Gazdaság

Akár 10 forintot is drágulhat az euró

Akár 10 forintot is drágulhat az euró

2010. július 18., vasárnap
Akár 10 forintot is drágulhat az euró

Komoly forintgyengülést és kamatemelést sem tartanak kizártnak elemzők azután, hogy szombaton félbeszakadtak a magyar kormány, illetve a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttsége közötti hiteltárgyalások - írja az .

Az IMF delegációjának vezetője azt mondta, hogy a bankadó összegét csökkenteni kell, és annak nincs jelentősége, hogy melyik magyar kormány vállalta, hogy 3 százalék alá csökkenti a költségvetési hiányt. A kormány és az IMF is a tárgyalás folytatását ígéri, határidő egyelőre nincs. Bár eredetileg hétfőig egyeztettek volna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió képviselői a magyar kormánnyal, szombaton mégis a csomagolás mellett döntöttek, miután nem jutottak dűlőre a magyar kormánnyal. "Hétfőn biztosan gyengülni fog a forint, még az sem kizárt, hogy kamatemelés lesz" - mondta az

-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint 4-5 forintos euródrágulás könnyen elképzelhető. "Nagyon feszült a piac, nagyon érzékenyek a befektetők a rossz hírekre, márpedig ez rossz hír, hisz a magyar kormány a jelek szerint mégsem gondolja komolyan a költségvetés rendbetételét" - véli Török. Jövőre akkor lesz 3 százalék alatt a deficit, ha a kormány 350 400 milliárd forintot megtakarít valahol. Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője ennél is pesszimistább, szerinte az euróárfolyam 10 forintos megugrása is lehetséges hétfőn. Barcza György, a K&H Bank elemzője szerint hasonló a helyzet, mint Romániában pár hónappal ezelőtt: az IMF elhagyta a tárgyalásokat, majd pár hónappal később visszatért. A magyar kormány egyelőre szűkszavúan reagált a tárgyalások félbeszakadására. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közleményében azt írja, "a magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat". A miniszter szerint "az IMF és az EU küldöttségei mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit." További részletek ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.