Kultúra

101 nevezés a pusztaszeri természetfilm-fesztiválra

101 nevezés a pusztaszeri természetfilm-fesztiválra

2010. július 11., vasárnap
101 nevezés a pusztaszeri természetfilm-fesztiválra

Százegy nevezés érkezett az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválra; a munkák hatvan százaléka profi és negyven százaléka amatőr - mondta el a nevezési idő leteltével Csabai Ferenc szervező az MTI-nek.

Mint elárulta, azok a kategóriák voltak a népszerűek, melyek klasszikusan a természetfilmet takarják, hiszen legtöbben a növények és állatok élete, a világ tájai vagy a környezetvédelem témakörében "mozogtak". Az amatőrök inkább a rövidebb filmeket részesítették előnyben, melyeket viszonylag gyorsabban el lehet készíteni. Összesen hatvan alkotó munkáit láthatja majd augusztus 6. és 8. között a közönség, nagy részük hazai alkotás, de a környező országok filmesei is szép számmal küldték munkáikat. A legfiatalabb nevező középiskolás, a legidősebb pedig már túl van a nyolcvanon. Miden évben van a fesztiválnak egy népszerű témája: tavaly a hód volt, korábban a tiszavirág, idén pedig sokak meglepetésére a keresztes vipera. A legkomolyabb munka a hangyák társadalomszervező munkáját dolgozza fel több részben - mondta el

Csabai Ferenc.

A fesztivált hatodik alkalommal szervezik meg. Mint a máig egyetlen hazai rendezésű országos természetfilm-fesztivál szervezője elmondta, öt kategóriában várták a 2005 után készült alkotásokat. A hazai és határon túli magyar produkciós cégek és amatőr alkotók a növények és állatok élete, a világ tájai, etűdök, életmód és környezetvédelem, illetve vadászkultúra kategóriákba nevezhették pályaműveiket, kategóriánként legfeljebb három alkotást. Ezek közül a legkedveltebbek az etűd jellegű pár perces munkák, legkevesebben pedig a vadászkultúra megjelenítésére vállalkoznak. Az amatőr és profi természetfilmesek külön versenyeznek, díjazásukra több mint egymillió forintot különítettek el a szervezők. A 2005-ben elindított fesztivál célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson mindazok számára, akik a természeti értékek bemutatását és védelmét a filmművészet eszközeivel szolgálják, műveikkel hozzájárulnak a környezet- és természetbarát gondolkodás, életmód terjesztéséhez - tette hozzá a szervező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.