Közélet

Ingyenes oltások a méhnyakrák megelőzéséért

Ingyenes oltások a méhnyakrák megelőzéséért

2010. augusztus 23., hétfő
Ingyenes oltások a méhnyakrák megelőzéséért
Megkezdődött a szegedi 13 éves leánygyermekek ingyenes védőoltása a méhnyakrák megelőzéséért, az úgynevezett humán papilloma vírus (HPV) ellen. A rászorulók ingyenesen, a többiek az önkormányzat által elért beszerzési áron juthatnak hozzá a vakcinához. Mint lapunk is beszámolt róla, a szegedi közgyűlés februárban döntött arról, hogy rászorultsági alapon átvállalja a HPV elleni védőoltás díját a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családban élő tizenhárom esztendős lánytól. Túri Sándor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ vezetője az oltások megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón örömét fejezte ki és köszönetet mondott az önkormányzatnak a támogatásért. Próbaévnek nevezte az ideit Solymos László alpolgármester, hiszen a város „új kezdeményezésként” most először tette elérhetővé ezt az oltást, így ennek tapasztalataiból tudják majd leszűrni, mennyien élnek a lehetőséggel. Az alpolgármester elmondta, a vakcinát gyártó cégtől az eredeti ár 60 százalékáért szerezték be az oltóanyagot, sőt azt is sikerült elérniük, hogy a rászoruló 104 lányon kívül – akik ingyenesen juthatnak hozzá –, a korosztály további több száz tagja ezen a kedvezményes áron kaphassa meg a védőoltást. „Az önkormányzat a jó cél érdekében teremtett forrást és fogott össze a klinikával” – fogalmazott Solymos. Azt is hozzátette, mivel látható az érdeklődés, az önkormányzat várhatóan a következő évben is elkülöníti az ehhez szükséges összeget. A 3 oltásból álló sorozat ára mintegy 54 ezer forintba kerül fejenként. A köszöntők után a jelenlévő lányok szüleikkel együtt előadást hallhattak a méhnyakrák kialakulásáról és megelőzéséről Kovács Julianna főorvosnőtől, majd sor került a vakcinák beadására is.

Balogi: Féloldalas megoldás született

Az alpolgármester beszédében ugyan nem utalt rá, de a védőoltásra elkülönítendő önkormányzati forrást megteremtését eredetileg fideszes politikusok, Balogi Dániel és Farkasné Pocsai Blanka indítványozta a közgyűlésnek. Balogi Dániel a mai sajtótájékoztatót követően lapunknak elmondta, ahhoz, hogy a város valódi eredményt mutathasson fel e téren, az érintett teljes életkori csoportot le kellett volna oltani. „A rászorultság alapján megítélt ingyenesség elve miatt mindössze a korosztályhoz tartozó lányok harmada-negyede juthat térítés nélkül az oltáshoz, ez így féloldalas eredménynek bizonyult.” A képviselő hozzátette, szomorúnak tartja, hogy a 65 milliárd forintos költségvetésből a szegedi önkormányzat nem tudott 35 millió forintnyi összeget elkülöníteni (ami az összes 13 éves lány számára ingyenessé tette volna a védőoltást). „Nem mellékes, hogy a város tárgyalási pozíciója is más lett volna, ha ilyen mennyiségű oltóanyagot rendel meg a gyártótól” – fogalmazott Balogi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.