Bulvár

Milliárdos áfa-csalást lepleztek le a pénzügyőrök

Milliárdos áfa-csalást lepleztek le a pénzügyőrök

2010. július 6., kedd
Milliárdos áfa-csalást lepleztek le a pénzügyőrök

Egymilliárd forint általános forgalmi adót akart jogosulatlanul visszaigényelni egy olyan gabonakereskedelemmel foglalkozó cég, amely az elmúlt években rendszeresen változtatta a nevét és cserélte vezetőit; eddig két embert vettek őrizetbe, de a gyanúsítottak köre bővülhet - tájékoztatta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) kedden az MTI-t.

A cég egy 2007-re papíron kimutatott áfát kísérelt meg visszaigényelni, és az ellenőrző adóhatóság megállapította, hogy bár az ehhez használt számlák formájukban és adattartalmukban is megtévesztésig hasonlítanak az eredetileg használtakhoz, a bizonylatok és a hozzátartozó teljesítési szerződések valódisága kérdéses - ismertette

Sipos Jenő

, a VPOP szóvivője. Hozzátette: a gyanúsítottak a szervezeti átalakulásokkal folyamatosan igyekeztek megakadályozni az adóhatóságot a valós üzleti háttér feltárásában, abban bízva, hogy időközben a csaknem egymilliárd forintot kiutalják nekik. Az APEH azonban feljelentést tett a vám- és pénzügyőrségnél, és a múlt héten megkezdett nyomozás során Budapesten több helyszínen, valamint Szegeden és Szekszárdon házkutatásokat tartottak az éppen a dél-dunántúli régióba áthelyezett székhelyű cég érdekeltségeinél. A szóvivő tájékoztatása szerint a vámnyomozók különféle bizonylatokat, dokumentumokat foglaltak le. Eddig két ember felelőssége állapítható meg, de a gyanúsítottak köre folyamatosan bővülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.