Szakszemmel 17. nap: Németország – Anglia

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A világbajnokság harmadik nyolcaddöntőjének párosítása egy óriási hagyományokra visszatekintő, igazi presztízscsatát hozott. Németország csapott össze Angliával, és sokak szerint a meccs fordulópontja egy meg nem adott érvényes angol találat volt 2-1-es állásnál. Az esti mérkőzésen Argentína Mexikót győzte le 3-1-re. Nézzük hogyan látta a német-angol mérkőzést a Tisza Volán SC UEFA „B” licences edzője, Herczeg Gábor!

Németország – Anglia 4-1 (2-1). Nyolcaddöntő. Bloemfontein, Free State Stadion, 40510 néző. Vezette: Larrionda (uruguayi). Asszisztensek: Fandino, Espinoza.
Németország: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng – Khedira, Schweinsteiger – Müller (Trochowski 71′), Özil (Kiessling 83′), Podolski – Klose (Gomez 71′). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.
Anglia: James – Johnson (Wright-Phillips 87′), Terry, Upson, A. Cole – Milner (J. Cole 64′), Lampard, Barry, Gerrard – Rooney, Defoe (Heskey 70′). Szövetségi kapitány: Fabio Capello.
Sárga lap: Friedrich (47′), illetve Johnson (82′).
Gólszerzők: Klose (20′), Podolski (33′), Müller (66′, 70′), illetve Upson (38′).

A világbajnokság harmadik nyolcaddöntőjének párosítása egy óriási hagyományokra visszatekintő, igazi presztízscsatát hozott. Ennek megfelelően fokozott várakozással tekintettem a mérkőzés elé, ahol a csoportmérkőzések végére, valamelyest magukra találó angolok és a minden világversenyen külön kategóriát képviselő németek találkoztak.
Az összeállításokat tekintve nem volt különösebb meglepetés, a Nationelf a szokásos 1-4-2-3-1-es felállását választotta, míg az angolok továbbra is ragaszkodtak a tradicionálisnak számító 1-4-4-2-höz.
Az első húsz perc nem túlságosan nagy iramú, tapogatózó játékot hozott, mindkét fél részéről jó területszűkítéssel, német részről kontrákkal, angol részről jobbára egyéni próbálkozásokkal. Ezek közül egy-egy volt feljegyezhető, előbb Rooney lépett ki egy ellenféltől kapott labdával, de a később bizonyítottan látási zavarokkal küzdő partjelző les címén megállította, majd egy perccel később gyors német ütemváltás után Klose lépett ki ziccerben, azonban James bravúrral hárított.
A 20. percben aztán egy banális helyezkedési hibát (Terry, Upson) kihasználva, Neuer kirúgását követően Klose ismét kilépett és ezúttal a kapuba is juttatta a labdát. 1-0 Németország javára.
A gól nem változtatta meg drámaian a mérkőzés képét, a németek ugyan visszaálltak 1-4-4-2-re (Özil lett Klose társa), de játékuk karizmatikus jegyei megmaradtak, míg az angolok továbbra is különösebb elképzelés nélkül próbáltak előre jutni.
A 31. percben Klose újabb helyzetét hatástalanította James, itt már világossá vált, hogy az angoloknak változtatniuk kell. Egy perccel később Defoe ugyan a keresztlécre fejelte a játékszert (bár lesről), újabb gólt mégis a németek szereztek: Podolski révén, egy gyönyörű baloldali akció után. 2-0
Ez a gól újfent megkérdőjelezi Gerrard szélen való szerepeltetését. Míg támadásban nem tud annyit hozzátenni a játékhoz, mint középen, addig védekező játéka sem elegendő egy olyan csapat ellen, ahol az oldalán egy világklasszis szélső védő lép fel szinte minden támadáshoz, Lahm személyében.
Ezt követően megélénkültek az angolok, amelynek a 37. percben meg is lett az eredménye, Upson egy szögletvariáció után, fejjel szépített. 2-1
A gól láthatóan megzavarta a németeket, akiket csak Larrionda játékvezető és segítője mentett meg a döntetlen állástól. A visszajátszások tanulsága alapján Lampard lövése bizony egy jó fél méterrel a gólvonal mögött vágódott le a keresztlécről.
A második félidő forgatókönyve az első félideihez kísértetiesen hasonlóan kezdődött, 20 perc tapogatózó játék, kisebb lehetőségek, és egy újabb Lampard-kapufa után, Müller egy mintaszerű kontra végén növelte a németek előnyét. 3-1
Ami a továbbiakat illeti, a félidő második német góljára csupán perceket kellett várnunk, (ismét kontra, ismét lenullázott védő Barry személyében, ismét Müller 4-1), míg az angol lehetőségek elmaradtak, talán csak Gerrard lövését érdemes említésre méltatni.
Az utolsó 20 perc csendes német játszadozásba ment át, az angol válogatott láthatóan beletörődött sorsába és dicstelenül búcsúzott a világbajnokságtól.
Bár minden bizonnyal másképp alakul a mérkőzés, ha a játékvezető megadja Lampard gólját, azonban összességében kijelenthető, hogy a precíz, szervezett, hagyományos német erényeket csillogtató, emellett szellemes támadásokat vezetni képes német válogatott megérdemelten (és meglepően simán) múlta felül a 4-4-2-es játékrendszerükhöz foggal-körömmel ragaszkodó, azonban azt tartalommal megtölteni képtelen angolokat.

A hétfői vb-program:

16.00: Hollandia – Szlovákia (nyolcaddöntő)
20.30: Brazília – Chile (nyolcaddöntő)

Előző sztori

Változatos programok a Dorozsmai Napokon + HANG, FOTÓK, PANORÁMA

Default thumbnail
Következő sztori

Axa-módi: „Másképp, mint mások”

Legutóbbi hasonló cikkek