Gazdaság

Elkezdik a forgalmi rend átalakítását és az új dísztér építését a Mars téren

Elkezdik a forgalmi rend átalakítását és az új dísztér építését a Mars téren

2010. július 20., kedd
Elkezdik a forgalmi rend átalakítását és az új dísztér építését a Mars téren

A kivitelező elkezdi építeni a díszteret a Mars téren az SZTE Mérnöki Kar előtt. Hétfőtől munkaterület az épület előtti utcaszakasz, megszüntetve az átmenő gépjárműforgalmat a tér ezen oldalán. A Nagykörút U pavilon előtti részén lekanyarodó sávhoz szélesítik az utat, ezért a munkaterület mellett új felfestéssel szűkülnek, de megmaradnak a jelenlegi sávok. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

A Szeged belváros funkcióbővítő fejlesztése projekt keretében a Mars téri piac fejlesztésével egy időben megújul a közlekedés is. A térhez kapcsolódó közlekedési csomópontok átépítésének célja a piacra érkező gépkocsiforgalom és a buszpályaudvar forgalmának szétválasztása. Az új forgalmi rend kialakításának részeként a Nagykörúton az U pavilon mellett mindkét irányból lekanyarodó sáv kerül kiépítésre: az U pavilon előtti útszakaszt egy sávval szélesítik, a Hajnóczy utcai kereszteződést pedig jelzőlámpás csomóponttá alakítják. A Nagykörútról érkező és a piacot elhagyó járművek miatt három sávosra szélesítik a Gábor Dénes Gimnázium előtti út körút felőli szakaszát. A tér Gábor Dénes és szegedi börtön felőli oldalán az útszakaszok kétirányúak lesznek. Hétfőtől lezárt építési munkaterület az SZTE Mérnöki Kar előtti utcaszakasz. A gépjárművek a nagykörútról a buszpályaudvar és a piac mellett elhaladva csak jobbra, a Szent Gellért utca felé mehetnek a Kossuth Lajos sugárút felé. A dísztér építése közműcserékkel kezdődik, majd az intézmény előtereként klasszikus park kiépítésére kerül sor díszburkolattal, padokkal, zöld felületekkel, díszvilágítással, valamint kerékpártárolók elhelyezésével. A tér U pavilon felőli sarkán szintén újabb építési területen dolgozik a kivitelező: a nagykörútról kanyarodó sávhoz szélesítik az úttestet. Ezért a körúton a Kálvária sgt. felé tartó forgalom számára az Attila u. előtti elválasztó szigetnél 3 méterre szűkül a két forgalmi sáv. A kivitelezési munkák a Gábor Dénes középiskola melletti útszélesítéssel, közmű- és felsővezeték-rekonstrukcióval, elektromos kábel fektetésével folytatódnak. Ezzel egy időben a börtön és a buszpályaudvar között elektromos kábelfektetés is zajlik, amely a Boross J. utca Cserzy M. és Pulz u. közötti részét, az SZTE előtti területet, a Mars téri üzletsort és a buszpályaudvart érinti. Az kivitelezési munkák által érintett területeken a megállókban történő fel- és leszálláshoz, a járda gyalogos forgalmának biztosításához és az üzletek megközelítéséhez ideiglenes járdákat és átközlekedő hidakat alakít ki a kivitelező. Előzetes tervek szerint időszakos víz-, gáz- és áramkorlátozásra kell számítani, erről a szolgáltató és a kivitelező tájékoztatja a korlátozást megelőzően az érintetteket. A tervek szerint 2010 szeptemberétől lép érvénybe az új forgalmi rend a Nagykörút Mikszáth Kálmán utca és Gutenberg utca közötti szakaszán, szintén ekkora készül el az SZTE Mérnöki Kar intézmény bejáratát méltó módon kiemelő parkosított dísztér. A kivitelezést a közbeszerzési eljárás nyertese, a Mars SC Konzorcium végzi nettó 200 millió forint értékben. A cégtársulás vezetője a SADE Magyarország Mélyépítő Kft., a konzorcium partnere pedig a Colas Út Építőipari Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.