Sport

Szakszemmel 9. nap: Hollandia – Japán

Szakszemmel 9. nap: Hollandia – Japán

2010. június 19., szombat
Szakszemmel 9. nap: Hollandia – Japán
Ghána 1-1-re végzett Ausztráliával a D csoportban, Hollandia 1-0-ra győzött Japán, míg Dánia 2-1-re Kamerun ellen az E csoportban a futball-vb-n szombaton. A holland-japán csatát elemzi Szakszemmel Lednitzky András, a szegedi Tisza Volán SC UEFA „A” licences edzője.Hollandia – Japán 1-0 (0-0). E csoport, 2. forduló. Durban Stadion, 62 000 néző. Vezette: Baldassi (argentin). Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, Sneijder (Afellay 83'), De Jong – Kuyt, Van Persie (Huntelaar 89'), Van der Vaart (Elia 72'). Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk Japán: Kavasima – Nagatomo, Nakazava, Túlio Tanaka, Komano – Haszebe (Okazaki 77'), Macui (Nakamura 62'), Abe, Endo, Okubo (Tamada 77'), – Honda. Szövetségi kapitány: Takeshi Okada. Gólszerző: Sneijder (53'). Kíváncsian vártam a Hollandia – Japán mérkőzést, mert ennek az összecsapásnak a győztese jelentősen növelhette esélyeit a csoportból való továbbjutásra. Két különböző kultúra csatája volt ez, ahol a világbajnokság eddigi mérkőzéseit figyelembe véve bármilyen eredmény születhetett. Hollandia az 1-4-3-3-as játékrendszert választotta, hagyományainak megfelelően. Védekezési elképzeléseik már az első mérkőzésükön is nagyon tetszettek, amelyek szerint, ha a csatárszint előtt vesztenek labdát, 1- 4-2-3-1-be rendeződnek, és elég hatékonyan akadályozzák meg az ellenfél hátul történő labdajáratását, ha pedig a csatárszint mögött, akkor pedig az 1-4-5-1-es felállást választják, és türelmesebben késztetik hibára ellenfelüket. Védekezésük, úgy gondolom, egyrészről nagyon hatékony lehet a torna során, másrészről pedig úgy látom, elég nehezen tudnak visszarendeződni, így egy jól kontrázó csapat könnyebben kibabrálhat velük. Támadójátékuk nem túlzottan alakult Japán ellen „szurkolópártinak”, mivel négy védőjük csak a labdakihozatalban vett részt, míg két védekező középpályásuk egyike is csak ritkán lépett be a támadásokba. Így cseppet sem meglepő, hogy csak ritkábban tudtak a támadó harmadba jutni a védekezésre berendezkedő Japán ellen, akik az első félidőben láthatóan még kontralehetőségeiket is feladva zártak vissza saját térfelükre 1-4-5-1-es felállásban. A második félidőben hasonló játékfelfogásban jöttek ki a csapatok, de egy Sneijder-bomba után végre megtört a jég. Ennek köszönhetően valamelyest változott a játék képe is. Japán feljebb tolta védekezését, és megpróbálta átvenni a kezdeményezést, Hollandia pedig tudatosan hátrébb húzódott és a roppant gyors Elia, majd később Afellay becserélésével a kontrajátékra rendezkedett be. A mérkőzés végén az ázsiai csapat még megpróbált átállni 1-4-2-4- es felállásba és felívelésekkel próbálkozni, de ebből már csak egy kihasználatlan Okazaki-helyzetre futotta. Összességében egy kevésbé izgalmas taktikai csatát láthattunk, amelyből a nagyobb egyéniségeket összefogó, de Robben játékát még igencsak hiányoló hollandok jöttek ki győztesen.

A vasárnapi vb-program:

13:30: Szlovákia – Paraguay (F csoport) 16:00: Olaszország – Új-Zéland (F csoport) 20:30: Brazília – Elefántcsontpart (G csoport) Szakszemmel rovatunkban Protity Sándor, a Tisza Volán SC UEFA „A” licences edzője elemzi majd a Brazília – Elefántcsontpart meccset.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.