Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

„Árkádalapkő”, gigaáruház – fejlődés? + PANORÁMA, FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Az épülő Árkád bevásárlóközpont alapkövét Botka László Szeged polgármestere és a beruházó cég, az ECE cégcsoport vezetője Christoph Augustin a generálkivitelező, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójával, Scheer Sándorral együtt rakták le kedden. A polgármester példátlan kereskedelmi fejlődésről és 1000 új munkahelyről beszélt, az ellenzék kérdéses fejlődésről beszél.

A bevásárlóközpontot közel egy éve kezdték el építeni, hosszú előkészületek után. A tervek legelején a területen álló Bakay-féle kenderfonó épületrészeit még beépítésre szánták a beruházók, de később az ipartörténeti emlékről az ideiglenes védettséget visszavonták, így az új Árkád Rigó utcai homlokzatába épül be az eredeti kenderfonó két fala.
A hagyományőrzőkkel és az ellenzékkel folytatott levélváltások, viták után tavaly lebontották az egykori kendergyárat, a napokban pedig a mélygarázs betonozása folyik éppen. „A most épülő bevásárlóközpont segíti a belváros rehabilitációját, hiszen kötöttünk egy településrendezési szerződést is az ECE-vel. A cég vállalja, hogy 1 milliárd forintért rendezi az Árkád környékét is – utat szélesít, parkosít, vezetékeket korszerűsít” – mondta el avatóbeszédében Botka László, aki hozzátette, hogy 1000 új munkahely létesül majd az áruházban, és ez egy válság sújtotta időszakban sokat lendíthet a város gazdaságán, hiszen Szeged egy szolgáltató, kereskedő város.
Christoph Augustin, az ECE-csoport vezetője először ismertette az Árkád méreteit. Megtudtuk, hogy a 2011 őszi átadással tervezett nagyáruház egy 41 000 négyzetméter bérbe adható területtel, valamint 130 szaküzlettel, kávézókkal, éttermekkel és szolgáltatókkal rendelkezik majd. A bevásárlóközponthoz tartozik még egy 1350 férőhelyes parkoló is. A cégvezető kiemelte, hogy az Árkád-ban található üzletek több mint 50%-a már most bérlőre talált. Az épület generálkivitelezője a Market Építő Zrt., akinek képviselője elmondta, hogy az építkezés során előreláthatólag átlagosan 800 főt foglalkoztatnak. Az ECE hosszú távú, 74 millió eurós támogatási szerződést kötött a Westdeutsche ImmobilienBank AG Európa egyik vezető ingatlanfinanszírozó bankjával, a beruházás teljes költsége 100 millió euró.

Az ellenzék termelő beruházásokban látja a jövőt

„Az ellenzék többször hangsúlyozta, hogy nem szerencsés újabb óriásdobozokat építeni a már meglévők mellé” – utalt Póda Jenő fideszes önkormányzati képviselő a gombamód szaporodó áruházakra. „Nem is értem, hogyan láthatja egy felelős városvezető településének fejlődését a gigaáruházakban. Az 1000 új munkahely ez esetben pedig erős csúsztatás, hiszen ezek nem feltétlen új vállalkozások, hanem inkább az életbemaradásért az Árkádba települő már meglévő belvárosi üzletek. Viszont így azok helyén űr keletkezik, ráadásul több kisvállalkozás – élelmiszer-, ruhaüzlet, vendéglő – fogja becsukni a kapuját a környéken, ami munkahelyek megszűnéséhez vezet. Másodsorban pedig az Árkádba nemcsak szegedi vállalkozások bérelnek majd helységet, hanem lesz számos vidéki cég is, amely ugye nem szegedi munkavállalót jelent” – így a képviselő, aki hozzátette, hogy tévút csak a szolgáltató és kereskedelmi területtől várni Szeged fellendülését, hiszen itt csak a javak újraosztása folyik, ráadásul hiányzik a növekvő kereslet is, mert az embereknek nem lesz több pénze vásárolni a brutálisan növekvő közműdíjak mellett. „A megoldás két területen kell keresni. A humán erőforrásban, az oktatás által új értékeket előállítani, értékes, hasznos munkaerőt, és a termelő beruházásokat idecsalni. Szegeden mai napig is az emberek nagy része állami pénzből él, a legnagyobb munkaadó az egyetem és az önkormányzat. Ezen kell változtatni, és e változás lehetőségeiről fog szólni B. Nagy László, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjének programja, amit hamarosan minden választópolgár megismerhet”

Az ügyben hamarosan megkeressük Szentistványi Istvánt, a Védegylet szegedi vezetőjét, az LMP képviselő-jelöltjét, aki több fórumon foglalkozott a kenderfonó ügyével.


Árkád üzletközpont – építés, Szeged

Tovább olvasom

Hírzóna

Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Iskolai és óvodai felújításokat támogat a kormány.

Tovább olvasom

Közlekedés

Csökkent az üzemanyagok ára

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Négy forinttal.

Tovább olvasom

Hírzóna

Pályázat indult a tanodák működtetésére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több mint két és fél milliárdos keretösszegben.

Tovább olvasom

Aktuál