Írjon nekünk

Gazdaság

Ahol a vihar aratott – viharkárok Makó térségében + HANG + VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

A pénteki pusztító vihar nyomán a mezőgazdasági területek és az érintett települések még vasárnap is megdöbbentő képet mutattak. A földeken a termés teljesen elpusztult, a kukoricát a jég és az óriási szél teljesen leszecskázta, a búza és más szemestakarmányok kalászai a földön hevernek, a napraforgók szárai csupaszon meredeznek az ég felé.

A vihar közel egy órán keresztül tombolt, miközben egy 20-30 km-es sávban, mintegy 80 km hosszan szinte leborotválta a tájat. Mindenütt ágak, kidőlt fák hevernek, még a középfeszültségű villamoshálózat betonoszlopait is fogpiszkálóként tördelte ketté az óriási szél. A falvakban 30-40 órán keresztül szünetelt az áramszolgáltatás. Az EDF-DÉMÁSZ szakemberei megfeszített munkával vasárnapra mindenütt végeztek a helyreállítással, azonban a sérült vezetékszakaszok végleges javításán még napokig kell dolgozniuk.

„Mindent megteszek, hogy segítséget szerezzek”

Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője a hétvégén többször is végigjárta a választókörzetét, és kérte a települések vezetőit, hogy gyűjtsék össze a gazdákat és a lakosokat érintő károkat.
„A Maros északi oldalát, mintegy 40 ezer hektár mezőgazdasági területet érintette a vihar” – mondta el portálunknak a képviselő asszony. „A termés teljesen megsemmisült, nagyjából 20 ezer ember megélhetése került véglegesen veszélybe. Nagyon sokan hitellel terheltek a termelésben, mert bizományba vittek ki vetőmagot. Rengeteg fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemtábla tönkrement. Ezzel az alkalmi munkalehetőség is megszűnt, nagyon sok ember nem jut munkához. A térséget katasztrófa sújtotta területnek lehet tekinteni. Hétfőn a Parlamentben felszólalásomban megpróbálok segítséget kérni a károsultaknak. Itt újra kell kezdeni az életet a gazdáknak és az őstermelőknek.”

Szinte minden ház megsérült

Az épületek nagy részében is jelentős károk keletkeztek. A jég és a szél a házak tetejét rongálta meg, üvegablakokat, redőnyöket tört be. Csanádalbertin a templomtorony egyik óráját is leszakította a vihar.
„Nincs olyan ház a faluban, ami ne szenvedett volna valamilyen kárt” – mondta kétségbeesve Szabó Lajos, Csanádalberti polgármestere. „A károkat Mágoriné kérésére összeírtuk, a papírokat százával hozták be az emberek a hivatalba. Leginkább munkáskézre lenne most szükség, szakemberekre. Nagyon sok az idős lakó, az emberek nem mernek felmenni a tetőre, itt a környéken nincs olyan csapat, aki ezeket a munkákat meg tudná csinálni. Most nem a kezet kell tördelni, itt dolgozni kell.”
„A tetőt, ablakot beverte a jég, a kiskertnek vége, a földdel egyenlő, a gyümölcsfáknak végük van” – sorolta a károkat Magony Sándor. „Reménykedünk a segítségben, amit adnak, elfogadjuk. Tudjuk, hogy itt még kisebb a baj, mint az árvíznél, de reménykedünk.”
Pitvaroson a templom tetejét is megbontotta a szél, a vihar még a rendőrség épületét sem kímélte. Van olyan ház, aminek a tetőszerkezete a szélnyomására omlott be.
„Százötven hektáron gazdálkodunk, a termés teljesen tönkrement, árpa, búza kukorica, napraforgó mind odalett” – válaszolt kérdéseinkre Szabó Attila gazdálkodó. „A gépeken rajta van a hitel, nem nagyon tudjuk, hogy mi lesz tovább. Elsősorban saját magunkra számítottunk, de bízunk az országgyűlési képviselőnk segítségében. Alig volt egy fél óra a vihar előtt, és indultunk volna aratni. Kész lettünk a gépekkel, a kulcsot kellett volna csak elfordítani. Nem fogunk teljesen elkeseredni, valami megoldást majd csak találunk. Terménybeli támogatás nagyon jó lenne, hiszen állatokat is nevelünk, és most nincs takarmány-utánpótlás, mert ami lábon volt, 2000 mázsa, az most tönkrement. De akár el tudnánk menni aratni, kombájnozni is” – mérlegelte a lehetőségeket a gazdálkodó.

Hallgassa meg a Mágori Józsefné országgyűlési képviselővel készített hanganyagunkat!

Hallgassa meg a Szabó Lajos csanádalberti polgármesterrel készített hanganyagunkat!

Kommentek

Hírzóna

Öt forinttal drágult a benzin

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A gázolaj ára nem változott.

Tovább olvasom

Gazdaság

Debrecen a beruházási bajnok – És mi jött Szegedre?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A csongrádi megyeszékhely lemaradásban van – egyelőre.

Tovább olvasom

Hírzóna

Drágult a benzin és a gázolaj is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illestibor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindkét üzemanyag öt forinttal.

Tovább olvasom

Aktuál