Lesz-e cián? – szeptembertől terítéken Verespatak

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Románia rendszeres tájékoztatást ígér Magyarországnak a verespataki aranybánya beruházásról – jelentette be Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter és Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter Bukarestben. A felek megállapodtak abban, hogy Románia és Magyarország az árvízvédelem területén közös koordinátori feladat vállalását kérvényezi a Duna-stratégia keretében.

A magyar miniszter egynapos bukaresti látogatása során megbeszélést folytatott a romániai környezetvédelmi miniszterrel. A tárgyalások napirendjén szerepelt a Duna-stratégia keretében tervezett román-magyar együttműködés, valamint az őszi román-magyar együttes kormányülés előkészítése. A részletekről Barsiné Pataky Etelka, a Duna-stratégiáért felelős magyar kormánybiztos elmondta: azért indokolt, hogy a két ország kezdeményezze a közös koordinátori feladatot, mert Magyarországnak összességében több gátja van, mint Hollandiának, és meggyőződése, hogy Romániában is hasonló a helyzet. A két ország emellett közös vízgyűjtő medencékkel rendelkezik.
A tárgyalásokon szó volt a verespataki aranybánya beruházásról is, amiről Borbély László elmondta, hogy Románia folyamatosan tájékoztatja a magyar felet. Bejelentette, hogy a román kormány szakértői bizottsága várhatóan szeptemberben ül össze, és megvizsgálja a beruházó által benyújtott új környezeti hatástanulmányt. A román kormány 2007-ben függesztette fel a projekt környezetvédelmi engedélyezését, ez a folyamat most újraindul.

Forrás: erdely.ma

Előző sztori

Az áramszolgáltatótól hozott pénzt a tolvaj

Következő sztori

Félsziget: Erdély legnagyobb zenei fesztiválja