Gazdaság

A gazdák különadójának eltörlését sürgeti Nógrádi

A gazdák különadójának eltörlését sürgeti Nógrádi

2010. július 14., szerda
A gazdák különadójának eltörlését sürgeti Nógrádi
Az Orbán Viktor által bejelentett kilenc kisadó eltörlése között szerepel Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő javaslata is. A mórahalmi polgármester indítványa a vízgazdálkodási társulások számára fizetendő földtulajdonosi hozzájárulások eltörlését tartalmazza. A jelenleg fizetendő hozzájárulást sok gazda igazságtalannak tartja. Ahogy portálunk is beszámolt róla, Gyálaréten például egy egész csatornaszakaszt beszántottak, a földterület tulajdonosa így jóformán a semmiért fizet súlyos tízezreket évente. A csatornák országszerte sok helyen elhanyagoltak, van, ahol fa nőtt ki a belvízelvezetésre kiépített csatornából. A Nógrádi Zoltán fideszes politikus által benyújtott törvénymódosítási javaslat azt tartalmazza, hogy jövő évtől a központi költségvetés biztosítsa a társulatoknak a feladatok ellátásához szükséges forrásokat. Nógrádi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vízgazdálkodási társulatokat a rendszerváltás után hozták létre azzal a céllal, hogy a mezőgazdasági földterületek működőképességét biztosító csatornahálózat karbantartását biztosítsák. Az úgynevezett vízgazdálkodási társulati hozzájárulást a földtulajdonosoknak kell megfizetniük, a tagság pedig kötelező. A fizetendő összeget a terület nagysága, illetve a művelési ág is befolyásolja. Nógrádi Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a kötelező hozzájárulást egyre kevesebben fizették be az elmúlt években, emiatt elrendelték annak adó módjára történő behajtását. Ez a helyi jegyző feladata lett, de így is országos szinten a vízgazdálkodási társulások számára fizetendő földtulajdonosi hozzájárulások közel felét tudták csak beszedni.
„Egységes, átgondolt koncepcióról a vízgazdálkodási társulati üzemeltetésről és karbantartásról egyszerűen nem tudunk beszélni” – összegezte a helyzetet a fideszes politikus. Amikor a kormány a kisadók eltörlésével kapcsolatos kérdésről tárgyalt, akkor javasolta Nógrádi, hogy ezt a kötelező vízgazdálkodási társulási hozzájárulást töröljék el. Erről jövőhéten szavaz az országgyűlés, és 2011. január elsejétől léphet életbe az új, több százezer gazdát érintő változás. Amennyiben elfogadják, akkor a központi költségvetésből évi 6-8 milliárd forintot kell fordítani erre a célra. Az állami források biztosítása azt is jelenti, hogy a kormányzat előírhatja, hogy a társulatok milyen feladatokat végezzenek el, és ellenőrizheti is azokat. „Esély van arra, hogy elkezdjük egy egységes vízgazdálkodási rendszerbe foglalni azt a csatornamű-hálózatot, ami igen széles körben kiépített országos szinten, és mégsem tölti be a funkcióját” – mutatott rá a képviselő. A végső cél, hogy ezek a csatornák egységes kezelés alá kerüljenek. Nógrádi szerint azt kellene elérni, hogy az üzemeltetést a társulatok végezzék, míg a vagyonkezelés állami kézben legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.