Kultúra

Super 8-as filmmustra a Grandban

Super 8-as filmmustra a Grandban

2010. július 16., péntek
Super 8-as filmmustra a Grandban

Elkezdődött a 9. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál alkotásainak zsűrizése. A Grand Café mozitermében bárki részt vehet a maratoni filmmustrán, aki kíváncsi arra a közel 250 alkotásra, amivel idén neveztek amatőr és profi alkotók a világ minden részéből.

A szeptemberi fesztiválprogramban mindössze 75 film fog szerepelni, ezért kezdik már el júliusban az alkotások szelektálását a szervezők.

Rózsa Péter

, a Szegedi Super 8mm Akrobatacsoport egyik alapítója portálunknak elmondta, hogy július 20-áig még várják a nevezéseket, idén is legalább 250 filmre számítanak. A kilencedik fesztivál is nemzetközi természetesen, Braziliából, Ausztráliából, Kanadából, Amerikából és Japánból is küldtek filmeket a környező országokon kívül. Rózsa Pétertől megtudtuk, hogy átlagosan tíz magyar alkotással szoktak nevezni. Tavaly óta a cambridge-i super 8-as fesztivál alkotásait is nevezhetik a szegedi mustrára egy együttműködés révén, onnan közel 200 filmet várnak. Az alkotásokat elsődlegesen Rózsa Péter és

Szokol Szilárd

fesztiválszervezők rostálják, de mint elmondták, a filmekhez értő ismerősök is pontozhatják a műveket. A hossz nincs kikötve, mindössze az, hogy csak olyan alkotásokat fogadnak, amelyeket 8 mm-es technikával forgattak. Digitális technikával a kész film tíz százaléka készülhet. Az augusztus közepéig tartó ingyenes vetítéssorozatban csaknem 250 keskenyfilmes technikával készült rövidfilm pereg le a Grand Café mozitermében. Jövő héten kedden, szerdán és csütörtökön délután ötre várják mindazokat, akik meg szeretnék tekinteni a beküldött pályaműveket. Aki pedig lemaradna a filmek rostálásáról, az szeptember 7. és 9. között tekintheti meg a legjobb 75 művet a 9. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.