Közélet

A héten kézbesítik az ajánlószelvényeket

A héten kézbesítik az ajánlószelvényeket

2010. augusztus 16., hétfő
A héten kézbesítik az ajánlószelvényeket
Az október 3-i önkormányzati választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényeket ezen a héten - augusztus 16. és 19. között - kézbesítik a választópolgároknak. A névjegyzéket augusztus 18-tól tekinthetik meg a választópolgárok, kifogásaikat augusztus 22-én délután 4 óráig jelezhetik - értesült a HírTv honlapján. Az a választópolgár, aki nem kapta meg a választási értesítőt és az ajánlószelvényeket a jegyzőhöz fordulhat. A névjegyzéket augusztus 18. és 22. között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. A névjegyzékből való kihagyás, illetve a jogosulatlan felvétel miatt szintén ezen időszak, azaz augusztus 18-22. között lehet kifogást benyújtani - tájékoztat közleményében Kovalcsik Andrea megyei főjegyző. Ebbe az ötnapos időtartamba beleesik a nemzeti ünnep, valamint a hétvége is, amikor a polgármesteri hivatalokban nincs ügyfélfogadás. Ezért a helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe, illetve kifogást tudjanak benyújtani. Szegeden augusztus 20-án, pénteken a városháza portáján elérhető telefonos ügyelet lesz, míg szombaton 8-12-ig és vasárnap 12-16-ig a Huszár utcában ügyintézők tartanak ügyeletet. A megye többi településein ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyen az ügyeletes munkatárs a hivatalba behívható, ahol megtekinthető a névjegyzék. Az ajánlószelvényeket Magyarországtérkép-perforációval, a választás típusától függően piros, illetve sárga színcsíkkal védik a hamisítások ellen. A választópolgárok a borítékban - attól függően, hol élnek - két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók a fehérszínű szelvényen a polgármesterre, a sárga csíkoson az önkormányzati képviselőre a piros csíkoson a megyei listára tehetnek ajánlást. A Szegeden és Hódmezővásárhelyen lakók két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást. A megyei listára itt nem szavaznak, ezért ajánlószelvény sincs. A választók az ajánlószelvényeket egy tömbben kapják, de azok a tömbből kitéphetőek, így külön-külön is felhasználhatóak. A választónak tehát nem kell mind a két vagy három ajánlását ugyanannak a szelvénygyűjtőnek átadnia. Az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos. Az ajánlószelvény gyűjtését a jogszabály bizonyos helyeken kizárja. Így például nem gyűjthető munkahelyen, munkaidőben, tömegközlekedési eszközön, állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében. Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, illetve tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni - írja a főjegyző.

Ami változik

Több változás is lesz a 2010-es önkormányzati választáson: a pártoknak, helyi szervezeteknek, egyéni indulóknak a korábbi 36 nap helyett most mindössze 16 napjuk lesz arra, hogy összegyűjtsék a kopogtatócédulákat. Nemcsak a kampány rövidebb, de kevesebb jelöltet is választhatunk, mint négy éve: az önkormányzati testületek létszáma a csaknem 26 ezerről 18 ezer fő alá csökken - olvasható a Hír Televízió honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.