlatot is láthatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.