Közélet

Ahol a vihar aratott – viharkárok Makó térségében + HANG + VIDEÓ

Ahol a vihar aratott – viharkárok Makó térségében + HANG + VIDEÓ

2010. június 21., hétfő
Ahol a vihar aratott – viharkárok Makó térségében + HANG + VIDEÓ
A pénteki pusztító vihar nyomán a mezőgazdasági területek és az érintett települések még vasárnap is megdöbbentő képet mutattak. A földeken a termés teljesen elpusztult, a kukoricát a jég és az óriási szél teljesen leszecskázta, a búza és más szemestakarmányok kalászai a földön hevernek, a napraforgók szárai csupaszon meredeznek az ég felé. A vihar közel egy órán keresztül tombolt, miközben egy 20-30 km-es sávban, mintegy 80 km hosszan szinte leborotválta a tájat. Mindenütt ágak, kidőlt fák hevernek, még a középfeszültségű villamoshálózat betonoszlopait is fogpiszkálóként tördelte ketté az óriási szél. A falvakban 30-40 órán keresztül szünetelt az áramszolgáltatás. Az EDF-DÉMÁSZ szakemberei megfeszített munkával vasárnapra mindenütt végeztek a helyreállítással, azonban a sérült vezetékszakaszok végleges javításán még napokig kell dolgozniuk.

„Mindent megteszek, hogy segítséget szerezzek”

Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője a hétvégén többször is végigjárta a választókörzetét, és kérte a települések vezetőit, hogy gyűjtsék össze a gazdákat és a lakosokat érintő károkat. „A Maros északi oldalát, mintegy 40 ezer hektár mezőgazdasági területet érintette a vihar” – mondta el portálunknak a képviselő asszony. „A termés teljesen megsemmisült, nagyjából 20 ezer ember megélhetése került véglegesen veszélybe. Nagyon sokan hitellel terheltek a termelésben, mert bizományba vittek ki vetőmagot. Rengeteg fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemtábla tönkrement. Ezzel az alkalmi munkalehetőség is megszűnt, nagyon sok ember nem jut munkához. A térséget katasztrófa sújtotta területnek lehet tekinteni. Hétfőn a Parlamentben felszólalásomban megpróbálok segítséget kérni a károsultaknak. Itt újra kell kezdeni az életet a gazdáknak és az őstermelőknek.”

Szinte minden ház megsérült

Az épületek nagy részében is jelentős károk keletkeztek. A jég és a szél a házak tetejét rongálta meg, üvegablakokat, redőnyöket tört be. Csanádalbertin a templomtorony egyik óráját is leszakította a vihar. „Nincs olyan ház a faluban, ami ne szenvedett volna valamilyen kárt” – mondta kétségbeesve Szabó Lajos, Csanádalberti polgármestere. „A károkat Mágoriné kérésére összeírtuk, a papírokat százával hozták be az emberek a hivatalba. Leginkább munkáskézre lenne most szükség, szakemberekre. Nagyon sok az idős lakó, az emberek nem mernek felmenni a tetőre, itt a környéken nincs olyan csapat, aki ezeket a munkákat meg tudná csinálni. Most nem a kezet kell tördelni, itt dolgozni kell.” „A tetőt, ablakot beverte a jég, a kiskertnek vége, a földdel egyenlő, a gyümölcsfáknak végük van” – sorolta a károkat Magony Sándor. „Reménykedünk a segítségben, amit adnak, elfogadjuk. Tudjuk, hogy itt még kisebb a baj, mint az árvíznél, de reménykedünk.” Pitvaroson a templom tetejét is megbontotta a szél, a vihar még a rendőrség épületét sem kímélte. Van olyan ház, aminek a tetőszerkezete a szélnyomására omlott be. „Százötven hektáron gazdálkodunk, a termés teljesen tönkrement, árpa, búza kukorica, napraforgó mind odalett” – válaszolt kérdéseinkre Szabó Attila gazdálkodó. „A gépeken rajta van a hitel, nem nagyon tudjuk, hogy mi lesz tovább. Elsősorban saját magunkra számítottunk, de bízunk az országgyűlési képviselőnk segítségében. Alig volt egy fél óra a vihar előtt, és indultunk volna aratni. Kész lettünk a gépekkel, a kulcsot kellett volna csak elfordítani. Nem fogunk teljesen elkeseredni, valami megoldást majd csak találunk. Terménybeli támogatás nagyon jó lenne, hiszen állatokat is nevelünk, és most nincs takarmány-utánpótlás, mert ami lábon volt, 2000 mázsa, az most tönkrement. De akár el tudnánk menni aratni, kombájnozni is” – mérlegelte a lehetőségeket a gazdálkodó.
Hallgassa meg a Mágori Józsefné országgyűlési képviselővel készített hanganyagunkat!
Hallgassa meg a Szabó Lajos csanádalberti polgármesterrel készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.