Közélet

Ismét ellenőrzik az épületeket az árvízzel érintett településeken

Ismét ellenőrzik az épületeket az árvízzel érintett településeken

2010. augusztus 26., csütörtök
Ismét ellenőrzik az épületeket az árvízzel érintett településeken

A napokban újabb felülvizsgálatot végeznek az árvízzel sújtott településeken, statikai vizsgálatok keretében ellenőrzik, hogy az eltelt időszakban tovább károsodtak-e egyes ingatlanok - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az érintett ingatlanok akkor részesülhetnek támogatásban a központi tartalék terhére, ha megfelelnek a vonatkozó kormányhatározatban foglalt támogatási feltételeknek. A Belügyminisztérium és az OKF egy nyilvántartó program elkészítésén is dolgozik, "amelyen nyomon követhető - a károsult beleegyezési nyilatkozatának kitöltése után - minden egyes lakóház kapcsán a helyreállítási szempontból fontos és helytálló információ" - olvasható a közleményben. Tekintettel arra, hogy a kormányzat a szükséges intézkedéseket meghozta, biztosította az önkormányzatok részére a feladatellátáshoz szükséges feltételrendszert, néhány helyen mégis elmaradást tapasztal. Így Szikszó és Edelény esetében még egyetlen megállapodást sem kötött az önkormányzat a károsulttal - fűzték hozzá a közleményben. Országosan jelenleg hét megye (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna) 41 településén 316 lakóingatlan részesülhet kárenyhítésben. Eddig viszont csak 37 önkormányzat alkotta meg a kárenyhítést szabályozó rendeletét és csak 46 támogatási megállapodás született a károsultak, valamint az önkormányzatok között, noha már 954,5 millió forintot utaltak ki. Miskolc, az ország második legnagyobb városa például csak szeptember 9-re tervezi elfogadni helyi rendeletét. Sáta településen pedig mindeddig határozatképtelenség miatt nem tudta elfogadni a képviselő-testület az említett rendeletet. Ezek a helyi szabályozások a települési helyreállítások szükséges és nélkülözhetetlen feltételét képezik - hangsúlyozták. A segélyszervezetektől összesen két-, az államtól pedig hárommilliárd forint támogatásra számíthatnak azok a családok, amelyeknek a háza a júniusi áradáskor megsemmisült, lakhatatlanná vált, vagy egyéb sérülést szenvedett - közölte az OKF.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.