Gazdaság

Makón épít üzemet a világ vezető aromaanyag- és parfümgyártója

Makón épít üzemet a világ vezető aromaanyag- és parfümgyártója

2010. augusztus 31., kedd
Makón épít üzemet a világ vezető aromaanyag- és parfümgyártója

Makón tervezi megépíteni a legmodernebb technológiát alkalmazó, ízesítőanyagokat gyártó üzemét a világ vezető ízesítő- és illatanyag gyártója, a svájci székhelyű Givaudan - jelentette be a cég és a dél-alföldi város vezetése kedden.

A 170 millió svájci frankos - mintegy 37 milliárd forint - beruházással a Givaudan két meglévő, az Egyesült Királyságban és Svájcban működő üzemének termelését váltja ki, miközben növeli a vállalatcsoport összkapacitását. A Givaudan tervei szerint az angliai Bromborough gyárból a teljes ízesítőanyag-gyártást, a svájci Kemptthalból pedig a keverőüzemet telepíti át Makóra. A tervek megvalósítása az angol és svájci munkavállalói érdekképviseletekkel folytatandó egyeztetésektől függ. A Givaudan azért Makót választotta a befektetés helyszínéül, mert a városból könnyen elérhető a cég egyre bővülő kelet-európai vevőköre és jól képzett munkaerő áll rendelkezésre, továbbá a régiónak gazdag hagyományai vannak az élelmiszergyártásban, és kiváló logisztikai összeköttetései a nyugat-európai piacokkal. A tervek szerint az építkezés és próbaüzem három évig tart, és a makói üzem a teljes gyártás beindításakor közel 300 alkalmazottat foglalkoztathat 2013 végére. A makói létesítmény a cég korábbi kelet- és közép-európai, elsősorban értékesítési, termékfejlesztési és -tesztelési célú beruházásainak sorába illeszkedik. A makói gyár lesz a Givaudan első termelő beruházása a közép-európai régióban. A makói telephely kiválasztásához és a létesítmény megvalósításához jelentős segítséget nyújtott a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) és Makó város önkormányzata - mondta el a város polgármestere,

Buzás Péter

(MSZP) MTI-nek. Elmondta: a kormány 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott a beruházáshoz. A céggel három éve kezdődtek a tárgyalások, akkor, amikor az autópálya elérhető közelségbe ért. Emellett kiemelt szempont volt a svájci partner részéről, hogy a magasan képzett munkaerő is közel legyen, gondoltak itt a szegedi egyetem végzett élelmiszer-mérnökeire - tette hozzá a városvezető. A svájci cég szándéka végleges, bár még folynak az egyeztetések a szakszervezetekkel, de már megvásárolták a szükséges földterületet, és érvényes építési engedélyeik vannak. A svájci tőzsdén jegyzett Givaudan S.A. a világ egyik vezető aromaanyag- és parfümgyártója, termékeit az élelmiszer-és kozmetikai iparban egyaránt felhasználják. A társaság az ízfokozó szerek negyedét gyártja a világon. A cég a tőzsdén Zürichben, kedden reggel jelentette be a döntést. Részvényeinek árfolyama 953 svájci frank volt hétfőn záráskor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.