Kultúra

Húszméteres óriásrétes és sikeres Sokadalom Mórahalmon

Húszméteres óriásrétes és sikeres Sokadalom Mórahalmon

2010. július 4., vasárnap
Húszméteres óriásrétes és sikeres Sokadalom Mórahalmon
Tizenkét kilogramm rétesliszt, megfelelő mennyiségű langyos víz és zsiradék - ennyi kellett a Homokháti Sokadalom zárónapján elkészített rekordréteshez, melyet az I. Dél-alföldi Rétesfesztiválon készítettek el a korábbi Guinness-rekordot is beállító győri asszonyok. A tíznapos térségi fesztivál záró hétvégéjén minden a rétesek körül forgott: volt itt sütés, verseny, minősítés, világrekord és persze - a vendégek legnagyobb örömére - kóstolás is. A hagyományostól a legkülönlegesebb ízekig mindent megtalálhattak a hajdani paraszti konyha kedves édességének rajongói.

Almástól a töltöttkáposztásig

Szombaton került sor az I. Dél-alföldi réteskészítő versenyre, melyen végül négy kategóriában osztottak ki díjakat. A dobogós helyezést elérő csapatok: Almás 1. Rózsa Rétes 2. Röszkei Rétegesek 3. Bástya Nyugdíjas Klub Káposztás 1. Bástya Nyugdíjas Klub 2. Rózsa Rétes 3. Öttömös csapataÉdes különleges 1. Bástya Nyugdíjas Klub- túrós rétes 2. Rózsa Rétes - meggyes rétes 3. Bástya Nyugdíjas Klub - meggyes rétes Sós különleges 1. Magyar Televízió Körzeti Stúdió - túrós rétes 2. Öttömös csapata - spárgás rétes 3. Röszkei Rétegesek - töltöttkáposztás rétes A délutáni programot ugyan megszakította, de elmosni nem tudta a hirtelen érkezett vihar. A Nemzetközi Néptáncfesztivál és a réteskészítő verseny eredményhirdetése bekerült az Aranyszöm Rendezvényházba, de a hangulatot mindez nem rontotta el: sokan maradtak mulatni, szórakozni az esti cigány show-ra és nosztalgiabulira is.

Világrekorddal segítették a Gyermekklinikát

Vasárnap folytatódott a réteskészítés és vásár, és ekkor került sor a Guinness-világrekord hosszúságú finomság megsütésére is. A 19,9 méter hosszú és 98 centiméter széles rétest a korábbi rekordot is tartó győri Kovácsné Bognár Ilona és segítői készítették el. A töltelékhez felhasználták a dél-alföldi gasztronómiai fesztiválok ízeit, így a hagyományosnak mondható szilvás, meggyes, almás, túrós mellett csabai kolbászost is kóstolhattak a vendégek. A darabokban megsütött rétest 100 forintos egységáron adták a vásárlóknak, a bevételt pedig jótékony célra ajánlották fel. A csaknem négyszáz szelet rétes eladásából befolyt összeget a Szegedi Gyermekklinika Koraszülött Intenzív Osztályához juttatják el a fesztivál szervezői. A Sokadalom zárónapján Orosz Zoltán harmonikaművész triója tartott virtuóz hangszeres bemutatót, majd a Virágos Mórahalomért díjak átadása és a település testvérvárosa, Csíkszentmárton fúvószenekarának előadása következett. A tíznapos rendezvényt Dukai Regina és a Bon Bon koncertje, valamint tűzijáték zárta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.