Írjon nekünk

Rúzs

Tíz ötlet az olívaolaj felhasználásához

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Tudjuk, hogy egészséges, és hogy a saláták ízesítéséhez egészen kiváló, de arról már kevesebb az ismeretünk, mi mindenre jó még. Nézzük csak!






1. Pizzához
A népszerűek között dobogós a legegyszerűbb és egyik legfinomabb: a pizza Margherita. A feltét csupán szétnyomkodott paradicsom, mozzarella sajt, bazsalikom és még néhány evőkanál jó minőségű olívaolaj.

2. Zöldségkrémekhez
A sült, pépesített zöldséget összekeverjük olívaolajjal, sóval, őrölt borssal, reszelt vöröshagymával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Így nagyszerű padlizsán-, vagy paprikakrémet készíthetünk, mely friss, vagy pirított kenyérre kenve kitűnő.

3. Görög salátához
A híres görög salátához – fodros saláta, paradicsom, uborka, vöröshagyma, olajbogyó, feta sajt – csakis borecettel és olívaolajjal készült, oregánóval, borssal ízesített öntet illik. Természetesen a görög saláta mellett bátran felhasználhatjuk sokféle hideg, illetve meleg saláta elkészítéséhez egyaránt.

4. Pestóhoz
A híres olasz szósz amilyen egyszerű, olyan finom. A pestóhoz nem kell más, mint bazsalikomot fokhagymával, olívaolajjal és parmezán sajttal turmixgépben pépesíteni. Bármilyen főtt tésztát, húst képes megbolondítani.

A különbség a minőségben rejlik:
Extraszűz olívaolaj: közvetlenül olajbogyókból kizárólag mechanikai eszközökkel (sajtolással) előállított, egyszerű szűrés után azonnal palackozott magas minőségű, első osztályú olívaolaj. Hidegkonyhai készítményekhez használják elsősorban.
Szűz olívaolaj: közvetlenül olajbogyókból, kizárólag mechanikai eszközökkel előállított olívaolaj. Minősége bár gyengébb az extraszűznél, hiszen második és harmadik sajtolás során kapott olívaolajról van szó, de finomított, finom és középfinom besorolású, átlagon felüli minőségű.
Tiszta olívaolaj: átlagos, félig finomított olívaolaj, főzéshez kiváló.
Sansaolaj: a sajtolásból visszamaradt masszából (olíva-olajpogácsából) vegyi és mechanikai úton kinyert maradékolaj, melyet kis mennyiségben (általában 1 százalékban) szűz vagy extraszűz olívaolajjal javítanak fel.



5. Mártogatóhoz
Meghámozott paradicsomot olívaolajjal, bazsalikommal, fokhagymával, borssal, sóval összeturmixolunk. Friss vagy rántott zöldséget, pirított kenyérdarabkákat, sült hasábburgonyát is mártogathatunk bele. Kitűnő előétel és kiegészítő köretek, húsok mellé.

6. Húsok pácolásához
Igazán finomra sikerül a sült, ha előtte bepácoljuk. A húst – mennyiségétől függően – 1-2 dl, fűszerekkel ízesített olívaolajban hagyjuk állni (a pácolás ideje: 30 perctől akár 1 napig is terjedhet). Szárnyasok húsához bors, vöröshagyma, majoránna, kakukkfű illik, míg marhához, bárányhoz rozmaring, zsálya, bazsalikom és tárkony.

7. Csicseribosó-krémhez (hummusz)
A mediterrán világ híres étele a csicseriborsó-püré, aminek ízesítéséhez olívaolaj és citromlé, zúzott fokhagyma, köménymag, só, őrölt bors, esetlegesen mustár keveréke szolgál.

8. Kenyérfélékhez, pitához
Az extraszűz olívaolaj kitűnő és elsődleges ízesítője kenyér- és lepényféléknek, pitáknak. Ha kenyeret épp nem sütünk, készíthetünk egy különlegesen finom és extragyors szendvicset is, a következőképpen: egy pirított kenyérszeletet olívaolajjal megcsepegtetünk, majd ezután rácsúsztatunk egy tükörtojást. Ízesítésnek kevés só, fűszerpaprika és bors elegendő.

9. Majonézhez
Ne feledjük a klasszikus mártást! Ahány deci majonézt szeretnénk, annyi tojássárgájából és annyiszor 1 dl olívaolajból készítjük. Citromlével, sóval ízesítjük. Mustárral, tejföllel, cukorral továbbdúsítva tartármártást is készíthetünk. Hidegkonyhai fogások mellé ajánljuk.

10. Főtt tésztákhoz
A kalóriaszegény étrend remek étele lehet a főtt teljes kiőrlésű tészta friss citromlével ízesített extraszűz olívaolajjal meglocsolva, melyet tovább ízesíthetünk zúzott fokhagyma, pirított magvak hozzáadásával.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál