Írjon nekünk

Sport

Kajak-kenu: Vajda és Janics is vb-résztvevő + FOTÓK + HANG

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

A válogatóversenyeket követően kedden szétlövés döntött arról, hogy kajak 500 és kenu 1000 méteren ki indulhat a lengyelországi világbajnokságon Poznanban. Az EDF Démász Vízisport SE kenusa Vajda Attila egy hajóhosszal nyert Sarudi Pál ellen, majd a szegedi klub másik olimpiai bajnoka, Janics Natasa is magabiztosan verte ellenfelét, Kozák Danutát, így mindketten kijutottak a vb-re.

Először Vajda Attila mérkőzött vetélytársával, Sarudi Pállal. A szegedi olimpiai bajnok 500 méternél már egy hajóhosszal vezetett. Előnyét végig megtartotta és egyenletes tempót diktálva, ellenfele támadásait visszaverve, magabiztosan, nagy fölénnyel ért célba.
„Amit elterveztünk edzőmmel, Vécsi Viktorral bevált, sikerült a felkészülésünk, a válogatót és a szétlövést is megnyertük. Most már egyenes út vezet a londoni olimpiáig, persze addig még nagyon fontos állomások következnek, először a poznani vb, majd a jövő évi szegedi kvalifikációs világbajnokság” – mondta Attila kitörő boldogsággal. Hozzátette: a mai szétlövésen főként a rutin döntött.
Vajda Attila edzője, Vécsi Viktor is maximálisan elégedett volt tanítványával. „Attila sokkal magabiztosabban nyert, mint a válogatón, végig irányította a versenyt. Nála volt a pszichés előny, hiszen a legutóbbi versenyt ő nyerte, bár az is igaz, hogy Sarudi Pali nagyon felkészült volt, hiszen nem véletlenül lett harmadik az Európa-bajnokságon. Egyébként nem ellene készültünk, hanem az ezer méterre” – hangsúlyozta Vécsi Viktor.
Vajda Attila célba érése után nem sokkal Janics Natasa is vízre szállt. Ellenfele, Kozák Danuta jóval hamarabb felevezett a rajthoz, Natasa inkább a parton melegített. A szegediek háromszoros olimpiai bajnoka nagyon izgatott volt, aminek elsősorban az volt az oka, hogy eddig még soha nem indulhatott világbajnokságon egyéniben 500 méteren. Most itt volt az alkalom, amit Janics Natasa szeretett volna megragadni. Mint ahogy szokott, most is pompásan rajtolt, kétszázig a két hölgy együtt evezett, amikor a partról beszóltak az ellenfele segítői, hogy Nati fárad, most indíts. Ez, mint kiderült, arra volt jó, hogy Natasát ugrasszák. Vesztükre, a háromszoros olimpiai bajnok egy hajó hossz előnyt szerzett 100 méteren belül.
„Beugrottam a beszólásnak, és a megbeszéltnél hamarabb indítottam. A végére bekötöttem, nagyon fájt mindenem, ezért sem eveztem már annyira az utolsó három bójasornál. Azt viszont éreztem, hogy nem lehet baj, mert annyival vezetek” – emlékezett a versenyre Janics Natasa, miután kimászott a vízből. Az olimpiai bajnoknő ugyanis miután a parthoz evezett, örömében bedobta lapátját a vízbe, és utánaugrott.
„Nem kell félreérteni, nem eldobtam a lapátot, csak bedobtam a vízbe. És még Londonban is ott leszek” – magyarázta Natasa, aki öt számban indulhatna a poznani világbajnokságon. Natasa úgy fogalmazott, hogy szíve szerint mindben rajthoz állna, de majd az okosok zöld asztal mellett eldöntik, hogy melyik számban szerepeljen. A partra szállása után első útja edzőjéhez vezetett, Kovács László nyakába borult és ennyit mondott elérzékenyülve: „Köszönöm ’Kokszi’! Köszönöm szépen!” – majd Natasa megtörölte a szemét, és vidáman válaszolt az újságírók kérdéseire.
Edzője, Kovács László sem tudta megmondani, hogy Natasa melyik számokban áll rajthoz.
„Bebizonyítottuk, hogy Natasa 500 méteren is a legjobb. Nagyon vártuk már a sikert, ezért szinte biztos, hogy 500 és 200 egyest indulni fog. Elképzelhető, hogy a világbajnokság időrendje miatt az 500 párost és a csapathajót kell beáldoznunk. A napokban mindez eldől, de addig sem állunk le, hiszen célunk a világbajnoki aranyérem és ezért még sokat kell Natasa mozgásán finomítani” – jelentette ki Kovács László.

Eredmények (a győztesek vb-résztvevők):

férfiak:
C-1 1000 m: 1. Vajda Attila, 2. Sarudi Pál
C-1 500 m: 1. Korisánszky Péter, 2. Nagy Péter
K-1 200 m (váltó): 1. Boros Gergely, 2. Karsai Gergely
K-1 5000 m: 1. Gyökös Lajos, 2. Pauman Dániel
C-1 5000 m: 1. Fürdök Gábor, 2. Györe Attila
nők:
K-1 500 m: 1. Janics Natasa, 2. Kozák Danuta
K-1 5000 m: 1. Folláth Vivien, 2. Faldum Bereniké

Hallgassa meg a Kovács Lászlóval, Janics Natasa edzőjével készített hanganyagunkat!

Hallgassa meg a Vécsi Viktorral, Vajda Attila edzőjével készített hanganyagunkat!

Sport

Képekben a szegedi kajak-kenu vb – galéria

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tekintse meg Kovács Ferenc képgalériáját a 2019-es gyorsasági kajak-kenu világbajnokságról!

Tovább olvasom

Sport

Kajak-kenu vb: világbajnok a női négyes és Bodonyi Dóra!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

Minden egy helyen a vasárnapi nap eseményeiről.

Tovább olvasom

Sport

Döntőbe jutott a MOL-Pick Szeged Strasbourgban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Nantes után a szintén francia Montpellier lesz az ellenfél.

Tovább olvasom

Aktuál