Közélet

Afganisztánba és Koszovóba induló békefenntartókat búcsúztattak Hódmezővásárhelyen

Afganisztánba és Koszovóba induló békefenntartókat búcsúztattak Hódmezővásárhelyen

2010. augusztus 5., csütörtök
Afganisztánba és Koszovóba induló békefenntartókat búcsúztattak Hódmezővásárhelyen

A politika felelőssége megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a katonák minél nagyobb biztonságban és minél magasabb színvonalon végezhessék el feladataikat - jelentette ki Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Hódmezővásárhelyen, a Magyar Honvédség Afganisztánba és Koszovóba induló békefenntartóinak búcsúztatásán.

Afganisztánban fokozott veszélynek vannak kitéve a magyar katonák. Itt az elsődleges feladat a Baglán tartományban található magyar tábor megerősítése - mondta a politikus, hozzátéve: ezek a munkák már el is kezdődtek. Az államtitkár kitért arra, hogy a Bajnai-kormány vállalta az afganisztáni magyar kontingens létszámának kétszáz fős bővítését. Az ehhez szükséges mintegy 14 milliárd forintos költségvetési fedezetet nem biztosította az előző kormány, Magyarország azonban teljesíteni fogja szövetségesi kötelezettségét - hangsúlyozta. Az ünnepségen Kószó Péter (Tiszta Lap Polgári Egyesület) hódmezővásárhelyi alpolgármester átadta a város által adományozott zászlót az 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóaljának. Ennek kapcsán Simicskó István kifejtette, a honvédelemnek valós nemzeti közüggyé kell válnia, ahogy az Hódmezővásárhelyen már megtörtént A politikus példaértékűnek nevezte a helybéliek és a városban szolgáló 1700 katona között kialakult együttműködést. A 62. Lövészzászlóalj immár harmadik alkalommal kapta meg - az 1300 szempont értékelése alapján odaítélt - harcra kész NATO minősítést, erre a Magyar Honvédség történetében még nem volt példa - mondta az államtitkár. Afganisztánba a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport kilencedik váltásában és egyéni beosztásokban 278, 2010. augusztus 10. és 2011. február 28. között szolgálatot teljesítő katona indul Hódmezővásárhelyről. Ebben az időszakban Koszovóban a KFOR-kontingens harmadik váltásában 205 magyar katona dolgozik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.