Közélet

Semjén és Tőkés az autonómiáról Tusványoson

Semjén és Tőkés az autonómiáról Tusványoson

2010. július 27., kedd
Semjén és Tőkés az autonómiáról Tusványoson

Milyen esély kínálkozik a határon túli magyarok autonómia elképzeléseinek megvalósítására? Milyen szerepet tölthet be a folyamatban a magyar kormány? Többek között ezekről nyilatkozott Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Tőkés László EP-képviselő a Duna Televíziónak Tusnádfürdőn, a 21. nyári szabadegyetemen. A két politikus a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács ülésén tartott előadásukat követően ült a Duna TV kamerái elé.

„Az tartom a legfontosabb tettünknek, hogy lehetővé tesszük: a magyarság közjogi értelemben is egy legyen” - utalt vissza a magyar állampolgárság könnyített megszerzését lehetővé tevő törvény megalkotására

Semjén Zsolt

. „És mindezt nem úgy, ahogy a szocialisták akarták, hogy legyen A meg B kategóriájú magyar állampolgár. Mi ugyanazt az állampolgárságot biztosítjuk a világon bárhol élő magyarnak” - szögezte le a politikus.

Tőkés: Romániában több szintű autonómia kellene

A hágai Nemzetközi Bíróság döntése, miszerint Koszovó függetlensége nem ütközik a nemzetközi jogba, előbbre viheti-e az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket? - hangzott a Duna Televízió kérdése.

Tőkés László

úgy reagált: annak idején maga

Băsescu

román államfő ajánlotta a koszovói ügyre megoldásként az autonómiát, mintegy ellenszereként Koszovó különválásának. „Arra kérjük elnök urat, és a hozzá hasonló autonómiaellenes politikai vezetőket, hogy legyenek következetesek” - mondta Tőkés László. Hozzátette: az erdélyi magyarok nem akarnak kiválni Romániából, még ha akarnák, sem tudnának. Azt viszont joggal várják el, hogy a sokrétű autonómiát biztosítsák számukra. Beleértve a többségi magyar területek területi autonómiáját és az egész romániai magyarság személyi elvű autonómiáját.

Semjén: a magyaroknak is jár

A magyarság soha nem kért olyat autonómia vonatkozásában, ami az EU-ban ne lett volna elfogadott - tette hozzá Semjén Zsolt. „Soha nem akartuk átlépni a különböző alkotmányok kereteit és korlátait. Azonban a magyar nemzet sem alávalóbb bármely más nemzetnél. Ha Európában más kisebbségeknek, nemzetrészeknek lehet különböző típusú autonómiája, mi sem mondhatunk le arról - éppen emberi jogi alapon nem -, hogy a magyar nemzetnek is lehessen hasonló” - mondta Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes szerint az autonómiához magyar szempontból legalább három feltétel szükséges: a helyi közösség politikai akarata egyfelől. Másfelől olyan politikai szervezetek létrehozása, amelyek az adott nemzet parlamentjében ezt az akaratot érvényre tudják juttatni. Szükséges továbbá az anyaország teljes támogatása. „Ha ez a három megvan, akkor - éppen az európai autonómiaformáknak megfelelően - realitása van annak, hogy ezt elfogadtassuk az utódállamokkal és a többségi nemzetekkel; mint például ez bizonyos szempontból meg is valósult a Vajdaságban” - szögezte le Semjén. (Forrás: Duna Televízió Zrt. - Pintér Attila)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.