Írjon nekünk

Vélemény

Önkormányzati választási start

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Botka új ellenzéki országgyűlési képviselői szerepkörében a korábbinál nagyobb parlamenti aktivitásával igyekszik pozicionálni magát – az MSZP belharcaiban is. Szegeden a pestitől eltérő húrokat is penget, megpróbálja eljátszani a pártok felett álló, csak Szegedért élő-haló felelős városvezető szerepét.

Az országgyűlési választások várt eredménye után egyre kevesebb a homály az őszi helyhatósági választások körül. A nem kiszámítható fordulatot a Fidesz önkormányzati törvénymódosítása jelentette: kisebb létszámú testületre szavazhatunk, nagyjából a győztes mindent visz elve alapján. Húsz egyéni választókörzet mellet csupán csak nyolc listás mandátumot osztanak ki, ami a helyi közéletben eddig forgolódó civil egyleteket gyakorlatilag reménytelen helyzetbe hozza: nem fognak tudni bejutni a közgyűlésbe. Gyakorlatilag elindulniuk sem érdemes, legföljebb zavarórepülésre lehetnek csak képesek valamelyik nagyobb párt szavazótáborának bontogatása érdekében.

A szegedi kisebb pártok, a helyben 10-10 százalékos Jobbik és LMP helyzete ettől eltérő. Még így is egy, esetleg kettő listás képviselőt reálisan közgyűlésbe küldhetnek, de a kilencnaposra csökkentett ajánlócédula-gyűjtés nekik nehéz feladatot jelent, főleg a polgármesterjelöltjeik számára. Polgármesterjelöltet állítaniuk mindazonáltal muszáj, az ebben rejlő plusz kampánylehetőségről egész egyszerűen nem mondhatnak le.

Botka László új ellenzéki országgyűlési képviselői szerepkörében a korábbinál nagyobb parlamenti aktivitásával igyekszik pozicionálni magát – az MSZP belharcaiban is. Szegeden a pestitől eltérő húrokat is penget, megpróbálja eljátszani a pártok felett álló, csak Szegedért élő-haló felelős városvezető szerepét. Ennek alátámasztására nemrég, saját polgármesteri kabinetje szavajárása szerint új, álcivil szerveződést is gründoltak, hogy ezáltal a rogyadozó MSZP és az eltűnt  SZDSZ maradványai elé választási Patyomkin-falat húzhassanak. Emellett új jelenségként polgármesterünk feltünedezik Szeged utcáin (volt, amikor a lojalitás szép példájaként a városi jegyző tolta a gyerekkocsit), nézőként rendezvényein, ahol tud, szónokol, aláír, avat, a kínos ügyeket az alantasaira rázva, miként eddig is, egyszóval javában kampányol. Van is miért, hiszen korántsem áll olyan jól, mint azt híreszteli. Valóban csak kismértékben kapott ki Szegeden az országgyűlési választások két fordulójában fideszes ellenfelétől, de Szeged klasszikus, konzervatívabb szavazóköreinek zöme nem ezen a területen van. Azaz hiába hozta az országgyűlési választásokon lényegében fej-fej mellettire a Belváros egy részéből, Rókusból, Makkosházából, Északi Városrészből, Tápéból és Petőfitelepből álló szegedi választókörzetét Botka, a Fidesznek Kiskundorozsmán, Délikert városrészben, Alsóvároson, Újszeged és a Belváros zömében lényegesen nagyobb tartalékai vannak, mint az MSZP-nek. Ezt a tarjáni, újszegedi lakótelepek önmagukban nem képesek ellensúlyozni, vagyis a polgármesteri választás fő esélyesévé is a Fidesz lépett elő.

Az új kormánypárt végre egyértelműsítette azt, amit amúgy már minden közéleti szereplő tudott: B. Nagy Lászlót indítja a választáson. A személyi kiválasztás jó, a jelölt nemcsak alkalmas, hanem országgyűlési képviselői pozicionálásával közéleti súlyt is adtak neki. Ámde Botkával szemben önmagában ez még így is kevésnek tűnik. Bár a Fidesz közgyűlési többsége biztosra vehető, polgármesterjelöltje a lakosság szélesebb köreiben gyakorlatilag ismeretlen. Jól szervezett, fergeteges kampány nélkül, csak a narancsos hátszélben való bizakodás bár megalapozott, de rendkívül kockázatos. A polgármesteri meccs szoros lesz, végeredménye még megjósolhatatlan.

Andocsi Gáspár

Politika

Örülhet a szegedi jobboldal, pedig Botka László nyerte a választást

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Mert a neheze már megvan és most jött el az ő idejük. El is mondjuk, hogy miért.

Tovább olvasom

Vélemény

Lábbal tiporták Botka emberei a szólás- és véleményszabadságot szombaton

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Botkáék szerint ilyen a szabadság városa.

Tovább olvasom

Vélemény

Öt ok, amiért szerintünk nem jó vezető Botka László!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nem volt könnyű, de megpróbáltuk 5 pontba sűríteni, szerintünk miért nem jó vezetője Szegednek Botka László.

Tovább olvasom

Aktuál