Lyukak a bőrön – divat vagy életforma

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ami a legdivatosabb, az a leggyakoribb piercing: köldök-, nyelv-, orr-, ajakékszerek, vagy az átszúrt fülek. Ezek az ékszerek egyben stigmák is, megjelölő funkciójuk van, hovatartozást fejeznek ki, valamint saját örömünkre készíttetjük, hogy jobban tetszünk önmagunknak. A testékszerek, piercingeztetés hagyományairól, múltjáról, a hozzájuk fűződő tévhitekről és a szakma fortélyairól kérdeztem az Átriumban lévő Tetováló Szalon vezetőjét, Lőwy Lénárdot.

– Mikor és milyen formában kerültél első ízben kapcsolatba a testékszerekkel?

– 12 éve foglalkozom piercingeléssel, a műhelymunkával együtt 15 éve. Először csak a piercingek készítésével foglalkoztam. Kis ékszereket, foglalatokat, köveket kézzel gyártottunk bátyám cégénél, ő volt az első magyarországi forgalmazó. Nem sokkal ezután megszületett a saját stúdióalapítás ötlete, és ez motivált addig, amíg valóra nem vált.

– Vannak kifejezett trendek piercingek esetében?

– Nagyon régi, ősi tradíciói vannak. Tulajdonképpen egyidős az emberrel. Ma már sokféle ékszer van, tengernyi külföldi forgalmazótól. Ők követik helyettünk a trendet, nekünk csak válogatni kell a katalógusokból. Ami a legdivatosabb, az a leggyakoribb piercing: köldök-, nyelv-, orr- és ajakékszerek, vagy a füleket szeretik átszúratni többször. Mindenki ezeket ismeri, ez jut eszébe először. Személy szerint én jobban szeretem a normál ékszereket, a gyógyulási időszakban nem szokott vele komplikáció lenni. A testékszer csak akkor tekintendő késznek, ha teljesen legyógyult, és ekkor már lehet venni extrémebb ékszereket, cserélgetni kedvünkre. Akik már komolyabb, például intim ékszerek vagy egyebek után érdeklődnek és helyeztetnek is be, nekik nem pusztán egy ékszerviselési szokás, hanem már életmód.

– Lehet elsődleges célcsoportokról beszélni, akik megkeresnek? Van korhatár, ami alatt nem készítesz piercinget?

– Egyre fiatalabbak térnek be hozzám, de 18 éves kor alatt kizárólag szülői engedéllyel vállalok megrendelést. 16 éves kor alatt pedig természetesen ugyancsak szülői engedéllyel, akkor vállalom, ha olyan a kiállása a fiatalnak. Öt-hatmondatos beszélgetésből, 12 év tapasztalattal meg tudom állapítani, hogy utána kellően vigyáz-e az ékszerére, nem fogja-e elhanyagolni, azaz tényleg együtt fog tudni élni vele, vagy sem. Akik érdeklődnek, az a 15-25 éves korig terjedő réteg, esetenként ennél idősebbek: a 30-as korosztály szokott az intim ékszerek után kérdezősködni, és megcsináltatni.

– Miután elkészült az ékszer, mire kell figyelni?

– Rengeteg mindenre, de alapvető dolog a higiénia. Hagyni kell időt a gyógyulási folyamatra, hogy megszokja a helyét az ékszer. Nálam például folyamatosan járnak vissza kontrollra az emberek attól függően, hogy milyen piercinget is éreztek közelállónak magukhoz. Háromszor, négyszer, ötször visszajönnek, közben látom, hogy hogyan alakul a gyógyulási folyamat, és tanácsokkal látom el vendégeimet.

– Lehet-e a testékszer viselőknek hátránya munkakeresésnél?

– Lehet hátránya, ha olyan szférában akar elhelyezkedni valaki: bankban dolgozni vagy ügyvédi irodában. Ha az arca tele van piercinggel, bizonyára nem fogják felvenni. Viszont lehet, hogyha egy éjszakai szórakozóhelyre megy valaki, jobban beleillik a hely profiljába. Valahol nem az esztétikája miatt, hanem a sérülések elkerülése érdekében nem engedélyezik a dolgozóknak az ékszereket.

– Volt a munkád során olyan kérés, amit nem teljesítettél? Illetve extrém kívánság?

– Nem. Ha olyan van, amit esetleg még nem csináltam, már csak azért is elvállalom. Igazából ez a foglalkozás erről kellene, hogy szóljon. Hogyha olyan kihívás van előtted, amit eddig nem csináltál a szakmádon belül, akkor csak azért is meg akarod csinálni, hogy előrébb és előrébb haladj. Extrém helyek: tarkóba csináltam, ágyékrészhez is helyeztem be ékszert, vagy fűzőt háton: két ívbe karikákat szúrtunk, szalaggal összekötöttük végül, ami fűző formát eredményezett.

– Mire kell ügyelni a stúdió, szakember kiválasztásánál, ha valaki ékszert szeretne, vagy egy esztétikus tetoválást?

– Jól körbe kell nézni, szakmailag hozzáértő embert kell keresni. Megnézni, hogy kellően steril-e, elegendő szakmai tapasztalata van-e. Kérdezni, kérdezni, és igenis megfizetni azt a pénzt, hogy olyan ékszerünk legyen, amit tudunk majd viselni utána.

– Ha bejönnek a vendégek a stúdióba, referenciamunkát kérnek?

– Piercingek esetében nem jellemző, a tetoválásoknál minden esetben. Testékszernél inkább kérdezni szoktak, ha valaki extrémebb helyre szeretné, hogy például csináltam-e korábban ilyet. Lehet, hogy azért nem igénylik a referenciát, mert a honlapunkat már megnézik előtte, és ott vannak fotók az elkészített munkáinkról.

– Tetoválásokkal is foglalkozol?

– Ebben a világban mozgok már 12 éve, figyelemmel kísérem a tetováló szakmát is, mivel nem lehet élesen elválasztani a két foglalkozást. Sőt minden érdekel, ami evvel kapcsolatos: az elkészítés, tervezés mozzanatai. Akár órákig tudom nézni, ahogy tetovál egy szakember, és figyelni a technikáját. A kivitelezés kivételével a folyamatokban is szívesen részt veszek.

– Ezekben a szakmákban hogyan lehet versenyben maradni?

– Mindig a minőségre kell törekedni, Magyarországon ez az elsődleges. Nyugaton nagyobb a kereslet, a pénzük is több a megrendelőknek, és meg is tudják fizetni. Szalagmunka történik, nem a minőségre törekednek, hanem, hogy minél több embert minél gyorsabban levarrjanak, beszúrják a piercinget. Hazánkban érdemes sokkal bensőségesebb viszonyt kialakítani a vendég és a piercinges vagy tetováló között. Ha a vevő látja, hogy megkapja azt, amit szeretne, csak akkor lesz elégedett, és akkor ajánl az ismerősének, vagy akár ő maga visszatér újra és újra.

Az interjú során sok információval gazdagodtam, rengeteg hiedelmet eloszlatott bennem a szakértői vélemény a piercingekkel és a tetoválásokkal kapcsolatban. Ha valaki ennél is többre kíváncsi, látogasson el a honlapra: http://tattooszeged.hu/

Default thumbnail
Előző sztori

Egyre többen az etnobizniszben

Következő sztori

Július végétől ideiglenesen változik két trolivégállomás

Legutóbbi hasonló cikkek