Közélet

Csalás gyanújával nyomoznak Újszentivánon

Csalás gyanújával nyomoznak Újszentivánon

2010. augusztus 13., péntek
Csalás gyanújával nyomoznak Újszentivánon
1,6 millió forint, egy rendezvény kapcsán a pályáztatónak már elszámolt, de a helyi szállásadóknak ki nem fizetett szállásdíjat keres az önkormányzaton az Együtt Újszentivánért Egyesület. A civil szervezet Putnik Lázár polgármesterrel folytatott sikertelen levelezést követően az ügyben csalás gyanúja miatt tett feljelentést a Szegedi Városi Ügyészségen. Az ügyészség elrendelte a nyomozást, amit a makói kapitányság folytat. A nyomozás az ügyészi határozat szerint szeptember 15-éig tart.Szögi Zoltán, az egyesület elnöke sajtótájékoztatón foglalta össze a jelenleg már a Szegedi Rendőrkapitányság nyomozói által vizsgált ügyet. Az előzményekről elmondta: a településen 2008-ban megtartott Testvértelepülési Találkozó után a határon túlról érkezett vendégeket fogadó helyi lakosok az önkormányzattól a mai napig nem kapták meg az előzetesen megígért szállásdíjat – mely a rendezvényt lehetővé tevő európai uniós pályázatban 13,59 euró/fő/nap összegben volt feltüntetve. „A pályázati elszámolást azóta elfogadta az unió, így a szállásdíjként könyvelt, hozzávetőleg 1,6 millió forint is megérkezhetett a kasszába, de azt a szállásadók nem kapták meg” – fogalmazott Szögi Zoltán. A civil szervezet elnöke hozzátette: az elszámoláskor a szállásadókat személyesen felkeresték egy olyan dokumentummal, amelyen aláírásukkal „kellett” igazolniuk, hogy a szállásdíjat felvették, holott erre akkor még mindig csak szóbeli ígéret létezett. A több mint 30 szállásadó közül egyedül a két vendégnek helyet adó Szögi Zoltán nem volt hajlandó az ívet aláírni.

Miről szólt a megállapodás?

Az egyesület lakossági indítványra kezdett utánajárni a témának. A pályázati dokumentációt a jegyző társaságában átnézték, de azt – az elnök szavai szerint – igen hiányosnak találták. Ezután levélben keresték meg kérdéseikkel Putnik Lázár polgármestert, aki június elején kelt válaszában a képviselő-testület döntésére hivatkozva úgy nyilatkozott: „szó sem volt arról, hogy a szállásadóknak térítést fizetne az önkormányzat, a szállásoltatókkal aláíratott nyilatkozat pontosan arról szólt, hogy hány főt és hány napig szállásoltak el”. A civilek nem fogadták el a polgármester válaszát, arra hivatkozva, hogy a találkozó teljes költségvetéséről és az önkormányzat által önerőként hozzátett összegről semmi tájékoztatást nem kaptak. Az 1,6 millió forintra utalva így fogalmaztak: „továbbra sem tudjuk, hogy ennek az összegnek mi lett a sorsa”, a meddőnek ítélt levelezés helyett pedig a pályázattal kapcsolatban vizsgálatot kezdeményeztek az ügyészségnél. Szögi Zoltán kiemelte, hogy egyre sürgetőbb kérdéssé vált a nagyobb összegű pályázatok elszámolásának nyilvános adatként kezelése és közzététele – legyen szó akár önkormányzatokról, akár más intézményekről vagy szervezetekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.