Gasztro

Tíz ötlet az olívaolaj felhasználásához

Tíz ötlet az olívaolaj felhasználásához

2010. június 28., hétfő
Tíz ötlet az olívaolaj felhasználásához
Tudjuk, hogy egészséges, és hogy a saláták ízesítéséhez egészen kiváló, de arról már kevesebb az ismeretünk, mi mindenre jó még. Nézzük csak!1. PizzáhozA népszerűek között dobogós a legegyszerűbb és egyik legfinomabb: a pizza Margherita. A feltét csupán szétnyomkodott paradicsom, mozzarella sajt, bazsalikom és még néhány evőkanál jó minőségű olívaolaj. 2. Zöldségkrémekhez A sült, pépesített zöldséget összekeverjük olívaolajjal, sóval, őrölt borssal, reszelt vöröshagymával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Így nagyszerű padlizsán-, vagy paprikakrémet készíthetünk, mely friss, vagy pirított kenyérre kenve kitűnő. 3. Görög salátához A híres görög salátához – fodros saláta, paradicsom, uborka, vöröshagyma, olajbogyó, feta sajt – csakis borecettel és olívaolajjal készült, oregánóval, borssal ízesített öntet illik. Természetesen a görög saláta mellett bátran felhasználhatjuk sokféle hideg, illetve meleg saláta elkészítéséhez egyaránt. 4. PestóhozA híres olasz szósz amilyen egyszerű, olyan finom. A pestóhoz nem kell más, mint bazsalikomot fokhagymával, olívaolajjal és parmezán sajttal turmixgépben pépesíteni. Bármilyen főtt tésztát, húst képes megbolondítani.
A különbség a minőségben rejlik: Extraszűz olívaolaj: közvetlenül olajbogyókból kizárólag mechanikai eszközökkel (sajtolással) előállított, egyszerű szűrés után azonnal palackozott magas minőségű, első osztályú olívaolaj. Hidegkonyhai készítményekhez használják elsősorban. Szűz olívaolaj: közvetlenül olajbogyókból, kizárólag mechanikai eszközökkel előállított olívaolaj. Minősége bár gyengébb az extraszűznél, hiszen második és harmadik sajtolás során kapott olívaolajról van szó, de finomított, finom és középfinom besorolású, átlagon felüli minőségű. Tiszta olívaolaj: átlagos, félig finomított olívaolaj, főzéshez kiváló. Sansaolaj: a sajtolásból visszamaradt masszából (olíva-olajpogácsából) vegyi és mechanikai úton kinyert maradékolaj, melyet kis mennyiségben (általában 1 százalékban) szűz vagy extraszűz olívaolajjal javítanak fel.
5. Mártogatóhoz Meghámozott paradicsomot olívaolajjal, bazsalikommal, fokhagymával, borssal, sóval összeturmixolunk. Friss vagy rántott zöldséget, pirított kenyérdarabkákat, sült hasábburgonyát is mártogathatunk bele. Kitűnő előétel és kiegészítő köretek, húsok mellé. 6. Húsok pácolásához Igazán finomra sikerül a sült, ha előtte bepácoljuk. A húst – mennyiségétől függően – 1-2 dl, fűszerekkel ízesített olívaolajban hagyjuk állni (a pácolás ideje: 30 perctől akár 1 napig is terjedhet). Szárnyasok húsához bors, vöröshagyma, majoránna, kakukkfű illik, míg marhához, bárányhoz rozmaring, zsálya, bazsalikom és tárkony. 7. Csicseribosó-krémhez (hummusz) A mediterrán világ híres étele a csicseriborsó-püré, aminek ízesítéséhez olívaolaj és citromlé, zúzott fokhagyma, köménymag, só, őrölt bors, esetlegesen mustár keveréke szolgál. 8. Kenyérfélékhez, pitáhozAz extraszűz olívaolaj kitűnő és elsődleges ízesítője kenyér- és lepényféléknek, pitáknak. Ha kenyeret épp nem sütünk, készíthetünk egy különlegesen finom és extragyors szendvicset is, a következőképpen: egy pirított kenyérszeletet olívaolajjal megcsepegtetünk, majd ezután rácsúsztatunk egy tükörtojást. Ízesítésnek kevés só, fűszerpaprika és bors elegendő. 9. Majonézhez Ne feledjük a klasszikus mártást! Ahány deci majonézt szeretnénk, annyi tojássárgájából és annyiszor 1 dl olívaolajból készítjük. Citromlével, sóval ízesítjük. Mustárral, tejföllel, cukorral továbbdúsítva tartármártást is készíthetünk. Hidegkonyhai fogások mellé ajánljuk. 10. Főtt tésztákhoz A kalóriaszegény étrend remek étele lehet a főtt teljes kiőrlésű tészta friss citromlével ízesített extraszűz olívaolajjal meglocsolva, melyet tovább ízesíthetünk zúzott fokhagyma, pirított magvak hozzáadásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.