Gasztro

Receptbajnok-verseny: Gyerünk a szabadba!

Receptbajnok-verseny: Gyerünk a szabadba!

2010. július 11., vasárnap
Receptbajnok-verseny: Gyerünk a szabadba!

Déli Szó Receptbajnok-verseny, hetedik forduló

Nyakunkon a nyár, az egyre népszerűbb kertipartik, a grillezés és bográcsozás időszaka. Egy jó társaság, parázsló faszén, ínycsiklandó falatok… Talán más nem is kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és egy kicsit elfeledjük a hétköznapok szürkeségét. A szabadtéri sütés-főzés legkedvesebb receptjeit osztották meg velünk ebben a fordulóban Olvasóink. A pácolási és sütési kisokosunk átismétlését követően válogassanak ezekből kedvükre, és aztán gyerünk a szabadba!

Ebben a fordulóban az alábbi receptek beküldői nyerték el a Receptbajnok címet és a vele járó szakácskönyvet! Gratulálunk!

Előétel kategória

Fóliában sült pácolt gyümölcsök

Beküldő: Barakonyi Anita (Szeged)

Hozzávalók:

- 1-1 alma, barack, körte - 2 narancs - 4 ek. rum - 4 ek. barna cukor - 2 ek. citromlé - 1 mokkáskanál őrölt szegfűbors

Elkészítés:

A gyümölcsöket meghámozzuk, amelyiket kell kimagozzuk. Az összes gyümölcsöt egy mély tálba daraboljuk. Összekeverjük a rumot a cukorral, a citromlével, a szegfűborssal, a gyümölcsökre öntjük és fél óráig szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. A grillsütőt közben előmelegítjük. A gyümölcsökről a páclevet lecsepegtetjük, majd tűzálló tálba tesszük vagy alufóliába csomagoljuk. Pár percet követően a sült gyümölcsöket tányérra szedjük, és megöntözve a rumos lével szervírozzuk.

Leves kategória

Gulyásleves őzből

Beküldő: Baloghné Farkas Zsuzsanna (Csengele) Hozzávalók: - 5-6 literes bogrács - 1,5 – 2 kg őzhús (nyakas) - 70 – 80 dkg burgonya - 2-2 kisebb sárgarépa-fehérrépa - 1 karalábé - 1 kisebb zeller - 1 fej vöröshagyma - 1 fej fokhagyma (4-5 gerezd) - 2-3 szál zöldség zöldje - 8-10 szem fekete bors - csipetnyi egész köménymag - 1 cseresznye vagy zöldpaprika - ízlés szerint só, bors Elkészítés:Az apróra vágott húst 2 liter vízbe tesszük, majd a fokhagyma hozzáadásával megabáljuk. 10 perces forralás után hideg vízzel átöblítjük a húst. Majd feltesszük a levesnek való vízmennyiséget és belerakjuk a kifacsart húst. A zöldségeket felkockázzuk, és a fűszerekkel együtt a leveshez adjuk. Mikor a hús félig megpuhult, a burgonyát is hozzákockázzuk a leveshez, majd fedő alatt lassan készre főzzük. Gulyáslevesünk elkészíthető hagyományos módon, törött paprika hozzáadásával is.

Főétel kategória

Bográcsos csirkepaprikás

Beküldő: Petre Réka (Hódmezővásárhely) Hozzávalók: - 1,5 kg burgonya - 1 nagyobb csirke - 1 nagy szál lángolt kolbász (vagy nem nagyon száraz füstölt kolbász) - 5 pár virsli - 1 kg zöldpaprika - 6 dl tejföl - 25 dkg paradicsom - 1 kg vegyes leveszöldség - 15 dkg füstölt szalonna - 3 dl száraz vörös bor - 3 nagy fej vöröshagyma - 5 gerezd fokhagyma - 2 evőkanál piros fűszerpaprika - 3 evőkanál ételízesítő - 1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors - ízlés szerint só Elkészítés:Az apróra vágott füstölt szalonnát a bogrács aljába rakjuk. A csirkét kis darabokra vágjuk, mint amikor paprikás csirkét készítünk. A húsdarabokat megsózzuk. A kolbász és a virsli bőrét lehúzzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot és a megtisztított burgonyát kockára vágjuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, a zöldséget tisztítás után kis hasábokra aprítjuk. A bográcsot a parázsra rakjuk, és a szalonna zsírját kiolvasztjuk. Kevergetés közben beleszórjuk a pirospaprikát, és azonnal (hogy ne éghessen meg) meglocsoljuk 3 evőkanál vízzel. Összekeverjük, és a következő sorrendben tesszük a bográcsba az étel hozzávalóit: először a hagymakarikákat, a csirkehús-darabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a zöldséget. Hagyjuk, hogy a parázson néhány percig erősen süljön a bográcsba rakott nyersanyag, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi 2 ujjnyival lepi el a zöldséges húst. Az ételízesítővel, a törött borssal és a zúzott fokhagymával megfűszerezzük, és kb. egy órán keresztül főzzük. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, és együtt puhára főzzük az egészet. Amikor a burgonya is egészen megpuhult, csak akkor öntjük bele a bort és tesszük bele a paradicsomot és a virsliket. Ízlés szerint megsózzuk. Jól összeforraljuk, végül a tejfölt belekeverve már csak forráspontig melegítjük.

Egytálétel kategória

Vegetárius nyárs

Beküldő: Dékány Györgyné (Deszk) Hozzávalók: - 2 cső zsenge kukorica - 2 karcsú cukkini - 8 közepes, kemény paradicsom - 4 paradicsompaprika - 8 kis fej vöröshagyma - 4-5 evőkanál szójamártás Elkészítés:A kukoricát meg a cukkinit két-három centi vastag karikákra vágjuk. A paradicsompaprikát elfelezve kicsumázzuk,a húst akkora darabokra vágjuk, mint a kukorica. A vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A zöldségféléket váltogatva a nyársra fűzzük és szójával meglocsolva legalább egy órán át állni hagyjuk. Ezután a grill megforrósított lapjára rakjuk és többször megforgatva – nehogy a zöldség megégjen – szép pirosra sütjük.

Desszert kategória

Kemencés kapros-túrós lepény

Beküldő: Tódor Marina (Sándorfalva) Hozzávalók: A tésztához: - 4 dl tej - 1 kiskanál kristálycukor - 2 dkg élesztő - 60 dkg finomliszt - 4 evőkanál porcukor - 6-7 dkg vaj vagy sütőmargarin - 2 tojássárgája - fél mokkáskanál só - a tepsi kikenéséhez: vaj vagy margarin A töltelékhez: - 50 dkg tehéntúró - 2 tojás - 4 evőkanál búzadara - 2 dl tejföl - 1 csomag vaníliás cukor - 6 evőkanál kristálycukor - 1 nagy csokor kapor - 2 tojásfehérje Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk. 1 decit kimérünk belőle, a kristálycukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül a porcukor, az olvasztott vaj, a tojássárgája meg a só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy apránként a többi tejet is hozzáadagoljuk. Akkor jó a tésztánk, ha az edény falától szépen elválik, és közepesen kemény tésztát kapunk. Letakarva langyos helyen kb. háromnegyed órán át kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel, a vaníliás cukorral és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon ellapítjuk. Egy nagy tepsit kivajazunk, a tésztát ráfektetjük. A túrós masszát a tetején elsimítjuk, végül közepesen forró kemencében kb. fél órán át sütjük. Langyosan, esetleg porcukorral is meghintve tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.