Húszméteres óriásrétes és sikeres Sokadalom Mórahalmon

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Tizenkét kilogramm rétesliszt, megfelelő mennyiségű langyos víz és zsiradék – ennyi kellett a  Homokháti Sokadalom zárónapján elkészített rekordréteshez, melyet az I. Dél-alföldi Rétesfesztiválon készítettek el a korábbi Guinness-rekordot is beállító győri asszonyok.

A tíznapos térségi fesztivál záró hétvégéjén minden a rétesek körül forgott: volt itt sütés, verseny, minősítés, világrekord és persze – a vendégek legnagyobb örömére – kóstolás is. A hagyományostól a legkülönlegesebb ízekig mindent megtalálhattak a hajdani paraszti konyha kedves édességének rajongói.

Almástól a töltöttkáposztásig

Szombaton került sor az I. Dél-alföldi réteskészítő versenyre, melyen végül négy kategóriában osztottak ki díjakat. A dobogós helyezést elérő csapatok:

Almás
1. Rózsa Rétes
2. Röszkei Rétegesek
3. Bástya Nyugdíjas Klub

Káposztás
1. Bástya Nyugdíjas Klub
2. Rózsa Rétes
3. Öttömös csapata

Édes különleges
1. Bástya Nyugdíjas Klub- túrós rétes
2. Rózsa Rétes – meggyes rétes
3. Bástya Nyugdíjas Klub – meggyes rétes

Sós különleges
1. Magyar Televízió Körzeti Stúdió – túrós rétes
2. Öttömös csapata – spárgás rétes
3. Röszkei Rétegesek – töltöttkáposztás rétes

A délutáni programot ugyan megszakította, de elmosni nem tudta a hirtelen érkezett vihar. A Nemzetközi Néptáncfesztivál és a réteskészítő verseny eredményhirdetése bekerült az Aranyszöm Rendezvényházba, de a hangulatot mindez nem rontotta el: sokan maradtak mulatni, szórakozni az esti cigány show-ra és nosztalgiabulira is.

Világrekorddal segítették a Gyermekklinikát

Vasárnap folytatódott a réteskészítés és vásár, és ekkor került sor a Guinness-világrekord hosszúságú finomság megsütésére is. A 19,9 méter hosszú és 98 centiméter széles rétest a korábbi rekordot is tartó győri Kovácsné Bognár Ilona és segítői készítették el. A töltelékhez felhasználták a dél-alföldi gasztronómiai fesztiválok ízeit, így a hagyományosnak mondható szilvás, meggyes, almás, túrós mellett csabai kolbászost is kóstolhattak a vendégek.

A darabokban megsütött rétest 100 forintos egységáron adták a vásárlóknak, a bevételt pedig jótékony célra ajánlották fel. A csaknem négyszáz szelet rétes eladásából befolyt összeget a Szegedi Gyermekklinika Koraszülött Intenzív Osztályához juttatják el a fesztivál szervezői.

A Sokadalom zárónapján Orosz Zoltán harmonikaművész triója tartott virtuóz hangszeres bemutatót, majd a Virágos Mórahalomért díjak átadása és a település testvérvárosa, Csíkszentmárton fúvószenekarának előadása következett. A tíznapos rendezvényt Dukai Regina és a Bon Bon koncertje, valamint tűzijáték zárta.

Default thumbnail
Előző sztori

Lezuhant egy vitorlázórepülő Hódmezővásárhely közelében

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: újabb megyei éremosztók szép reményekkel + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek