Közélet

Közösen a gyerekek biztonságáért

Közösen a gyerekek biztonságáért

2010. augusztus 31., kedd
Közösen a gyerekek biztonságáért

Példaértékű a rendőrség és a társszervezetek összefogása

Hamarosan becsöngetnek, s a rendőrség – mint minden évben – most is beszámolt arról, hogy a társszervezetekkel, a városőrséggel, a polgárőrséggel, a Magyar Vöröskereszttel, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal mit tesz, milyen akciókat, programokat tervez a kisiskolások, fiatalok biztonságáért, balesetmentes közlekedéséért, az ifjúság bűnmegelőzéséért.

Németh Károly

ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója elmondta, akkor van jelentősége az akciónak, akkor hatékony, ha az információ minden közlekedésben részt vevő félhez, szülőkhöz, gyerekekhez, pedagógusokhoz egyaránt eljut. Akkor remélhetjük csak, hogy balesetmentes lesz az idei tanévkezdés. Az iskolák környékén az idén is nagy forgalomra számíthatunk, s a rendőrség – noha kevesen vannak – ezúttal is mindent megtesz, hogy a közbiztonság a megfelelő szinten legyen. Az elmúlt évek során a gyermekbalesetek statisztikája javult, míg 2 éve 88, tavaly 77 ilyen jellegű baleset történt, bár ezekből egy is sok. A városőrök nevében vezetőjük,

Kovácsné Vadász Erika

szólt. Kiemelte, hogy 11 iskolában teljesítenek közlekedésbiztonsági feladatokat, segédkeznek a gyerekek közlekedésre való nevelésében, a bűnmegelőzés terén pedig előadásokat tartanak a megfelelő korosztályoknak.

Sasvári Krisztina

, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója a balesetmentes közlekedés szabályai megtanulásának fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, mit kell megtanulniuk a gyerekeknek, hogy biztonságosan közlekedhessenek, és mit kell tenniük akkor, ha már bekövetkezett a baleset. A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke,

Batiz István

hangsúlyozta, hosszú évek óta részt vesznek a rendőrség közlekedésbiztonsági akciójában. Alaptevékenységük közé tartozik a bűn- és baleset-megelőzés, az ifjúságvédelem, az idén pedig az "Egy iskola – egy polgárőr" akcióval próbálkoznak. Kiemelt figyelmet fordítanak az iskolakezdésre, nemcsak délelőtt, hanem délután is szolgálatot teljesítenek az oktatási intézmények környékén. Kilenc pontot tartalmazó intézkedési tervet állítottak össze, s ennek szellemében járnak el. A Nemzeti Közlekedési Hatóság nevében

Márta János

szólt az általuk vállalt feladatokról. Közlekedésbiztonsági, ügyességi versenyeket szerveznek megyei és országos szinten a diákok számára, mert ők még fogékonyabbak a téma befogadására.

Toronykői Márta

hadnagy, bűnmegelőzési osztályvezető az általuk indított programokat vázolta. Fontos, hangsúlyozta, hogy az óvodától a fiatal felnőtt korig figyelemmel kísérjék a gyerekek fejlődését. Tizenöt megyei óvodában elindították az országos

Ovizsaru

, az iskolában pedig az "Egymásért – lépésről lépésre" című programot. Húsz másodperces biztonsági szpotjuk csütörtöktől a helyi buszokon látható majd, plakátokon pedig a "Bármit teszünk, gondoljunk a következményekre is!" elnevezésű akció figyelmezteti a fiatalokat a balesetek esetén hívható segélytelefon-számokra. Szeptember 23-ától egyetemi kurzus indul szeminárium formájában, október elején főiskolásoknak szóló előadássorozat kezdődik a bűnmegelőzés témakörében.

Vad Róbert

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára azt hangsúlyozta, hogy a baleset-megelőzés nem lehet kampányfeladat, az év minden napján oda kell figyelni az ezzel kapcsolatos teendőkre. A társszervezetek mellett fontos bekapcsolni az akcióba a szülőket, pedagógusokat, mert az ő szerepük, példamutatásuk irányadó lehet. Kiemelte, a gyermekbalesetek számát tekintve az EU-n belül jól állunk, de nem szabad elbizakodnunk. Minden korosztályhoz a saját nyelvén kell közelíteni, mert csak így lehet eredményt elérni. A sajtótájékoztató végén az egybegyűltek a gyerekek biztonságos közlekedését elősegítő közös akcióprogramot írtak alá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.