Közélet

Beperelték a várost a Kossuth Lajos sugárúti vállalkozók + PANORÁMA

Beperelték a várost a Kossuth Lajos sugárúti vállalkozók + PANORÁMA

2010. augusztus 31., kedd
Beperelték a várost a Kossuth Lajos sugárúti vállalkozók + PANORÁMA
Kártérítési pert indítottak a Kossuth Lajos sugárúti kereskedők a szegedi önkormányzat ellen, mert az egyes villamosvonal felújításának közel fél éves csúszása miatt több tízmilliós forgalomkiesésük volt, amit a város néhány milliós kártérítési pályázata nem kompenzálhat. Az érintett vállalkozások részletes kimutatással támasztják alá, hogyan esett vissza hónapról hónapra a forgalmuk. A környékbeli vállalkozóknak is sokba került az egyes villamosvonal felújítása. 2009. augusztus végén lezárták a Kossuth Lajos sugárutat. A kereskedők szerint minden előzetes egyeztetés, felkészítés nélkül túrták fel a Kossut Lajos sugárutat, számos tulajdonost derült égből villámcsapásként ért, hogy üzlete akár hosszú hónapokig megközelíthetetlenné vált. „A munkások szeptemberre felszedték a síneket, majd levonultak és december végéig nem történt semmi – a sugárút és a környező utcák üresen tátongtak, az üzletek lassan haldokolni kezdtek –, senki nem értette, hogy miért nem használják ki az enyhe téli időt. A tervezett négy hónapos munkafolyamat a többszörösére dagadt, s végül majdnem tíz hónapot dolgoztak az 1-es szakaszán – többször hónapokig csak állt a munka, feltúrták és lezárták a sugárutat és a környező utcákat” – nyilatkozta az egyik sugárút melletti élelmiszerbolt tulajdonosa. Eleinte a hibás közműtérképekkel és a rossz időjárással magyarázták a csúszások okát, de utóbb kiderült, hogy bizony a kivitelező konzorcium egyik fővállalkozójának, a Szeviép Zrt.-nek a csődöt megelőző helyzete is komoly nehézségeket jelentett a munka szervezésében és elvégzésében.

100 milliós veszteségek

Több kis- és középvállalkozás zárta be kapuit az elnyúlt útlezárások miatt. Az üzleteknek átlagban 60-80 százalékos volt a forgalomkiesésük. Az egyik komolyan érintett cég egy építőipari vállalkozás, melynek több százmilliós veszteséget okozott, hogy a telephelyét 2009 augusztusától 2010 közepéig meg sem lehetett közelíteni, így be is kellet zárniuk; a veszteségük azóta már megduplázódott. Az önkormányzat egy alapból kártalanítja a vállalkozókat, de a pályázaton elnyerhető összeg nincs arányban a vállalkozások bevételkiesésével – állítják a kereskedők. A Vasas Szent Péter Gyógyszertár vezetője is azt nyilatkozta, hogy a maximálisan megítélhető 5-6 millió forintnál a valós káruk a többszöröse. Ráadásul a pályázaton csak az indulhat, akinek nincs köztartozása – ezt egy bajban lévő cégnél elég nehéz elkerülni –, a kártalanítás pedig a bérleti díj mértékét, a bérelt helység területét veszi alapul, amely meg sem közelíti a forgalom kiesés valódi mértékét. Megkérdeztük egy ismert szegedi könyvvizsgálócég vezetőjét, aki neve elhallgatása mellett azt nyilatkozta portálunknak, hogy aki ért a vállalkozások gazdálkodásához, az képes átlátni, hogy a bérleti díj egy jövedelmezően gazdálkodó cég számára csupán a pillanatnyilag nem kihasznált területeinek költségfedezeteire szolgál – minimális haszonnal –, mert egy ingatlan általában is amortizálódik. „Amennyiben az ingatlanban folyik a hasznot termelő gazdálkodás, ’lüktet benne az élet’, az ingatlan bérleti díjhoz képest többszörösét hozza jövedelemként a képződött árbevételen keresztül a vállalkozó számára” – mondta a könyvvizsgáló.

A kötbér a ködbe vész?

Az érintett vállalkozók a polgármesterben bízva az önkormányzathoz fordultak, még petíciót is megfogalmaztak, amit 24 cég aláírt, és az egyik közgyűlésen Kalmár Ferenc, akkori KDNP-s önkormányzati képviselő egy közgyűlésen át is adott, de semmiféle választ nem kaptak. Kihelyezett lakossági fórumot is tartottak az ügyben, de a város és a beruházást végző vezető szakemberek közül senki nem jelent meg. Ez az érdektelenség önmagában is érthetetlen – vélik az érintett vállalkozók. A körzet parlamenti képviselője, Kalmár Ferenc azt nyilatkozta az ügyben, hogy lehetne miből kártalanítani a vállalkozókat, hiszen a késések miatt a város 700 millió kötbért igényel a kivitelezőtől, de ezt egy kissé megnehezítheti, hogy a pénzt csak hosszú bírósági perek után tudja majd behajtani a város, ha egyáltalán be tudja valaha hajtani, hiszen a fővállalkozó Szeviép Zrt. fizetésképtelen, felszámolás alatt van. A károsultak közül a fent említett gyógyszertár és egy építőipari cég végül jogi képviselő útján próbálta a kapcsolatot felvenni a várossal, részletesen leírva a nehézségeiket, dokumentumokkal igazolva forgalomkiesésük mértékét, de választ erre sem kaptak. Pölös Ferencné, a Modul-Bau Kft. képviselője ismételt telefonos érdeklődése után legutóbb a Szeged Pólus Kft.-hez irányították, ahol azt a felvilágosítást kapta, hogy most keresnek ügyvédet, és azután tudnak foglalkozni az üggyel. Ezek után a két vállalkozó úgy döntött, mivel minden kísérlet – az ügy tárgyalásos alapon való rendezésére – kudarcba fulladt, így kénytelenek kártérítési pert indítani a város ellen, az igény érvényesítése érdekében a felek valamennyi jogi lépést megtették, a kerestet a múlt héten beadták. Felkerestük az ügyben az egyes villamos vonalának a felújítási munkálatait menedzselő városi céget, a Szeged Pólus Kft.-t, de még nem kaptunk választ megkeresésünkre, amint új ionformációkat kapunk, megosztjuk olvasóinkkal.
Villamos vonal felújítás - Kossuth Lajos sugárúti üzletek vásárlók nélkül

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.