Egyetem

Libertatea: a székelyek ellopták a dákok írását?

Libertatea: a székelyek ellopták a dákok írását?

2010. július 29., csütörtök
Libertatea: a székelyek ellopták a dákok írását?

A bukaresti Libertatea napilap arról számol be, hogy 2007-ben Brassó és Kovászna megyék határán az országút mentén megjelent egy „Székelyföld” címzésű óriásplakát, amelyen többek között egy furcsa írásjelekkel írt szöveg is látható volt (a táblát azóta eltávolították – szerk.) – olvasható az Erdély Ma hírportálon.

A magyarok szerint ezek a jelek az ősi székely írás elemei, írja a lap. A magyarok azt állítják, hogy ezt az írást a székelyek találták ki a középkorban, és székely rovásírásnak nevezték el – írja a Libertatea. Mostanában jelent meg a piacon Vasile Maierean és Dan Dulciu A román írástudomány egy történelme című könyve. Előbbi a Kodifikált Szövegek Országos Központjának volt a vezetője, utóbbi pedig filológus, kriptológus. A könyv külön fejezetet szentel a székely rovásírásnak. A szerzők kijelentik, hogy ezt az írást nem a székelyek találták ki, mert azt a mai Románia területén élt dákok és későbbi leszármazottaik, a románok már jóval korábban használták. Amikor a székelyek bejöttek Erdélybe, átvették a románoktól. Az említett könyv szerint a székely rovásírásban használt 42 jelből 12 megegyezik a Fehér megyei Alsótatárlakán (Tărtăria) talált agyagtáblákon láthatókkal. Csakhogy ezek az agyagtáblák 7000 évesek, a székely rovásírás pedig csak 800 éves. A magyarul beszélő székelyek 1100 és 1200 között érkeztek a Kárpát-kanyarba – írja a Libertatea a könyvre hivatkozva –, tehát semmilyen kapcsolatuk sem lehetett a tatárlaki lelettel. A bukaresti lap végezetül Kézai Simon Gesta Hunnorum et Hungarorum (A hunok és magyarok viselt dolgai) című művét említi, amely 1283 körül keletkezett, és amely arról ír, hogy „ezek a székelyek a hegyekben együtt éltek a blackiknek nevezett románokkal". Ezzel a keveredéssel magyarázzák az írásjelek átvételét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.