Közélet

Kampányközgyűléssel búcsúztak a városatyák + FOTÓK + PANORÁMA

Kampányközgyűléssel búcsúztak a városatyák + FOTÓK + PANORÁMA

2010. augusztus 13., péntek
Kampányközgyűléssel búcsúztak a városatyák + FOTÓK + PANORÁMA
Jelen összetételében utolsó rendes ülését tartotta Szeged város közgyűlése. Ezt arra használják az MSZP és a korábbi SZDSZ képviselői, hogy propagandabeszédeket tartsanak az utóbbi négy év fejlesztéseiről, eredményeiről. A Fidesz viszont a szocialistákhoz közeli Népszabadságot idézte: betonra és cirkuszra költötték a szegedieknek szánt beruházási pénzeket, munkahelyek nem létesültek, a projektek nem finanszírozhatóak, botrányoktól hangosak. 2002-ben az MSZP és Botka László azt mondta az országgyűlési választásokon vesztes fideszes polgármesternek, működjön őszig ügyvezető polgármesterként. Botka megfogadhatná saját egykori tanácsát ahelyett, hogy közpénzből százmilliókat költ saját propagandájára - mondta napirend előtt Haág Zalán (KDNP), aki "kampányközgyűlésnek" nevezte a jelen ülést. Hozzátette: a szocialisták morálisan és politikailag is megbuktak, legyengítették az országot és a várost, melynek 20 milliárd fölötti az adóssága, beruházásai pedig bedőlni látszanak. Nehéz dolga lesz az október 3-a után felálló új, Fidesz-KDNP-s városvezetésnek, de a polgári kormánnyal együtt fejlődési pályára állíthatja Szegedet - tette hozzá. Április után sokan csodát reméltek a Fidesztől, ám négy hónap ámokfutás következett - replikázott Solymos László (MSZP) alpolgármester. Hüvös László szerint nemhogy csalódtak volna a magyarok, de olyan törvények születtek, melyeket elvártak. Példaként a bankadót, a képviselők számának csökkentését, a közszférában bevezetett fizetési limitet és a nyereségadó a vállalkozásoknak kedvező változtatását említette a Fidesz frakcióvezetője. Botka László úgy reagált: az új törvényeknek köszönhetően a lakosság 92 százaléka többet fog adózni, mint korábban.

Hol vannak az új munkahelyek?

Az első napirendi pontnál heves vita bontakozott ki, hiszen Botka László és alpolgármestere, Nagy Sándor arról beszéltek: Szegedre érkezett az utóbbi években a legtöbb fejlesztési forrás. Számításaik szerint minden lakosra 1,3 millió forint beruházási pénz jutott. Nagy Sándor kiemelte: egységes szemléletű koncepció mentén zajlanak a fejlesztések a városban. Tóth Károly (MSZP) ugyan elismerte: nem jöttek létre új munkahelyek, de - így magyarázta - már érdeklődnek a magánbefektetők, érződik az autópálya hatása, ez pedig a koncepció első fázisa... A szocialisták szavai nem hitelesek, tetteik hatástalanok - így összegzett Hüvös László. Ha a foglalkoztatáspolitikát vizsgáljuk, négy év alatt 2000-rel nőtt az állástalanok száma Szegeden, így a beruházások eredménytelennek bizonyultak. A szociális biztonság sem lett nagyobb, mert a fejlesztések árát a helyi lakosokkal fizettetik meg, a projektek többsége ugyanis nem lesz fenntartható, finanszírozható. A közüzemi díjak időközben az égig emelkedtek, a szegediek kiszolgáltatottá váltak. Az egészségügyben 2006-ban 60 milliárdos beruházást ígért Botka László, ennek is csak 20 százaléka valósult meg, tehát nem tartotta ígéretét - emelte ki a fideszes politikus. Juhász Gyula (KDNP) hozzátette: az MSZP kampánya riaszthatja az embereket, hiszen látják, nem igaz, hogy minden rendben megy a városban. Az M43-as építése például a botrányokról, a kifizetetlen alvállalkozókról híresült el, s a helyi beruházások kapcsán is hasonlóktól lehet tartani. A polgármester annyit mondott: a Fidesznek a tényadatokkal van baja, mert bizonyítják, nyolc éve hazudnak, hiszen Szeged fejlődik, ide érkezett a legtöbb beruházási pénz.

Beton és cirkusz a torony alatt

Az MSZP és a korábbi SZDSZ (jelenleg Szabad Város Egyesület) valamennyi képviselője szót kért, egymást licitálták felül a fejlesztések felsorolásában. A kampány valóban begyűrűzött a díszterembe. Az utóbbi négy esztendőről szóló dicshimnuszokat hallva Hüvös László a jobboldali elfogultsággal aligha vádolható lapot, a Népszabadság egy korábbi cikkét idézte: Botka Lászlóék a szegedieknek szánt beruházási pénzeket betonra és cirkuszra költötték, új munkahelyek közben nem létesültek. "Mutasson a Fidesz egy beruházást, mely nem javította a szegediek életminőségét" - igyekezett visszavágni a polgármester, aki bejelentette: a következő hetekben - az időzítés aligha véletlen (a szerk.) 300 milliós útfelújítási program indul a városban... Szeged városa finanszírozhatóságának határán áll - ezt már Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke jelentette ki a költségvetés I. félévi teljesítéséről és az önkormányzat vagyoni helyzetéről szóló beszámoló kapcsán. Emlékeztetett: nyolc éve Botka László azt mondta, Szeged a tönk szélén áll, mikor 6 milliárd körüli volt hitelállománya. Most a Gyimesi szerint kozmetikázott adatok is 16 milliárd fölötti összeget mutatnak... A polgármester úgy felelt: annak idején, 2002-ben volt még a költségvetésben egy 5 milliárdos lyuk is, ráadásul maga a büdzsé fele akkora sem volt, mint a mostani. Fájdalmas döntéseket kellett hozniuk, de megtették - mondta. A közgyűlés ülésének további napirendi pontjaihoz nem nagyon igyekeztek hozzászólni a városatyák. A támogatott előterjesztéseket megszavazták, így a városfejlesztési és vagyoni tárgyú beszámolókat is - ezekre a Fidesz és a KDNP természetesen nemmel szavazott. A képviselők elfogadták a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer 2011. évi kiírásához történő csatlakozást és a szegedi labdarúgás támogatásáról szóló anyagot is - Bakai Csaba (Lokálpatrióta Frakció) külön megköszönte a testület döntését. Ennek értelmében az idei esztendőre a KITE-Szeged NB III-as csapatának 10, a Tisza Volán SC-nek pedig a korábbi összegen felül további 2,5 millió forint jut. Összességében erre a bajnokságra Botka László szavai szerint mindkét gárda 15 milliót kap az önkormányzattól. Bakai Csaba, aki a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség elnöke, egyben a KITE-Szeged ügyvezetője is, egészséges versengést vár, melynek eredményeként hamarosan erős NB II-es gárdája lehet Szegednek. Az ülés végén Botka László valamennyi képviselő négyéves munkáját köszönte meg, Oláh János (Fidesz) pedig az önkormányzati apparátus munkájáról szólt elismerően. A szegedi közgyűlés a tervek szerint az október 3-i önkormányzati választásig már nem ülésezik.
Szeged Városháza - Közgyűlés

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.