Közélet

Balatonszárszón kapcsolódnak ki gyerekek Hernádkak községből

Balatonszárszón kapcsolódnak ki gyerekek Hernádkak községből

2010. július 1., csütörtök
Balatonszárszón kapcsolódnak ki gyerekek Hernádkak községből

Hatalmas lelki traumát okozott bennük az árvíz

Az árvíz sújtotta Hernádkak községből érkezett 30 gyermek Balatonszárszóra. Az általános iskolás diákok és 3 kísérőjük kikapcsolódását a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szeged Első Lions Club támogatja. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyerekek június 23-án érkeztek és július 2-ig maradnak a Csongrád megyei fenntartású üdülőben.

Elsőtől hetedik osztályos korú gyermekek, összesen 7 lány és 23 fiú érkezett Balatonszárszóra a Miskolci kistérséghez tartozó Hernádkak községből. A települést a Hernád szeli ketté: Hernádkak és Hernádkak-Belegrád részekre. Utóbbiból teljes egészében ki kellett költöztetni a lakosságot a folyó áradása miatt, a diákok közel fele a község ezen részéből származik. A balatonszárszói kikapcsolódási lehetőséget

Magyar Anna

országgyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke ajánlotta fel

Csöbör Katalinnak

, az érintett térség országgyűlési képviselőjének. Mint a megyei elnök elmondta, családanyaként és nagymamaként is tudja, hogy a nehéz helyzetekben a lelki segítségnyújtás legalább olyan fontos, mint az anyagi, és ebben a helyzetben ezt kifejezetten szem előtt kell tartani. A Hernádkak Általános Iskola diákjainak mozgalmas programokat is szerveznek a Csongrád megyei fenntartású üdülő munkatársai. Voltak a gyerekek a József Attila Emlékmúzeumban, falat másztak, bejárták a Tihanyi-félszigetet, tekéztek, hajókáztak és részt vettek az V. Balatonföldvári Térzene Fesztiválon is – mondta el az üdülőt vezető

Talmácsi György

. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek – mondta el az iskola igazgatója,

Győrfi Lászlóné

. Hozzátette: hatalmas félelemérzet volt bennük emiatt a tragédia miatt. Komoly lelki traumát okozott nekik, amit átéltek, de lassan, úgy tűnik, megnyugszanak. Hernádkak községben az árvízveszély már megszűnt, van, ahol még mindig fertőtlenítenek. Bár jó az idő, a homokzsákokat egyelőre nem bontják el. A pénteken hazatérő gyerekeket pedig valamelyest jobb körülmények fogadják majd annál, mint amilyenek közül elutaztak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.