Kultúra

Három tárlat nyílik a Reök-palotában + PANORÁMA

Három tárlat nyílik a Reök-palotában + PANORÁMA

2010. július 15., csütörtök
Három tárlat nyílik a Reök-palotában + PANORÁMA

Három, a képzőművészet különböző területeit bemutató kiállítás nyílik a szegedi Reök-palotában pénteken: válogatást mutatnak be a Krakkói Grafikai Triennále anyagából, a Morph-szobrászcsoport tagjainak alkotásaiból és láthatóak lesznek egy cambridge-i festő, Nicholas James Juett művei is.

A Bécs, Oldenburg és Krakkó összefogásával létrejövő triennále Európa egyik legjelentősebb kortárs grafikai seregszemléje. A Szegeden nyíló tárlatra az ott kiállító 145 művész grafikáiból válogattak ötven-hatvan alkotást – közölte

Nátyi Róbert

művészettörténész csütörtökön az MTI-vel. Az óriási méretű műveken erőteljesen megfigyelhető a digitális technikák használata, s az a tendencia, hogy a grafika az elmúlt évtized során a gyűjtők helyett egyre inkább a közösségi terek művészetévé válik – fogalmazott Nátyi Róbert. A Reök-palota művészeti vezetőjének reményei szerint három év múlva Szeged is bekapcsolódhat a triennále szervezésébe, s így a hazai közönség akkor már a következő tárlat teljes anyagát láthatja. A Morph öttagú szobrászművész csoport, melyet

Drabik István, Gaál József, Kalmár János, Mata Attila

és

Szabó Tamás

alapított 2005-ben. A képzőművészetről hasonlóképpen gondolkodó alkotók mindegyikére hatottak a kortárs irányzatok, műveik kiindulópontjául mégis megmaradt az szobrászat egyik legkézenfekvőbb alanya, az ember. A különböző technikákkal készült szobrok és nagyméretű festmények egymást erősítve mutatják be az emberi lét rejtett szépségét, eltávolodva a pillanatnyiságtól általános emberi érzelmeket közvetítve.

Nicholas James Juett

cambridge-i képzőművész tárlata kapcsolódik a kiállítóhely Szeged testvérvárosának képzőművészetét bemutató sorozatához. A brit festő több alkalommal is járt Szegeden, s most nyíló Múzeum a múzeumban című kiállítása is egy korábbi utazásának eredménye. A festőművészt első látásra megragadta a Reök-palota szecessziós épületének szépsége. Kiállításának alapját az épület inspirálta nagyméretű olajfestmény adja. A többi bemutatott mű e kép részleteinek digitális technikával készült változata. A művész kalandozásra hívja látogatóit, arra biztatja őket, magukkal hozott fényképezőgépüket használva találják meg az eredeti festmény elemeit az alkotásokon.


REÖK palota, művészeti bemutató, előcsarnok

,

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.