Egyetem

Sajtódíjat kapott a SZEGEDma.hu főszerkesztője

Sajtódíjat kapott a SZEGEDma.hu főszerkesztője

2010. július 9., péntek
Sajtódíjat kapott a SZEGEDma.hu főszerkesztője
A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának (SZTE TTIK) diplomaosztó ünnepségén került sor a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségére, melyen az egyetem legtehetségesebb hallgatói kaptak ösztöndíjat, mellettük pedig az Év Szponzora és az alapítvány Sajtódíját is kiosztották a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Az ösztöndíj presztízsét emeli, hogy minden évben a kulturális élet valamely neves személyisége adja át a díjakat. Idén

Szabó István

, Oscar- és Kossuth-díjas, világszerte elismert filmrendező, számtalan rangos nemzetközi és hazai művészeti díj és társadalmi elismerés birtokosa, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora volt az alapítvány vendége.

Az idei ösztöndíjasok összegyetemi szinten: Endrődi Balázs (I. éves MSc Vegyészhallgató), Fiser Béla (V. éves biofizikus-hallgató), Nagy Dóra (VI. éves orvostanhallgató), Szakács Eszter (V. éves vegyészhallgató) és Némedi Márk (V. éves jogászhallgató). A Sófi Ösztöndíj Biológia Doktori Iskola kategória győztese: Szebeni Gábor (III. éves PhD-hallgató), a Mesterképzés kategória győztese: Walter Fruzsina (V. éves biológushallgató). A Sófi-különdíjasok közül a rendezvényen közreműködő Bobánj Rebeka (énekművész, -tanárszakos hallgató) is átvehette díját. Az alapítvány az Év Szponzora 2010 Díj kitüntetéssel Duda Ernő, a SOLVO Biotechnológiai Zrt tulajdonos elnök-vezérigazgatójának tevékenységét ismerte el, aki jelentős összegekkel támogatja az alapítványt.

A Sófi-alapítvány 2001-ben jött létre, kezdetben a biológus, majd az egész Szegedi Tudományegyetem legtehetségesebb hallgatóinak támogatására – ami nem csak anyagi segítséget jelent, hiszen az alapítvány sok más mellett ajánlásokkal, ingyenes jogi tanácsadással és banki VIP-kedvezményekkel is próbálja egyengetni az általa támogatottak útját, az egyetemi évek befejezése után is. Ösztöndíjklubja olyan közösséget szeretne létrehozni, melynek tagjai egymást is segítik. Az alapító és névadó Sófi József évente kétmillió forintot fektet az alapítványba saját vagyonából, így összesen majdan hatvanmillió forintot szeretne áldozni a tehetséges hallgatók megsegítésére. Emellett pedig igyekszik különböző támogató cégeket is megnyerni kezdeményezésének. Az oktatási és kulturális miniszter 2008-ban a repüléstudomány és rakétatechnika tudósáról elnevezett Kármán Tódor-díjjal ismerte el a Sófi Alapítvány tevékenységét, amely a társadalmi felelősségvállalás területén adható legmagasabb állami kitüntetés. A 2009/2010-es tanév két pályázati felhívására 122 hallgató (106 SZTE hallgató és 18 SZTE biológushallgató) adta be pályázatát. Az alapítvány kuratóriuma 1 350 000 forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem tizenkét legjobb hallgatójának tudományos és tanulmányi teljesítményét. Az SZTE Sófi Alapítvány Kuratóriuma a 2010. évi Sajtódíját

Pintér M. Lajos

újságírónak, a SZEGEDma.hu internetes hírportál főszerkesztőjének és a Szegedi Egyetem újság szerkesztőjének ítélte oda, aki nagyon sokat tett azért, hogy az alapítvány tevékenységét a közvélemény megismerje, ráirányítva a figyelmet az egyetemi oktatás és a tudományos kutatások támogatásának fontosságára. Főszerkesztőnk az elismerést Szabó István rendezőtől,

Szabó Gábor

rektortól, valamint

Hernádi Klárától

, a TTIK dékánjától vehette át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.