Szórakozás

Anjou-világ költözik Ópusztaszerre

Anjou-világ költözik Ópusztaszerre

2010. július 20., kedd
Anjou-világ költözik Ópusztaszerre
Oklevelek tanúsága szerint I. Károly király – közismertebb nevén Károly Róbert – 1318-ban kíséretével meglátogatta Szer monostorát. Erre a jeles időre emlékezvén elevenítik fel a Nemzeti Emlékparkban az Anjou-kori Magyarország vitézi és étkezési hagyományait 2010. július 24-25-én. Móka, tánc és vitézségek, / Királlyal sem cserélnétek!

Az Anjou-napokra ellátogatók bepillanthatnak a királyi udvar míves- és ünnepnapjaiba. Hódolatukat fejezhetik ki az uralkodónak és díszes kíséretének, csodálkozva megtekinthetik udvarhölgyek hímes viseletét, vitézek csillogó vértjeit, félelmetes fegyvereit. A szájtáti gyerekhad a várudvaron fakarddal megvívhat, hordón lovagolhat, s vitézek táborába bátran bekukkanthat. A lovagi játék izgalmai közben megfáradt vendégsereg fák árnyékán megpihenhet, ínycsiklandó falatok versenyén nagyokat nyelhet, fejedelmi étkekből kóstolót csengő aranyforintért olcsón megvehet.

Nyereményjáték: lakomázzon a királlyal!

A rendezvény első napján az Emlékparkba látogatók nyereményjátékban is részt vehetnek, a belépőjegyhez mellékelt nyereményszelvények kitöltésével és gyűjtőládában való elhelyezésével. A nap végén, a sorsoláson is jelen lévők közül 3 szerencsés látogatót sorsolnak ki, akik másodmagukkal (párjukkal, gyermekükkel), korhű jelmezbe öltözve, a királyi asztalnál magával az uralkodóval és nejével, valamint legelső embereivel fejedelmi lakomát költhetnek el.

Programtervezet:

Július 24. szombat:

09.00 Kitárulnak az Emlékpark kapui, s a látogatók a XIV. század mindennapjaiba léphetnek be rajta 10.30 Hórihorgas kikiáltók teszik közhírré a Király és kíséretének érkezését 11.00 A király és díszes seregének érkezése 11.30 Bencés szerzetesek fogadják az uralkodót Szer monostorában, ahol a király ajándékot ad, majd írnokaival oklevelet írat 12.00 Bemutatkozik a király serege, szórakoztatására összegyűlnek igricek, énekmondók, kardnyelők, erőművészek, udvari bolond, és még sokan mások 12.30 A király és hű népe megtekinthetik, avagy kipróbálhatják: • „Zsoldosok tábora” • „Igricképző”: nádsíp-készítés, dobfeszítés, körtemuzsika-varázslás • „Apród tanoda”: apró harci fogások, kelevéz, fakard • „Mester és inasa”: kovács, fanyűvő, teknővájó • „Kicsi legény lovagolna, hogyha néki lova volna”: „hordólovaglás”, keskeny pallón vívás, miegymás • „Lánc, lánc eszterlánc, mindenkinek egy kis tánc”: síppal-dobbal, nádszál termetű táncosokkal • „Szépapám a mesekirály”: csudálatos mesék királyokról, hercegekről, legszegényebb legényekről • Fejedelmi étkek fogyasztása gondűző ebéd gyanánt! 14.30 A király látogatása a kunoknál, kik seregébe állanak – Hidán Csaba vitézi útmutatójával. 15.00 Haditorna-bemutató a király valamennyi vitézével, Szent György Lovagrenddel, talpasokkal, lovasokkal, dobosokkal, zászlóforgatókkal, solymásszal 16.00 Királyi döntés születik az "Étkek Fejedelme Díj" odaítélésére • Kóstoló a fejedelmi étkekből, s italokból a köznép javára 16.30 Pavane táncosai és zenészei tánccal, s muzsikával szórakoztatják a királyt, melybe a bemutató végeztével ügyesen, avagy botladozva a köznép is bekapcsolódhat 17.30 Elbúcsúzik a Király, dobosok, zászlósok a kapuig kísérik

Július 25. vasárnap - Apródok napja:

Egész nap Apródképzővel, ehető apród „zsolddal”, hétpróbás jókedvvel! „Apró zsoldosok tábora”: • „Igric képző” • „Apród tanoda” • „Mester és inasa” • „Kicsi legény lovagolna, hogyha néki lova volna” • „Lánc, lánc eszterlánc, mindenkinek egy kis tánc” • „Szépapám a mesekirály” Egész nap tüzes talpalávalót muzsikál a Beste zenekar. Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, 6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68. Időpont: 2010. július 24-25., szombat-vasárnap Jegyárak: • A gasztronómia fesztivál mindkét napján egységes rendezvénynapi belépő lesz érvényben: 3000 Ft/fő (étkezést is tartalmaz!) • 10 éves kor alatt a belépés díjtalan, családi belépőjegy viszont ezen a két napon nincs. • Csoportos belépőjegyekhez kiegészítő jegy váltható, mely a rendezvényhez kapcsolódó egytálétel elfogyasztására jogosít: 500 Ft/fő. Lásson mindent és lakjon is jól - egy belépőjeggyel! A belépőjegy a következő szolgáltatásokat tartalmazza: alapszolgáltatás + egy választott szolgáltatás (Feszty-körkép vagy lovas bemutató), + egy adag egytálétel (előreláthatólag juhtúrós hajdinakása). Felhívjuk az Emlékparkba látogatók figyelmét, hogy a Feszty-körkép befogadóképessége korlátozott, így ha a férőhelyek beteltek, helyette a lovas bemutatón való részvételre van lehetőség. Kérjük, érdeklődjenek az Emlékpark munkatársaitól! Bővebb információ:

http://opusztaszer.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.