Kultúra

Befejeződött az első Wood Fesztivál Csongrádon

Befejeződött az első Wood Fesztivál Csongrádon

2010. augusztus 29., vasárnap
Befejeződött az első Wood Fesztivál Csongrádon

Befejeződött az első Wood Fesztivál a Csongrádi Művésztelepen. Vasárnap este a résztvevő egyetemisták az utolsó simításokat végezték alkotásaikon, amelyeket hat nap alatt készítettek el egy-egy kilométernyi fenyőlécből.

A képzőművészeti alkotótábor megrendezésének ötletét egy tavalyi, hasonló dániai rendezvény adta, amely idén pénzhiány miatt elmaradt - mondta

Bakos Maxim

szervező, a Mome Line Non-Profit Kft. vezetője. A kedden kezdődött alkotótáborban négy csapatvezető -

Huszár András, Losonczi Áron, Pozsár Péter

és

Szőke Gábor Miklós

- irányításával összesen húsz hallgató vett részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetéből, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről (MOME). Az első két nap az alkotások megtervezésével telt, ezt a munkát nehezítette, hogy az elkészülő műveknek - a szállíthatóság érdekében - a csomópontoknál összecsukhatónak vagy szétszerelhetőnek kell lenniük. Ezt követte a kivitelezés fáradtságos időszaka. Ekkor jelentkezett is némi nézeteltérés a vegyesen mérnök- és képzőművész hallgatókból álló csapatok tagjai között. A mérnökök a gyakran hosszas számítógépes munka során elkészült tervek pontos végrehajtására törekedtek, a művészek inkább szemmértékükben bíztak - mesélte Bakos Maxim. A Pozsár Péter vezette csapat egy, a barlang és a fészek típusú lakás koncepcióját szemléltető installációt készített. A Huszár András irányított társaság az alkotótábor legbonyolultabb alkotásának kivitelezésébe fogott bele. Kejfeljancsijukba oldalára fektetett állapotban belemászhatnak a nézők, és az az aljában elhelyezett súlynak köszönhetően a talpára áll. Szőke Gábor Miklós csapata egy fáról legelő dinoszaurusz szobrát készítette el. Losonczi Áronék három kompozíciót is létrehoztak. Az egyik

Pataki Attila

síkba visszahajtható installációja, a másik egy statikai kísérlet, amely azt szemlélteti, mekkora minimális támaszték szükséges egy égbenyúló léc megtartásához, a harmadik pedig egy terhelési kísérlet lett. Az elkészült alkotások szeptember végéig a Csongrádi Művésztelepen láthatók, majd a művek egy részét október elején a fővárosi Design Héten, illetve egy budapesti faipari szakkiállításon mutatják be. Bakos Maxim közölte, hogy a sikeren felbuzdulva a Wood Fesztivált jövőre is szeretnék megrendezni, elképzelhető, hogy a dániai szervezőkkel összefogva már nemzetközi eseményként. A rendezvényt a tervek szerint fotó-, videó- és animációs workshop is kiegészítené.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.